Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagsledare bröt mot SvFF:s alkoholregler under EM-lägret - har fått tillsägelse

Sverige (herr)
GÖTEBORG. Ledare får inte dricka alkohol i landslagskläder under samling.
Presschefen Jakob Kakembo Andersson har gjort det under EM-lägret och visat upp i sociala medier med spelare. Något som gett en tillsägelse.
- Jag har gett honom en tillrättavisning, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Instagram.

För fyra år sedan valde Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att göra en markering rörande alkohol under landslagssamlingar. Det var i samband med januariturnén i Abu Dhabi som Fotbollskanalen uppmärksammade att finska ledare offentligt drack öl i landslagskläder och efter det sa dåvarande landslagschefen Lasse Richt att det kändes okej och att det förekommit att svenska ledare gjort samma sak, varpå Sjöstrand satte ner foten.

Generalsekreteraren kallade Blågults ledare till ett möte, klargjorde vad som gällde kring alkohol under samlingar och redogjorde även för det i en intervju med Fotbollskanalen.

Annons

- För mig är det så här; när man uppträder inom ramen för våra landslag och i de här sammanhangen och har Svenska Fotbollförbundets dräkt på sig, då dricker vi inte alkohol. Och det är de regler och det förhållningssättet man har att rätta sig efter, sa Sjöstrand.

Men nu har en landslagsledare trots allt brutit mot reglerna. Blågult laddade inför EM i Stockholm i förra veckan och då publicerade presschefen Jakob Kakembo Andersson en bild på Instagram på vilken han drack öl uppe på landslagets hotell Scandic Continentals takterass, i sällskap av spelarna Alexander Isak och Robin Quaison.

"Ett rimligt och bra nationaldagsfirande", skrev Kakembo Andersson i en kommentar till bilden.

Instagram-kontot är Kakembo Anderssons officiella konto för rollen som landslagets presschef.

Nu har Håkan Sjöstrand agerat i frågan, efter att Fotbollskanalen tagit kontakt med honom. Sjöstrand har gett Kakembo Andersson en tillsägelse och sett till att presschefen raderat bilden.

Annons

- När jag fick informationen av dig (Fotbollskanalens reporter, reds. anm) om bilden tog jag kontakt med Jakob och pratade med honom och gav honom en tillrättavisning om hur vi uppträder i de här sammanhangen, när man har Svenska Fotbollförbundets kläder eller varumärke på sig, säger SvFF:s generalsekreterare.

Vad var Jakobs respons?
- Han förstod det och insåg sitt misstag. Och att det här är regler och förhållningssätt som alla har att rätta sig efter.

- Vi pratade med varandra och utifrån det vet vi vad vi har att rätta oss efter. Vi ältar inte det mer på något sätt.

Du har pratat om det här innan, hade Jakob inte uppfattat hur du och SvFF ser på det?
- Det är ett misstag och då pratar vi med varandra. Vi klargör om det funnits några oklarheter och nu har jag pratat med Jakob om hur vi förhåller oss till det även i framtiden.

Annons

Vad är det ni i SvFF ser som problematiskt med att en representant sitter i landslagsdress och dricker öl?
- När man uppträder inom ramen för våra landslag är det ett förhållningssätt vi har. Det finns alltid undantag, som när man vunnit ett play off mot Italien till exempel, om det blir någon form av champagne då. Då är det i ett annat sammanhang. Men i de här sammanhangen vet vi vad vi har att rätta oss efter. Nu har vi pratat med varandra och både jag och Jakob är införstådda med det, avslutar SvFF-chefen.

När Fotbollskanalen når Kakembo Andersson själv är han ångerfull.

- Det var otroligt slarvigt gjort av mig. Jag tänkte helt enkelt inte efter. Det var bara för mig att ta ner bilden och konstatera att det var dumt gjort, säger presschefen.

Är det så att du inte kände till reglerna?
- Jag borde ha gjort det och jag borde ha tänkt på det, för det finns ju regler. Det var slarvigt och det kommer inte upprepas, säger Kakembo Andersson.

Annons

Publicerad 2021-06-09 kl 11:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto