Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blågult skiljer sig från motståndare - Gerhardsson förklarar upplägget

Sverige (dam)

CHESTER. Sveriges motståndare har spelat minst två matcher inför EM.
Peter Gerhardsson tycker Blågult har ett bra upplägg med en genrepsmatch.
- Vi har valt det här upplägget med tanke på våra erfarenheter från VM 2019 och OS förra året, säger förbundskaptenen.  

Foto: Bildbyrån

Peter Gerhardsson.

Alla landslag förbereder sig på olika sätt inför att EM drar igång i England. Sveriges gruppspelsmotståndare Nederländerna, Portugal och Schweiz har spelat tre, tre och två matcher inför mästerskapet, medan Sverige haft ett genrep mot Brasilien (3-1-seger) på Friends Arena.

Samtidigt har alla landslag legat på läger med regelbundna träningspass senaste tiden, och i Blågults fall har det handlat om ett förläger i förra veckan i Båstad. Efter Brasilien-matchen gick spelarna sedan på ledighet under ett antal dagar inför söndagens avresa till England.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson tycker att det är bra för spelare med några dagars ledighet inför ett stort mästerskap.

ANNONS

- Vi har gjort det vid de här tillfällena och jag tror att det är bra mentalt. Det har varit en lång, lång, lång säsong för många och jag tycker att vi haft bra träningar. Det här är ett upplägg som vi känner är bra, då vi gjort det tidigare inför VM och OS. De har även kört egna pass, så det är inte så att de inte tränat. I dag (läs söndag) såg det inte ut som att de hade varit borta någonting träningsmässigt.

Gerhardsson förklarar vidare hur han resonerat kring att nöja sig med en genrepsmatch. Han menar att det också fungerat bra tidigare år.

­- Utgångsläget var att damallsvenskan höll på till den 19 juni och att vi hade ett fönster, som öppnade den 20 juni, så det var först då vi kunde ha spelarna. Andra ligor slutar tidigare och så vidare och då kan man ha ett annat upplägg, säger förbundskaptenen.

ANNONS

- Utifrån våra erfarenheter från VM och OS har det för det första kanske inte varit möjligt, även om vi hade ett fönster inför OS och mötte Norge och Australien i juni, och sedan åkte vi senare. Det var någon, som spelade i OS, som åkte till Japan och spelade matcher innan och det gjorde de flesta, men det gjorde inte vi. Vi har valt det här upplägget med tanke på våra erfarenheter från VM 2019 och OS förra året, fortsätter han.

Wolfsburg-forwarden Rebecka Blomqvist tycker i sin tur att det var välbehövligt med lite ledighet.

- Det var skönt och jag tycker att det är ett bra upplägg. Man får lite tid hemma, eller var man nu vill vara, och hinner återhämta sig, samtidigt som man får göra det man mår bäst av, säger Blomqvist och fortsätter:

- Jag njöt väldigt mycket, men jag sa även när vi skiljdes åt i onsdags, att det skulle bli skönt att träffas på söndag igen, då man vill att det ska dra igång, säger forwarden.

ANNONS

Blomqvist kan vidare inte svara på om det är bäst att ha en eller flera genrepsmatcher.

- Jag tror egentligen inte att det finns något som är bättre eller sämre. I vårt landslag känner vi varandra väldigt väl och man behöver spela ihop sig och sätta de sista detaljerna, men jag tycker att det här fungerar bra för oss.

Nederländerna, som spelat tre matcher, har förlorat en träningsmatch mot England med 5-1, samt vunnit mot Belarus med 3-0 i VM-kvalet och mot Finland med 2-0 i en träningsmatch. Portugal har i sin tur vunnit mot Grekland med 4-0 och 1-0, samt kryssat mot Australien (1-1). Vidare har Schweiz åkt på storförluster mot Tyskland (0-7) och mot England (0-4).

Publicerad 2022-07-04 kl 14:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto