Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Erikssons svar till Fifa-presidenten: "Kriminellt att vara homosexuell i Qatar"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Magdalena Eriksson är besviken över herrlandslagets bristande ställningstagande - kritik som Victor Nilsson Lindelöf är oförstående till.
Nu ger Chelsea-stjärnan sin syn på debatten om Qatar-frågan och svarar Fifa-presidenten Gianni Infantino.
- Det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar, och jag är homosexuell, säger hon till Fotbollskanalen.

Foto: TT/Bildbyrån

Se intervjun med Magdalena Eriksson i spelaren ovan.

Det var för drygt tio dagar sedan som Magdalena Eriksson skrev en kolumn i brittiska Inews där hon utryckte besvikelse över att spelarna i herrlandslaget inte har tagit ställning i Qatar-frågan på ett tydligare sätt.

Sedan Qatar blev tilldelat VM 2022 har landet fått kritik från omvärlden, bland annat på grund av undermåliga arbetsförhållande för gästarbetare samt bristande mänskliga rättigheter.

"Jag har inte hört särskilt många individuella spelare prata ännu, och personligen är jag lite besviken på våra svenska spelare för att de inte tar en tydligare ståndpunkt", skrev Eriksson i kolumnen.

Inför VM-kvalmatchen mot Spanien svarade landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf på Erikssons kritik.

Annons

- Jag har varit ganska tydlig när jag suttit här förut och pratar. Jag tror det är svårt för mig att ändra på vart VM kommer spelas, men jag har sagt vad jag tycker och tänker. Då har hon kanske inte lyssnat på vad jag sagt, sa Lindelöf då.

Under måndagen samlades damlandslaget för VM-kvalmatcher mot Finland och Slovakien. Debatten om engagemang, eller bristen på, i Qatar-frågan har tagit fart på nytt - och efter kolumnen har Magdalena Eriksson hamnat i blickfånget.

Nu ger Chelsea-stjärnan sin syn på situationen, bemöter uttalandet från Victor Nilsson Lindelöf och utvecklar sitt resonemang i kolumnen.

- Mitt syfte med kolumnen var att belysa frågan och det tycker jag att den lyckades med. Det har blivit mycket fokus på Qatar och vad som händer i Qatar, vilket var mitt syfte, säger Magdalena Eriksson till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Jag tycker att media har belyst frågan om Qatar till och från. Nu är det mycket fokus igen och det tycker jag är väldigt viktigt. Det viktigaste är att vi fortsätter att belysa HBTQ-frågan och hur arbetarna har det. Min uppmaning var att den som tycker något ska ta ställning. Det var inte att tvinga någon att komma fram och tycka, utan den som tycker något uppmanar jag att vara tydlig med det. Sen är det upp till var och en att välja.

Tycker du att ni är synkade mellan landslagen i Svenska Fotbollförbundet?
- Jag tycker absolut att vi är synkade i förbundet. Den här kolumnen skrev jag som privatperson och inte i ett landslagssammanhang. Förbundet är synkat i vad man tycker och tänker, men det här var mina åsikter och inte ett helt landslags.

Magdalena Eriksson menar att hon inte vill åka till Qatar. När Fotbollskanalen nyligen intervjuade Fifa-presidenten Gianni Infantino gav han ett svar direkt till den svenska landslagsstjärnan.

Annons

- Jag ber alla om att komma hit. Engagera er, prata, övertala. Saker förändras inte om vi bara stannar hemma och kritiserar, sa Infantino till Fotbollskanalen.

Nu bemöter Magdalena Eriksson uttalandet från Gianni Infantino.

- Mitt svar är att i Qatar är det kriminellt att vara homosexuell, och jag är homosexuell. Det är därför jag inte vill åka dit, och det talar sitt tydliga språk, säger Eriksson.

- Som sagt, jag vill inte tvinga någon att göra något man inte är bekväm med. Men jag som individ vill markera var jag står i frågorna, sen får alla individer bestämma hur de själva vill göra. Danmarks förbund har planerat att göra ett intressant alternativ. Lewis Hamilton körde Formel 1 i Qatar med en regnbågshjälm. Det finns så många olika sätt att visa var man står och det är allas uppgift att hitta vad som passar bäst för en själv.

Annons

Magdalena Eriksson valde att inte ta upp sin egen klubb, Chelsea, i kolumnen - en klubb som många anser var det första stora exemplet på sportswashing. Något landslagsstjärnan har ifrågasatts för.

- Jag välkomnar all debatt som har skapats. Jag som lagkapten i Chelsea har en plattform och jag försöker göra mitt bästa för att använda den plattformen till att tala om frågor jag brinner för och om sådant där jag vill se förbättring, säger Magdalena Eriksson om kritiken som riktats mot henne.

Skulle du kunna tänka dig att kritisera din egen klubb?
- Jag tycker att Chelsea har gjort mycket för damfotbollen. Jag väljer att som individ belysa frågor jag brinner för.  

Publicerad 2021-11-23 kl 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto