Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Revolutionen fortsätter men Mourinho sitter säkert i Roma 

Italienbloggen

Twitter: @ErikHadzic 

José Mourinho kan se tillbaka på ett inledande halvår i Roma som knappast ger honom många anledningar att vara nöjd. Entusiasmen som väcktes när 58-åringen bekräftades som ny tränare i maj förra året har gradvis avdunstat. Snarare har skeptikerna som insisterade på att Mourinhos magi försvunnit fått vatten på sin kvarn. 

Han hoppades på en vändpunkt efter 6-1-förlusten mot Bodö/Glimt i Conference League. Det var efter den som den portugisiske tränaren slängde ett koppel av sina spelare i en kyla värdig Nordnorges och riskerade att lägga en demoraliserande slöja över spelargruppen.  

ANNONS

Lägg dessa spelaröden åt sidan så har Mourinho inte fått någon vidare reaktion från övriga medlemmar i truppen. Resultatraden efter den kvällen är åtta vinster, tre kryss och sex förluster i alla turneringar – svagt motstånd i Conference League inkluderat. Det lämnar Roma sju poäng bakom Atalanta på den sista Champions League-platsen trots att de gulröda har en match mer spelad.  

Med Lazio och Fiorentina som närmast jagar sjätteplacerade Roma är Europaspel nästa säsong ingen garanti för Mourinhos lag, där frånvaron av stabilitet varit hans största huvudbry. Roma har ganska ofta spelat en vägvinnande fotboll offensivt, där 36 mål framåt ligger i linje med flera av Serie A-konkurrenterna.  

Däremot har fundamentet saknats och Roma släpper i tid och otid in onödiga mål. Den mest definierande matchen hittills under säsongen spelades förra helgen mot Juventus, där Roma gick ifrån till en 3-1-ledning tidigt i andra halvlek.  

ANNONS

Att Juventus – som var hopplöst trubbigt i 70 minuter – lyckades vända matchen efter tre mål på sju minuter är bland de mest remarkabla matchutvecklingar som skådats på senare tid. Förmodligen gick det för att Roma stod på den andra sidan.  

Efteråt var det dags för nästa kölhalning från Mourinho, som maktlös konstaterade att genomklappningen var ett resultat av spelare som är lite för snälla och har svag mentalitet.  

Nyckelspelare som Leonardo Spinazzola är ännu inte tillbaka och försvarschefen Chris Smalling har spelat i färre än hälften av matcherna i Serie A, men deras frånvaro räcker inte för att förklara lagets defensiva problem eller tillkortakommande i möten med storlagen, det som till slut fällde Paulo Fonseca som Roma-tränare.  

ANNONS

Redan nu har flera av de som varit i Mourinhos frysbox bestämt sig för att ge upp. Det mest anmärkningsvärda exemplet är Gonzalo Villar, en ordinarie mittfältare under Fonseca som inte fick en minut under hösten i Serie A och gick på lån till Getafe.  

Där hamnade också anfallsreserven Borja Mayoral medan den egna produkten Riccardo Calafiori lånades ut till Genoa. Sedan finns det exempel på spelare bitit ifrån och som till och frodas under Mourinho.  

Floppköpet Marash Kumbulla, en av de fördömda från matchen i Norge, har kämpat sig tillbaka och startat fem gånger i Serie A sedan den insatsen. I den frostiga relationen mellan Mourinho och Henrikh Mkhtariyan från tiden i Manchester United syns inga spår, och tränaren har gett anfallssensationen Felix Afena-Gyan flera starter. 18-åringen spelade i Primaveralaget bara för några månader sedan.  

ANNONS

Det blir allt tydligare att Mourinho tagit ett fast grepp om Roma. Med relativt nya ägare och en 37-årig general manager i landsmannen Tiago Pinto, som tillträdde för ett drygt år sedan, är Mourinho den självklara stjärnan i klubben.  

Min starka känsla är att han är har råd att missa Europaspel och ändå sitta säkert på sitt jobb. Mourinho själv verkar inte ha några intentioner att avsluta sitt treårskontrakt i förtid och uppges tackat nej till det vakanta tränarjobbet i Everton i går.  

Den portugisiska prägeln har blivit ännu tydligare i och med lånet av FC Portos Sérgio Oliveira. Den målfarlige mittfältaren gjorde i söndags matchens enda mål på straff mot Cagliari i sin debut, och efteråt fick han beröm av Mourinho för att han “vet hur man gör i vissa delar av matchen”.  

ANNONS

Förmodligen syftar tränaren på en sekvens i slutminuterna där Oliveira blir skadad och lämnar planen, men är frisk nog att komma tillbaka och därtill sabba Cagliaris forceringsrytm. Med sådana första intryck är det svårt att inte bli gillad av José Mourinho.  

Tammy Abraham, Mourinho och Ashley Maitland-Niles.
Publicerad 2022-01-17 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto