Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

1:02
Nästa

Avbryt
Försök igen

Länge sedan Sveriges herrar var så iskalla

Lundhs blogg

SOLNA. En stark insats kunde ge en plats mot Belgien, enligt förbundskapten Andersson. Om någon når måndagens startelva handlade det inte om vad som skedde mot Moldavien.

Jesper Karlsson skickade in två mål och Sverige slog Moldavien på Friends Arena. Herrlandslaget har nu vunnit åtta av tolv matcher senaste året. Tyvärr har man inte vunnit rätt matcher och därför är nedräkningen på epoken Janne Andersson i full gång.

Förbundskaptenen ska kliva av jobbet och nu ska det bara avgöras om det blir i november eller nästa sommar. Ännu lever det svenska EM-hoppet även om det är nere på promille-nivå och få tror på det. Klart att det går att förstå Janne Andersson som vill hålla på när chansen finns, men den lär försvinna inom kort.

Temperaturen kring herrlandslaget har knappast varit lägre på många, många år. Kanske efter VM-missen 2009 och då Zlatan Ibrahimovic tog en paus. Under det mörka året 2014 (två segrar varav en var en träningsmatch mot Estland) fanns Zlatans konstanta måljakt och ett möjligt EM två år senare som ingav lite hopp. Ännu längre tillbaka finns efter EM-floppen 2000.

Annons

Nu är det sorgligt iskallt kring ett lag och en förbundskapten som charmade de flesta under många år och där det även var framgångar. I stället får man konstatera att förre landslagschefen Lasse Richt fick rätt. Trycket att leda ett av landets fotbollslandslag tar alltid ut sin rätt och känslomänniskan Janne Andersson har tappat guarden mer än en gång.

Denna torsdag på Friends Arena fick förbundskapten Andersson fira mål på mål som i fornstora dagar, men inramningen med Friends Arenas näst sämsta publiksiffra på tätt över 10 000 skvallrade om läget. Det är sällan vackert när en förbundskapten ska skiljas från sitt jobb på grund av bristande resultat.

Missat VM i Qatar. Ner i C-divisionen i Nations League (lycka till att locka åskådare till de matcherna). Plus ett missat EM i Tyskland även om det inte är formellt klart. Klart att man hade velat ha hyllningar för det bra Andersson & Co gjorde, men nu slutar det på ett annat sätt. Ett sätt som svensk fotboll valt.

Annons

Förbundskapten Andersson är knappast på någon större charmoffensiv. Inför en av svensk fotbolls kallaste matcher ville han inte ens bjuda på startelvan. Vad var han rädd för? Att Belgien ska analysera sönder Sverige av det? Nej, det var bara underligt och lite synd.

Signalen med Marcus Rohdén och Kristoffer Nordfeldt från start är kanske ett tack från förbundskaptenen sett till hur de ställt upp. Ändå lite svårt att se varför man inte kunde ge Viktor Johansson en debut från start och även Anthony Elanga hade varit någon som borde kunnat spela före en 32-åring.

Matchen då? Ja, Jesper Karlsson som var den vars speltid vi pratade om i våras skickade in två mål när Sverige vann. Gustaf Lagerbielke skallade in ett mål och var stark i en hel del dueller, men bjöd också på en riktig bjudning som kunde straffat sig. Filip Helander visade varför han varit saknad och Viktor Claesson varför han är en favorit hos förbundskaptenen.

Annons

Moldavien kom med en stark startelva och har överraskat i sitt EM-kval där man bland annat slagit Polen. Ändå var det stor skillnad i kvalitet mellan Sveriges andraelva och motståndarna. Klart att 3-1 med en utvisad är godkänt, men det var verkligen en träningsmatch med betoning på träning snarare än match.

De uttagna spelarna kan knappast göra mer än att besegra vad som står på andra sidan. Individuellt sett handlar det om att visa att man förtjänar en plats i startelvan i Bryssel. Jesper Karlssons mål hjälper men det är helt annat motstånd på måndag och konkurrensen av Emil Forsberg gör att det blir bänken.

Fast han är ett offensivt alternativ om Sverige behöver det, men risken är att Belgien blir för tufft. Och att EM-drömmen slutligen slocknar då. Sedan får svensk fotboll ta nya tag och försöka skapa mer hopp inför en framtid under ny ledning och en jakt på nya mästerskap. Fast det kan vara viktigt att komma ihåg vad Janne Andersson gjorde de första fem åren.

Annons

****

Tidigare förbundskaptenen Lars “Laban” Arnesson som gick bort nyligen hedrades med en tyst minut inför matchen mot Moldavien. De svenska spelarna uppträdde även med svarta sorgbindlar. Det var naturligtvis rätt.

Ändå är det underligt att svenska fotbollsförbundet inte kunde ha en tyst minut efter tragedierna i Israel och Gaza likt Englands fotbollsförbund bestämt inför sin träningsmatch mot Australien.

Vet att landslagen oftast följer Uefa som varit helt tyst efter de senaste dagarna och där man inte aviserat något likt manifestationerna efter terrordåden i Frankrike 2015. Uefa har även lagt ut banderoller med texten fred på inför matcher sedan Rysslands angrepp på Ukraina.

Senast Sverige EM-kvalade var det en tyst minut för offren efter jordbävningen i Marocko och översvämningar i Libyen efter direktiv av Uefa. Man kunde önskat att Uefa manifesterat kring alla civila offer som dött och skadats i Israel och Gaza, men när det inte skedde borde fotbollsförbundet agerat.

Annons

****

Publiksiffran på Friends Arena nådde 10 097. Därmed klarade sig bottensiffran 9 876 mot Slovakien i oktober 2018. Man undrar om fotbollsförbundet anlitat Fifas publikräknare från VM i Qatar. För det var väldigt, väldigt glest på läktarna.

Näst sämst före det var Norge-mötet 2013 då det var 13 438. Kan notera att träningsmatchen mot Nya Zeeland i juni lockade 20 528, men då levde det svenska EM-hoppet på allvar.

****

Fredag kväll tar Österrike emot Belgien i Wien. Ur svensk synvinkel är det bäst om hemmalaget vinner. Om sedan Sverige slår Belgien på måndag och vinner sina två återstående matcher i november (Azerbajdzjan borta och Estland hemma) så hänger en svensk EM-plats på att belgarna bara kryssar hemma mot Azerbajdzjan.

Det är naturligtvis små möjligheter att det blir verklighet. Faktum är att Sveriges EM-chanser kan vara över redan på måndag även om man vinner i Bryssel. Om Belgien slår Österrike på fredag och Österrike sedan vinner borta mot Azerbajdzjan spelar det ingen roll om Sverige vinner på måndag.

Annons
Publicerad 2023-10-12 20:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto