Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gyökeres svar på jättehyllningen, hysterin och alla rykten: "Klart det är kul"

Sverige (herr)

PORTO. Viktor Gyökeres pekas ut som störst i hela portugisiska ligan och placeras i europeiska jättar.
Själv tar stjärnan uppståndelsen med ro.
- Men det är kul att få uppskattning, säger Sporting-forwarden till Fotbollskanalen.

6:43
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/Fotbollskanalen.

Sverige möter Portugal på bortaplan på torsdag. Det är nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons första landskamp. Men mycket fokus riktas mot en annan svensk inför avspark: Viktor Gyökeres.

25-åringen leder skytteligan i den portugisiska ligan, och han har gjort 36 mål samt 14 assist på 39 tävlingsmatcher för Sporting. Det har gjort honom till en superstjärna i Portugal.

Record-journalisten José Miguel Machado är närmast mållös över Gyökeres framfart sedan flytten från Coventry i somras.

- Jag har inte många ord som kan beskriva hans säsong. Han har varit fantastisk. Hans påverkan på Sporting har varit otrolig. Han har gjort mål och han har gjort assist. Dessutom lägger han ner ett hårt jobb ute på planen, säger Machado.

Annons

- Supportrarna har tagit till sig honom. Media gillar honom. Till och med supportrarna till motståndarlagen ser hans storhet. Han är ett fenomen.

Journalisten fortsätter:

- På sociala medier är det många rivaliserande supportrar som skriver: ”Snälla, lämna. Vi vill inte att du är här längre, du är för bra”.

Hur såg förväntningarna på honom ut när han kom hit till Portugal?
- Folk visste inte så mycket om honom och han kostade mycket. För Sporting är det inte vanligt att spendera så mycket pengar på en spelare. Och han kom från andraligan i England. Det var många som inte visste vem han var men hans påverkan var brutal redan från start.

Sporting leder ligan i Portugal och supportrarna till klubben drömmer nu om att Gyökeres ska skjuta laget till titeln.

- Han är Sportings bästa spelare och vi får se om han kan stanna kvar en säsong till, och kanske spela i Champions League då. Det är vad varenda Sporting-supporter hoppas på.

Annons

För Machado råder det ingen tvekan om att Gyökeres är Sportings största stjärna just nu och han menar till och med att svensken är den bästa och mest omtalade spelaren i hela ligan.

- Han är störst i ligan just nu. Visst, (Angel) Di Maria i Benfica är ett stort namn, men Gyökeres påverkan och prestationer är på en annan nivå.

Sporting har tydliggjort att man inte tänker sälja 25-åringen så länge inte någon klubb matchar utköpsklausulen på 100 miljoner euro (drygt 1,1 miljard kronor) och Gyökeres har den senaste tiden placerats i europeiska giganter som PSG, Milan, Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool.

Men svensken är lugn kring alla rykten.

- Jag tänker inte så mycket på framtiden. Jag vill vinna ligan och cupen med Sporting. Det är det jag lägger all energi på i klubblaget, säger Gyökeres.

Annons

Hur är det att kopplas ihop med de klubbarna?
- Det är väl ett kvitto på att jag har presterat bra. Men det är väl inget jag tar på för stort allvar, eftersom det bara är spekulationer. Men det är klart att det är kul.

Vad händer i sommar?
- Vi får se i sommar. Det är inget jag vet om själv, vad som kommer hända. Jag trivs extremt bra i Sporting och känner ingen stress över att sommaren ska komma fort.

Hur är det att ha en prislapp på 1,1 miljard på sig?
- Jag vet inte. Det är mycket pengar. Men det är inte något som påverkar mig.

Under landslagets första träning på plats i Portugal, under måndagen, rådde det Gyökeres-hysteri runt planen. Ett hundratal barn var på plats och skrek svenskens namn - samt härmade hans målgest.

- Det var inget jag hade förväntat mig. Så det var speciellt. Men kul. Det är kul att se barnen uppskatta en.

Annons

Att fans kommer fram till honom på stan är normalt numera, men han tycker att det är på en rolig nivå.

- Det beror på vart jag rör mig. Men det är inte så stora problem att röra sig på stan.

Vid några tillfällen kan uppståndelsen dock leda till negativa konsekvenser. Med ett leende berättar han:

- När det blir svårt att tanka bilen och jag behöver komma i tid till träningen. Då får jag ju böter om jag är sen.

Populariteten och snacket om att han är störst i hela ligan gör Gyökeres ingen stor grej av.

- Det är klart att det jag har gjort uppmärksammats men det är inte riktigt mitt fokus i vardagen. Men det är klart att det är kul att jag har fans som uppskattar det jag gjort.

- Det är klart att det är kul. Att jag får uppskattning och satt avtryck.

Gyökeres förklarar att han hela tiden är inriktad på nästa match och utmaning, men säger också han vill stanna upp och njuta av sin framfart.

Annons

- Det är något jag försöker göra då och då, om det har gått bra. Men det är många matcher hela tiden så det är mycket fokus på nästa match. Men jag försöker så gott det går.

Publicerad 2024-03-19 kl 17:04

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto