Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson ryter ifrån: "Det är bedrövligt - så kan vi inte ha det"

Sverige (herr)

Två norska tv-journalister greps i Qatar och satt inlåsta i 32 timmar.
Nu har Sveriges förbundskapten gett sin syn på situationen.
- Det är bedrövligt, så kan vi inte ha det, säger Janne Andersson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT

Hör Janne Andersson om de gripna journalisterna ovan.

NRK-journalisterna, reportern Halvor Ekeland och fotografen Lokman Ghorbani, greps i söndags på ett hotell i Doha, Qatar med ett år kvar till VM i landet.

Journalisterna förhördes sedan av polis och satt inlåsta i 32 timmar. Detta hände bara en vecka efter att regimkritikern och förre VM-medarbetaren Abdullah Ibhais hade blivit arresterad i Qatar. För norska magasinet Josimar har Ibhais berättat att han tror att han blev arresterad på grund av en inbokad intervju med NRK.

De norska journalisterna släpptes i tisdags och var i onsdags tillbaka i Norge, men utan mobiltelefoner, datorer och kamerautrustning som polisen beslagtog i Qatar.

Annons

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand fördömde i veckan gripandet och sa att han tror på fortsatt dialog och påtryckningar mot Qatar. 

SvFF har också, ihop med övriga nordiska förbund (med undantag från det norska förbundet som skickat en egen skrivelse), skickat ett brev till Fifa med anledning av gripandet i Qatar. I brevet uttrycker förbunden oro kring "Qatars syn på press- och yttrandefrihet". 

Nu har även Sveriges förbundskapten Janne Andersson gett sin syn på situationen.

- Det är bedrövligt, så kan vi inte ha det. Media måste ha möjlighet att bevaka, både innan, under och efter VM. Det är riktigt dåligt. Jag förstår att förbundet agerat via Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare) och gått ihop med övriga nordiska förbund för att tydligt markera vad man tycker. Det som hände är ju helt oacceptabelt, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Annons

Andersson när inga förhoppningar om att VM flyttas till ett annat land, men hoppas att opinionen kan bidra till att förbättra förhållandena i Qatar.

- Jag tror inte att VM kommer flyttas, och då får vi hantera det därifrån. Jag tror förhoppningsvis att uppmärksamheten som blir av det här kommer göra att det blir en opinion som kan slå mot regimen där nere. Det kan förhoppningsvis göra det bättre för migrantarbetare, homosexuella och kvinnor. Jag hoppas att opinionen blir så pass stark att man kan påverka situationen, säger Andersson och fortsätter:

- Innan jag blev anställd började förbundet åka dit och på olika sätt försöka påverka. Det är omöjligt för mig att värdera effekten av det men jag tror det är jättebra att man på något sätt belyser problematiken och de missförhållanden som råder.

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.  

Annons

Människorättsorganisationen Amnesty slog i förra veckan, i en ny rapport, fast att arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar inte förbättrats den senaste tiden trots flera reformer i landet. Snarare har utvecklingen gått bakåt.

- Alla framsteg som hittills har gjorts kommer att vara bortkastade om Qatar nöjer sig med en svag implementering av politiken och misslyckas med att ställa missbrukande arbetsgivare till svars, sa Amnestys Mark Dummett i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

Fotbolls-VM 2022 arrangeras i Qatar mellan 21 november och 18 december. Under fredagen lottades Europas play off till huvudturneringen. Där står det klart att Sverige får möta Tjeckien hemma på Friends Arena den 24 mars i sin play off-semifinal. I en eventuell final väntar Ryssland eller Polen på bortaplan.

Annons

Sverige-Tjeckien spelas den 24 mars. Du ser matchen på TV4 och C More, liksom Sveriges eventuella play off-final den 29 mars.

Publicerad 2021-11-26 kl 18:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto