Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Pauw öppnar upp om våldtäkt och sexuella övergrepp: "I 35 år har jag hållit en hemlighet"

Landslag

Irlands förbundskapten Vera Pauw har skrivit ett öppet brev.
59-åringen berättar att hon blivit våldtagen och utsatt för sexuella övergrepp.
"I 35 år har jag hållit en hemlighet för världen", skriver nederländskan på Twitter.

Tidigare nederländska landslagsspelaren Vera Pauw, 59, gjorde 89 A-landskamper mellan 1984 och 1998 och har i flera år arbetat som förbundskapten. Mellan 2004 och 2010 var hon förbundskapten för Nederländernas damlandslag och sedan 2019 leder hon Irlands motsvarighet.

I helgen gick Pauw ut med ett öppet brev på Twitter och delade med sig av en hemlighet, som hon hållit för sig själv under en längre tid. Pauw skriver att hon, som ung spelare, blev utsatt för en våldtäkt av en framstående person på det nederländska fotbollsförbundet, samt för sexuella övergrepp av två andra personer, inom nederländsk fotboll, i ett senare skede.  

ANNONS

"I 35 år har jag hållit en hemlighet för världen, för min familj, för mina lagkamrater, för mina spelare, för mina kollegor - och nu kan jag konstatera - även för mig själv", skriver hon inledningsvis i brevet.

Pauw skriver vidare:

"Endast de jag har kunnat lita på har fram till nu känt till de fall av systematiska sexuella övergrepp, maktmissbruket, mobbningen, skrämseln, isoleringen och ’framingen’ som jag blivit utsatt för som spelare och som förbundskapten i det nederländska landslaget."

Pauw menar vidare att hon mått dåligt i flera år med anledning av övergreppen.

"Jag har låtit minnena av det här styra mitt liv, fylla mig med daglig smärta och ångest, och dominera mina inre känslor. För många är jag en kaxig och högljudd fotbollstränare, en tuff kvinna som tagit sig till toppen i en mansdominerad värld. Det kunde inte vara längre från sanningen."

ANNONS

Pauw berättar vidare att hon försökt lyfta övergreppen inom det nederländska förbundet, men utan gehör och resultat. Hon upplever i stället att vissa personer hellre velat att ämnet inte skulle komma upp till ytan. Pauw berättar därmed att hon gått vidare till polisen, och hoppas på att kunna hjälpa andra genom att dela med sig av sin historia.  

"Tro mig, min historia är väldigt verklig och väldigt sann. Nu när det är publikt vet att jag att jag får ett strålkastarljus på mitt liv som jag aldrig upplevt förut, men jag hoppas också att andra unga fotbollsspelare och tränare, som utsätts för något liknande, som våldtäkten och övergreppen som jag lidit av, kommer att känna mod att gå vidare och dela med sig av sina berättelser."

Hon fortsätter:

"Det här kommer inte att bli en lätt tid för mig och för min familj, och nu ber jag er alla om att respektera det som finns kvar av min integritet."

ANNONS

Avslutningsvis skriver hon:

"Det här är den jag är, jag behöver inte gömma mig längre. Jag hoppas att jag kan fortsätta mitt liv i frihet."

Det irländska fotbollsförbundet har i sin tur gått ut med ett pressutskick på förbundets hemsida som stöd till Pauw. Förbundet har även erbjudit sitt fulla stöd till förbundskaptenen.

Det nederländska fotbollsförbundet meddelar i sin tur, enligt den nederländska tidningen De Telegraaf, att förbundet känner till Pauws historia efter ett samtal förra året och att förbundet inlett en utredning, via en oberoende part. Enligt förbundet har samtal hållits med över 20 olika parter, samtidigt som den oberoende utredningen visar att förbundet borde förhållit sig till olika saker annorlunda.

Förbundet skriver även att man inte var tillräckligt uppmärksamt i fallet.   

ANNONS

"Vi erkänner de fel som identifierats i rapporten och det borde inte ha hänt henne. Det är oacceptabelt att Vera inte upplevde en trygg arbetsmiljö som hon hade rätt till då. I personlig kontakt med Vera har vi upplevt att den här situationen tyvärr har haft stor påverkan på henne och det beklagar vi", skriver förbundet enligt De Telegraaf.

"Vi vill diskutera rekommendationerna från utredningen internt och med Vera så snart som möjligt, men mycket noggrant, så vi kan vidta vissa åtgärder, samt med sikte på stärkande medling", skriver förbundet vidare. 

Publicerad 2022-07-03 kl 22:41
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto