Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige förbi Norge - bra för Hammarby och DIF

Uefaranken

Tack vare Malmö FF:s seger mot Lugano går Sverige förbi Norge på nationsrankingen. Sverige är nu uppe på 21:a plats.

Samtidigt som Malmö FF igår besegrade schweiziska Lugano förlorade Norges EL-lag Rosenborg mot portugisiska Sporting. Det innebär att Sverige går upp på samma poäng som Norge (21,5) och går om tack vare bättre poäng den här säsongen. Sverige är därmed nya 21:a på Uefas nationsranking, och kommer att behålla den platsen, om inte Rosenborg tar fler poäng än MFF de återstående EL-matcherna. 

Bättre poäng nu

Sveriges Europakval i år var rekordbra, och med hjälp av Malmös poäng i Europa Leagues gruppspel är vi nu uppe i 4,5 poäng den här säsongen. Det är en förbättring gentemot de 3,9 vi tappade för säsongen som försvann (2014-15), trots MFF:s CL-spel det året.

Annons

Den dåliga utdelningen berodde på att Sverige hade en extra klubb med 2014-15 (Brommapojkarna fick en fair play-plats, lyckligtvis avskaffat nu) och de inspelade poängen delades med fem (antalet klubbar) och inte fyra som nu.

De 21,5 Sverige har som totalpoäng nu är alltså bättre än de 20,9 som var slutpoängen efter förra säsongen. 

Bra för Hammarby och Djurgården

De extra tiondelarna är inte att förakta, framför allt inte för Hammarby och Djurgården om någon av dem vinner SM-guldet. De har så lite egna Uefapoäng att de får 20 procent av Sveriges nationspoäng som sin klubbpoäng. I sommarens kval låg den poängen på 4,18, med dagens poängskörd är den uppe i 4,30.

Den nya poängen hade räckt till seedning i CL-kvalets första omgång, något 4,18 inte hade gjort. Så varje extra poäng MFF drar in till Sverige nu stärker chanserna för Hammarby och Djurgården att bli seedade i CL-kvalet, om det blir någon av dem som vinner Allsvenskan. 

Annons
Publicerad 2019-10-25 08:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto