Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

SM-vinnaren får sista chansen för lätt väg till EL

Den klubb som vinner Allsvenskan i år får sista chansen att ta den enkla vägen till Europa Leagues gruppspel. 2021 blir det svårare för mästarlaget att nå EL, men ändå betydligt lättare att gå till ett gruppspel.

Striden om segern i Allsvenskan är hård i år. Vinnaren kommer inte bara att belönas med SM-guld, utan får också den sista chansen att ta sig till Europa League en lättare väg. För när Uefa gör om formatet till 2021 är det i nya Europa Conference League (som tidigare gick under arbetsnamnet EL2) som de svenska mästarna förväntas hamna.

ANNONS

När den senaste regeländringen för Uefaturneringarna infördes 2018 blev det svårare än någonsin för den svenska mästaren att nå Champions League – bara fyra mästarlag kan kvala till huvudturneringen och man fick slåss även med de elfte- och tolfterankade ligornas mästare som miste sina direktplatser. Samtidigt blev det lättare för SM-vinnaren att nå Europa League tack vare det speciella mästarspåret i EL-kvalet, där ligamästarna som slagits ut i CL-kvalet inte riskerade att stöta på klubbar från toppligorna.

Fler når gruppspel

När formatet görs om igen till 2021 är själva Champions League-kvalet oförändrat, men de klubbar som åker ur CL-kvalet får en betydligt tuffare väg till Europa League, samtidigt som det nya Europa Conference League (ECL) ligger på vid gavel för dem.

I det nuvarande formatet går 16 av de 44 kvalande mästarklubbarna vidare till gruppspel, det vill säga 36 procent. Fyra av dem når Champions Leauge medan tolv går till Europa League. 

I det nya formatet är det 24 mästarkvalare – 55 procent – som får fortsätta i gruppspel under hösten. Det är fortfarande fyra som tar sig till CL, medan 20 tar sig till antingen Europa League eller nya Europa Conference League. Minst fem och max tio av de 20 hamnar i EL, resten i ECL.

ANNONS

Mästarspåret i ECL

I CL-kvalet från 2021 gäller det att överleva första kvalomgången (Q1) för att få en chans att gå till Europa League. De som förlorar i förkvalet eller i förstarundan åker nämligen direkt ner till nya ECL:s kval. Där hamnar man i ett eget mästarspår inte olikt nuvarande EL-kvalets mästarspår.

Det är bara 5 platser som står på spel i ECL-kvalets mästarspår som inleds i kvalomgång 2 med de 17 förlorarna från CL-kvalets Q1 och de 3 förlorarna i CL-förkvalet. Inga nya klubbar kommer in i kvalomgång 3 utan vinnarna från Q2 i ECL-mästarspåret gör upp om hälften av platserna i ECL:s playoff. Där får de möta förlorarna från tredje kvalomgången i EL-kvalets mästarspår. 

Mästarspåret i EL-kvalet

Bättre chans att ta sig till gruppspel för SM-vinnaren är om man vinner i CL-kvalets första omgång. Alla som förlorar i Q2 och senare får inte bara en andra chans i EL-kvalet utan även en tredje i nya ECL-kvalet. Om allsvenska mästaren vinner i Q1 räcker det alltså med att vinna i ytterligare en omgång för att ha säkrat gruppspel i ECL. 

ANNONS

Att ta sig till Europa League via mästarspåret blir svårare av två skäl. 

Det första är att de lätta lagen, de som åker ut i CL-kvalets första omgång eller förkval, åker ner till ECL-kvalet, så de enklaste motståndarna är borta. Det blir tuffare motstånd än det är nu.

Det andra skälet är att EL-kvalets mästarspår efter nyordningen inte kommer att gå längre än till Q3. Idag fortsätter det in i playoff så att åtta mästarklubbar är säkrade platser i EL. I fortsättningen är det ett stort EL-playoff där alla klubbar som gått så långt gör upp om Europa League-platserna.

EL-playoff för alla

I det nya Europa League-playoffet möts de klubbar som går vidare från EL-kvalets mästarspår, de som gått vidare i det vanliga EL-kvalet (klubbar från de 15 bästa nationerna) och förlorarna i Q3 i CL-kvalets mästarspår. 

Den möjlighet som i dag finns för mästarklubbar i de lägre ligorna (där Sverige ingår) att åka på en räkmacka genom kvalet till Europa League försvinner. Det kommer inte längre gå att – som Luxemburgs F91 Dudelange gjorde i år – börja i CL-kvalets första omgång och ta sig hela vägen till EL-gruppspel utan att möta ett lag med högre poäng än 6,0. 

ANNONS

 Om de nya reglerna gällt i år

Jag har gjort om hur årets kval hade sett ut med de nya reglerna och tre turneringar. Förutsatt att högre rankade lag slår ut lägre rankade hade AIK, som börjat i CL-kvalet, tagit sig till ECL:s gruppspel och hamnat i sista seedningsgrupp. Malmö FF hade inte haft en chans att gå till det Europa League-gruppspel där man är nu, utan fått nöja sig med ECL-gruppspelet. Där hade de å andra sidan hamnat i första seedningsgrupp. 

Häcken och Norrköping hade båda startat i ECL:s andra kvalomgång där de blivit utslagna direkt.

Hade det istället varit Malmö FF med sina 20,0 poäng som kvalat till Champions League för Sverige hade det räckt till Europa League-gruppspelet, precis som idag. Dock hade man hamnat i sista seedningsgrupp istället för i tredje. Hade Häcken eller Norrköping CL-kvalat hade de klarat sig till ECL-playoff förutsatt att alla högrankade klubbar slår lägre rankade.

Bättre eller sämre för Sverige?

Är de nya reglerna bättre eller sämre för Sverige? Chansen att vi får fler klubbar i gruppspel ökar betydligt med nya ECL. Framför allt mästarklubben som CL-kvalar har en hyfsat lätt väg dit. 

ANNONS

Att nå Champions League blir inte svårare, däremot är det bara MFF, om de håller sig kvar runt 20 poäng, som kan nå Europa League utan att behöva göra stordåd på stordåd.

Hur det nya formatet påverkar de svenska klubbar som får de tre övriga svenska Europaplatserna skrev jag om för ett tag sedan i inlägget Nya EL-kvalet utan Sverige.

När vi vet något om hur Uefa tänker kring poängen i de tre olika turneringarna vet vi mer om det nya formatet är bra eller dåligt för Sverige när det gäller nationsrankingen.

Publicerad 2019-10-17 kl 19:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto