Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Växjö DFF 2023: "Kommer inte kunna följa upp fjolårets succé"

Damallsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av Växjö 2023.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2022: Plats 1 i elitettan

Nyförvärv: Juliette Kemppi (fw, IFK Kalmar), Ella Nilsson (b, flyttas upp till A-laget), Heidi Ellingsen (mf, Linköping FC), Joanna Aalstad Bækkelund (b, Eskilstuna United) Rosa Herreros (mf, IK Uppsala)

Förluster: Elin Karlsson (b, pausar karriären) Lisa van der Hoek Karlsson (mv, IFK Värnamo), Mimmi Strömgren (fw, IFK Värnamo), Tekla Höckert (mf, utlånad till IFÖ Bromölla), Nellie Karlsson (f, Bollstanäs)

FÖRSÄSONGEN
Växjö stod för en enorm prestation i fjol där man gick obesegrade ur elitettan. Den prestationen kommer man inte att kunna följa upp i vår. Försäsongen har varit godkänd, där man tagit en del skalper och kryssat mot damallsvenska lag. Men det gick tungt i svenska cupen.

Annons

NYCKELSPELARNA
Evelyn Ijeh och Rosa Herreros kommer att vara viktiga på sitt håll. Ijeh stod för majoriteten av målen för Växjö i fjol och kommer att bli viktig i offensiven även i år för Växjö. Herreros kommer in med en otrolig rutin kom kan behövas för att man ska undvika att flyttas ner igen. Mittfältaren Elin Nilsson blir även hon viktig.

GENOMBROTTET
Jag vet inte om man ska räkna med Evelyn Ijehs fjolårssäsong som en genombrottssäsong. Eftersom det skedde i elitettan tycker jag inte att det räknas fullt ut och därför tror jag att hon fortsatt kommer att vara viktig och att hon kommer att få sitt genombrott i damallsvenskan i år. I januari togs hon ut i Peter Gerhardssons januaritrupp och har dessutom spelat med U23 i februari. En spelare som man helt klart ska hålla utkik efter.

FRÅGETECKNET

Annons
Det man gjorde i elitettan var minst sagt imponerande. Men kollar man på truppen har man inte förstärkt allt för mycket även om Kemppi är en riktigt bra värvning. Det blir intressant att se om man håller för det damallsvenska trycket genom en hel säsong.

SNACKISEN
Den stora snackisen handlar om hur man ska följa upp fjolårets succé. Man gick helt obesegrade och stod för en fin prestation - men det kommer att bli gankska tufft - har man sina spelare friska och lyckas få ihop spelet då kan det bli riktigt bra och man blir kvar. Men tappar man någon av nyckelspelarna till skador då kommer det bli tungt. 

Fakta

Fotbollskanalen tippar damallsvenskan

Amanda Zaza
1. Kristianstads DFF
2. FC Rosengård
3. BK Häcken
4. Hammarby
5. Linköping FC
6.Vittsjö GIK
7. Djurgården IF
8. Piteå IF
9. Kif Örebro
10. IFK Kalmar
11. IK Uppsala
12. BP
13. IFK Norrköping
14. Växjö DFF


Mia Eriksson
1. Hammarby IF
2. Kristianstads DFF
3. BK Häcken
4. FC Rosengård
5. Linköping FC
6. Djurgårdens IF
7. Vittsjö GIK
8. Piteå IF
9. KIF Örebro
10. IFK Kalmar
11. Brommapojkarna
12. Växjö DFF
13. IFK Norrköping
14. IK Uppsala

Publicerad 2023-03-18 kl 18:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto