Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vann historiskt SM-guld - nu lägger Kopparbergs/Göteborg FC ner verksamheten: "Chock"

Damallsvenskan

Drygt tre månader efter SM-guldet lägger Kopparbergs/Göteborg FC ner sin elitverksamhet.
Det bekräftar klubbens ordförande Peter Bronsman.
Min och styrelsens hela bedömning är: att driva ett elitdamlag är inte förenligt med 2021, säger Bronsman till Fotbollskanalen.

4:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Hör Olof Lundhs tankar om Göteborg FC:s chockbesked i spelaren ovan.

Den 7 november vann Kopparbergs/Göteborgs FC ett historiskt SM-guld i damallsvenskan. Nu drygt tre månader senare kommer klubben med ett chockbesked - detta då klubben har beslutat att lägga ned verksamheten, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta.

Beslutet fattades den 17 december och under tisdagsmorgonen meddelades spelare och ledare.

- Chock är kanske är fel ord, men de hade inte förväntat sig det, säger klubbens ordförande Peter Bronsman till GP och fortsätter:

- Kopparberg avbryter sin elitsatsning. Vi kommer inte att spela i damallsvenskan 2021. 2003 fick vi ett uppdrag av Göran Johansson och Frank Andersson, eller du kan säga politiken i Göteborg, om att starta en satsning på damfotboll i Göteborg - och att det skulle bedrivas som de stora herrklubbarna i staden. De tyckte att vi kunde det.

Annons

- 17 år senare har samtliga lag, IFK Göteborg, BK Häcken, Öis och nu även Gais med sitt flicklag, startat damlag i Göteborg. Vi har gjort vad vi lovade. Vi har skapat många förebilder. Fått många att spela fotboll och avslutade detta med ett SM-guld, säger Peter Bronsman till tidningen.

Bronsman menar att övriga lag ute i Europa är långt fram i utvecklingen och att KGFC inte har någon chans att komma igen. För några år sedan diskuterades det om klubben skulle slå ihop sin verksamhet med IFK Göteborg, men det blev inget av. 

Spelarna i A-truppen är nu fria att söka sig till andra klubbar.

Göteborg FC kommer ha kvar sina 17- och 19-årslag, samt driva vidare sitt projekt "Shake Hands". Därmed finns klubben kvar, men elitverksamheten läggs ner.

I ett pressmeddelande skriver klubben:

"Internationellt har damfotbollen utvecklats enormt mycket i Europa de senaste åren. Stora herrklubbar, som Lyon, PSG, Bayern München, Manchester City, Manchester United, Barcelona och Juventus med flera har insett värdet av damfotboll, gör stora satsningar och har givit damfotbollen resurser som det inte är möjligt för oss att matcha".

Annons

Man skriver också:

"Vi har skapat ett stort intresse för damfotbollen i Göteborg och visat att det går att etablera sig i toppen och tom vinna ett SM-guld, bara man har ett tydligt mål som skapar utmaningar och motivation. Detta måste nu elitklubbarna i Göteborg spinna vidare på. Gör man det är vi övertygade om att damfotbollen i Göteborg snabbt kommer att ta nya steg framåt".

"Genom att de traditionstyngda och välrenommerade klubbarna, med sina organisationer och många supporters skapar förutsättningar för damfotbollen i Göteborg anser vi att vårt projekt är slutfört och därför kommer Kopparbergs/Göteborg FC lägga ner sitt elitlag till den allsvenska säsongen 2021".

Ordföranden Peter Bronsman säger:

- Under nästan 20 års tid har vi utvecklat och drivit damfotbollen i Göteborg och Sverige framåt. Att trampa på i samma gamla fotspår är inget vi tror på. För att kunna hävda sig internationellt är jag övertygad om att damfotbollen bör integreras i och vara en likvärdig del, få ta del av samma resurser som herrfotbollen, i en elitklubb.  Det är förstås ett tråkigt beslut för oss att ta på kort sikt, men sett över lång sikt är det definitivt rätt beslut att ta nu.

Annons

De senaste två åren har klubben spelat i Champions League. Den 16 december åkte man ur turneringen, mot Manchester City, och dagen efter fattades alltså beslutet om nedläggning. 

En av lagets nyckelspelare, landslagsspelaren Elin Rubensson, till GP:

- Vi fick höra det för en timma sen ungefär. Vi hade telefonmöte med hela truppen och detta kom som en chock för oss alla. Vi visste inte att det var det här det skulle handla om, säger Elin Rubensson.

Fram till alldeles nyligen drevs verksamheten som om den skulle finnas kvar under 2021. Den 14 december, tre dagar innan beslutet om nedläggning fattades, presenterade man ett nyförvärv till nästa säsong i form av Johanna Rytting Kaneryd. Hon hämtades in från konkurrenten FC Rosengård. I sitt referat rörande returen mot Manchester City den 16 december skrev man också följande på officiella hemsidan:

Annons

"Nu blickar vi mot jul, nyår och lite vila... För nu ska alla gå på en välförtjänst ledighet fram till den 14 januari 2021. Sedan börjar vi om. Mot nya framgångar – i Svenska Cupen, i OBOS Damallsvenskan och i UEFA Women’s Champions League".

I slutet av 2019 kom Kopparbergs/Göteborg överens om ett miljonavtal med Prioritet Finans. Ett treårigt sponsorkontrakt, som skulle löpa över 2022 och enligt GP ge klubben totalt 3,9 miljoner, skrevs på. Då flaggade företagets vd Nils Wiberg för en rejäl satsning. Han berättade för Fotbollskanalen att drömmen var spel i Champions League-finalen 2021, som spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.

- Ja, det är en liten dröm. Vi ska inte sätta press på något sätt, men det är en dröm, sa Wiberg till Fotbollskanalen.

Nu är Wiberg rasande över att elitverksamheten läggs ner.

Annons

- Genant. Usch, säger han till Fotbollskanalen.

Publicerad 2020-12-29 kl 11:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto