Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF skriver brev till Fifa: "Ger oss anledning att känna oro"

Sverige

Två NRK-journalister blev gripna i Qatar.
Nu skickar SvFF, ihop med nordiska förbund, brev till Fifa.
"Att journalister som försöker utföra sitt arbete arresteras ger oss anledning att, med mindre än ett år kvar till VM-slutspelet i Qatar, känna oro", skriver SvFF på sin hemsida. 

Foto: Bildbyrån.

Se en stor intervju med Qatars VM-chef i spelaren ovan.

NRK-journalisterna, reportern Halvor Ekeland och fotografen Lokman Ghorbani, greps i söndags på ett hotell i Doha, Qatar. Journalisterna förhördes sedan av polis och satt inlåsta i 32 timmar. Detta hände bara en vecka efter att regimkritikern och förre VM-medarbetaren Abdullah Ibhais hade blivit arresterad i Qatar. För norska magasinet Josimar har Ibais berättat att han tror att han blev arresterad på grund av en inbokad intervju med NRK. 

De norska journalisterna släpptes i tisdags och var i onsdags tillbaka i Norge, men utan mobiltelefoner, datorer och kamerautrustning som polisen beslatog i Qatar.

Annons

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand fördömde i veckan gripandet och sa att han tror på fortsatt dialog och påtryckningar mot Qatar. Han sa även att SvFF kommer lyfta frågan om pressfrihet i Qatar på ett möte inom Uefa nästa vecka. 

Nu meddelar SvFF att förbundet, ihop med övriga nordiska förbund (med undantag från det norska förbundet som skickat en egen skrivelse), har skickat ett brev till Fifa med anledning av gripandet i Qatar.

I brevet uttrycker förbunden oro kring "Qatars syn på press- och yttrandefrihet". 

"Förbunden ger också sitt stöd till det norska fotbollförbundet som i sitt brev till FIFA:s generalsekreterare och ordförande, uppmanar till respekt för pressfriheten samtidigt som man ställer en rad frågor med anledning av gripandet av journalisterna", skriver SvFF på sin hemsida.

Annons

Förbundet skriver vidare:

"De nordiska förbunden har i tidigare diskussioner och i korrespondens med Fifa fått tydliga löften om att Fifa kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att mediers möjligheter att kunna rapportera sakligt och kritiskt kopplat till världsmästerskapet inte begränsas av Qatars myndigheter. Att journalister som försöker utföra sitt arbete arresteras ger oss anledning att, med mindre än ett år kvar till VM-slutspelet i Qatar, känna oro för vad dessa utfästelser i praktiken är värda". 

Här går det att ta del av hela förbundets brev till Fifa. 

Publicerad 2021-11-26 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto