Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lindahls uppmaning: "Alla som har historier - bara fram med det"

Sverige (dam)

CHESTER. Det är inte ovanligt att kvinnor inom elitidrotten utsätts för sexuella trakasserier.
Efter Vera Pauws öppna brev, uppmanar Hedvig Lindahl fler personer att nu prata ut.
- Bort och ut med det. Alla som har sina historier, bara fram med det, säger hon.

5:54
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en intervju med Hedvig Lindahl i spelaren ovan.

Under flera år har klubbarna i den amerikanska högstaligan NWSL sparkat flera tränare på grund av sexuella trakasserier. Bland andra fick N.C Courage-coachen, Paul Riley gå efter anklagelser av tidigare spelare om att han skickat halvnakna bilder och försökt tvinga spelarna till samlag.

Det är endast ett av flera fall.

Och senast gick Irlands förbundskapten Vera Pauw ut i ett öppet brev i helgen och berättade att hon blivit utsatt för en våldtäkt, samt sexuella övergrepp av män i maktpositioner inom nederländsk fotboll. Pauw fick ingen hjälp av förbundet och polisanmälde då ärendet. Men nu har förbundet gått ut och erkänt fel i hanteringen av ämnet och har nu inlett en utredning.

Annons

Lindahl var snabb med att visa sitt stöd på sociala medier, och när hon träffar media utvecklar hon ytterligare.  

- Jag tycker det är fint och viktigt för henne, att hon vågar vara ärlig och gå ut med det här. Och jag tycker att det vittnar om att det börjar bli, jag har skrivit det på Twitter att damfotbollen och säkert herrfotbollens "Metoo" är på gång nu, säger Lindahl och fortsätter:

- Vi har inte riktigt sett så mycket, utan bara lite grann och ju fler historier som delas desto lättare blir det för nästa att följa efter. Så jag är jätteglad att hon vågar berätta sin historia och sin sanning och att hon är fri från sin börda. Jag hoppas verkligen vi får bort all sådan jävla skit från fotbollen, alla de här människorna som beter sig så här ska ställas till svars och inte vara med.

I början av 2022 tog ändå den spanska klubben Rayo Vallecano in Carlos Santiso som ny damtränare trots att han i en inspelning som läckt ut uppmuntrat sina kollegor till att gruppvåldta en tjej. Santiso har erkänt att det är han i inspelningen, men att det var "ett skämt kollegor emellan".

Annons

- Det jag tänker på är Rayo Vallecano som anställde en tränare som i en gruppchatt hade sagt till sina kollegor att de borde gruppvåldta en tjej, men att man ska se till att hon är 18, "så vi inte åker dit". Ändå anställer man, varför gör man det? Sådant är inte okej, det måste vi säga stopp till, säger Lindahl.

Den senaste händelsen med Pauw har fått Lindahl att fundera på om hon varit med om liknande situationer, men hon kan inte komma på något.

- Jag har verkligen funderat på vad jag varit med om och resonerat men vad jag kan komma ihåg är det inget som sticker ut.

Landslagsmålvakten avslutar med att uppmana samtliga som varit med om någon liknande händelse att öppna upp om det.

- Bort och ut med det. Fram med det, alla som har sina historier, bara fram med det.

Publicerad 2022-07-04 kl 17:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto