Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Göteborg värvade tre dagar innan nedläggning: "Vissa blir drabbade"

Damallsvenskan

Den 14 december gjorde man klart med Johanna Rytting Kaneryd.
Tre dagar senare tog Kopparbergs/Göteborgs FC beslutet att lägga ned elitverksamheten.
- Tar vi långsiktiga beslut får man kanske många mot sig, men det är bäst i längden, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till Fotbollskanalen.

4:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Hör Olof Lundhs tankar om Göteborg FC:s chockbesked i spelaren ovan.

Den 7 november säkrade Kopparbergs/Göteborgs FC ett historiskt SM-guld. På tisdagsförmiddagen, blott sju veckor senare, meddelade klubben att man lägger ned elitverksamheten.

Såväl spelare som ledare fick beskedet på tisdagen, bland dem klubbens sportchef Lasse Svensson.

"Jag fick informationen imorse och hade ingen aning om planerna. Lider givetvis med tjejerna i laget och hoppas det löser sig för alla. Vet i övrigt inte vad som händer," skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

Klubbens ordförande Peter Bronsman förklarade beslutet med att det inte är "förenligt med 2021 att driva ett elitdamlag".

Annons

- När vi startade upp 2003 så hade de allsvenska herrlagen ingen damverksamhet. Då pratade vi tillsammans med politikerna i Göteborg, vi behövde ett damlag i Göteborg, en satsning för att motivera alla unga tjejer. För det fanns inget annat. Åren går fort, vi vinner mycket och skapar ett stort intresse, sa han då.

Skulle du vilja utveckla?
- Det är ganska enkelt. Vi tror inte man kan driva damlag och vara stolta över det när klubbarna vi möter har både herr- och damlag och helt andra förutsättningar. För oss hade det inte funkat på lång sikt, säger han till Fotbollskanalen.

- Man måste komma ihåg att det händer så mycket internationellt. För några år sedan tränade damlagen i Europa på små arenor, nu har de plötsligt tillgång till herrlagens faciliteter och anläggningar. Det är helt enkelt andra förutsättningar.

Annons

Räcker det inte att "bara" vara ett allsvenskt lag?
- Det kan man definitivt vara. Men hur långsiktigt är det? Idag funkar det kanske, men långsiktigt då? Nu har vi byggt upp, nu får någon annan ta över stafettpinnen, säger han och tillägger:

- Vi tror inte att vi tar rätt beslut genom att inte göra något. När vi började fanns det inga damlag med herrlag, nu behövs vi inte där på samma sätt. Vi hade gärna satsat tillsammanss med ett herrlag, men IFK Göteborg har tackat nej. Vi kan inte stå bakom något om vi inte känner att tjejerna får rätt förutsättningar för att kunna lyckas.

Så sent som den 14 december gjorde man klart med ett profilerat nyförvärv, i form av Johanna Rytting Kaneryd. Dessförinnan hade klubben förlängt med Elin Rubensson fram till 2023.

Hur är det förenligt att värva när man sen väljer att lägga ned verksamheten?

Annons
- Man måste alltid planera, vissa har varit hos oss och varit i förhandlingar under en länge tid. Inga beslut är tagna förrän de är tagna. Det är därför vi ändå tog det ganska tidigt. Vissa blir drabbade. Tar vi långsiktiga beslut får man kanske många mot sig, men det är bäst i längden.

Har du pratat med Rytting Kaneryd?
- Inte personligen, men vi har lagt det på vår advokatbyrå som ska se till att spelarna får det så bra som möjligt nu.

Tidigare under tisdagen rasade storsponsorn Prioritet Finans vd Nils Wiberg.

- Ingen som helst aning. Jag vet ingenting. Det kommer som en chock. Det lär väl komma fram mer i framtiden, men jag har ingen aning. Alla flickor och damer, stoltheten med SM-guldet. Vi behövde det. Nu är det bara genant, usch, sa han då.

- Det är inte bra för svensk fotboll, när svenska mästare drar sig ur serien. Det är inte bra. Det skickar amatörmässiga signaler, kan du skriva. Att svenska mästaren i damfotbollen drar sig ut, det är amatörmässigt och det stärker inte fotbollen.

Annons

Bronsmans menade på förmiddagen att "det var något man skulle titta på" och "att de skulle gå igenom den biten när alla får tycka och tänka". På eftermiddagen utvecklar han sitt resonemang kring Prioritet Finans.

Känns det hela inte lite oseriöst?
- Det kan man alltid diskutera. Jag tycker att det är värre att bara använda pengarna för att, det hade varit kortsiktigt och oseriöst, säger Bronsman.

I en intervju med Sportbladet sa Lotta Schelin att hon var besviken och att Bronsman tidigare sagt att han aldrig skulle släppa klubben "utan att ha skapat bra förutsättningar för laget att leva vidare".

Hur ser du på det?
- Vi tar ett bra beslut för klubben och för Göteborg som stad. Vi har gjort det fantastiskt bra, och vi lämnar inte klubben. Vi vill se till att det vi byggt upp lever vidare. Beslutet vi tar gynnar Göteborg väldigt mycket.

Annons

- Vi tar bort elitsatsningen, men numera finns det andra stora klubbar som sköter det. Jag tycker tvärtom, att vi snarare skapat en klubb och gett tjejer förutsättningar som de inte hade tidigare.

Publicerad 2020-12-29 kl 17:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto