Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Dags för Seger o co att utmana SvFF

I dansk fotboll vågade landslagsdamerna utmana förbundet.
Och fick stöd av herrarna.
Dags för Caroline Seger och de andra att utmana det svenska förbundet – och för Granqvist o Co att hjälpa till.

Danmarks landslagsstjärnor gjorde succé i sommarens EM vilket höjt profilen för laget. Något som de danska spelarna vill ska synas även i avtalet som man har med det danska fotbollsförbundet. Men den erbjudna höjningen var otillräcklig.

Då gick landslaget ut i strejk och DBU fick ställa in en utsåld träningsmatch mot Holland. Dessutom var det in i det längsta oklart om Pernille Harder och de andra stjärnorna skulle spela VM-kvalet mot Ungern, men man sköt upp konflikten till efter den matchen.

Beundrar modet hos de danska spelarna som gör som de amerikanska damstjärnor i både hockey och fotboll gjort på senare år. Tänk att det kapitalistiska USA ska lära ut värdet av facklig kamp och att det inte funkar att bara sitta tysta i ett hörn. Gillar än mer att de danska herrarna erbjöd att dela med sig av sina pengar.

USA är knappast känt för starka fackföreningar, strejkhot och en öppen kamp för bättre förutsättningar. Ändå är det i landet som ofta hyllar kapitalismen som idrottskvinnor som slåss för rättigheter kan finna inspiration.

Även om USA givetvis har en facklig historia är i dag endast tio procent av landets arbetsföra medlemmar i en fackförening och trenden pekar bara neråt. I Sverige är närmare 70 procent medlemmar i facket.

Men det senaste året så har amerikanska stjärnor i fotbolls- och hockeylandslagen inte fastnat i en tacksamhetsskuld utan istället ställt tydliga krav på sina förbund. Man har pekat på vad man genererar och även tagit stöd av lagstiftning mot diskriminering. Man har krävt rättvisa.

Stjärnorna har använt sig av allt från strejkhot till stämningar till hjälp från politiker till hot om bojkott av exempelvis hemma-VM i hockey. Naturligtvis har man tagit en hel del stryk, inte minst i sociala medier, men i slutändan fick man till historiska avtal.

Även i Sverige har avtalet mellan spelarna och förbundet löpt ut och man är fortfarande en bra bit ifrån varandra. Hoppas att Caroline Seger och de svenska spelarna vågar stå på sig för att få till ett bättre avtal som dessutom signalerar jämlikhet.

En stor och demokratisk folkrörelse som den svenska ska givetvis visa vägen genom att jämna ut förhållandena mellan herrar och damer. Nej, det är inte så att de drar in lika mycket, inte ens nära, men SvFF bör visa att man vill gå i den riktningen.

Under de år jag bevakat landslaget i fotboll för kvinnor har svenska spelare varit försiktiga och rätt fega och aldrig vågat kliva fram. I USA och numera i Danmark går det att hämta inspiration. Där vågar man slåss för sina rättigheter och är inte bara nöjda med vad herrarna i toppen delar ut.    

Dessutom vore det bra om de svenska herrarna precis som sina danska motsvarigheter visade vägen på ett sätt som inte gjorts tidigare i Sverige. Antingen kan man avstå ersättning eller åtminstone gå ut och öppet stötta damerna i kampen för att få en bättre ersättning.

Historiskt har svenska herrspelare haft mindre betalt än sina kollegor runt om i Europa och visat sig solidariska med SvFF. Bland annat har de danska spelarna haft betydligt större ersättning för landslagsspel. I dag är det få som är beroende av pengarna som kommer från SvFF och då kan man hjälpa damlandslaget.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
08-derbyt mellan Djurgården och Hammarby. Spelar Rômulo? Junior? Isaksson? Lever derbyspöket? Går det för Djurgården att sätta lite tryck på Malmö FF som spelar först måndag? Många frågor, på söndag vet vi.

Helgens avstå
Skogspromenader.

Veckans wow, liksom
Östersund-Malmö var onekligen en upplevelse och jag ville inte att den skulle ta slut. Dramatik. Intensitet. Kombinationer. Taktikskiften. Läckra mål. När två av Sveriges bästa fotbollslag under drygt 90 minuter gav allt för att vinna så var det en av de häftigaste matcherna under säsongen om inte den häftigaste. Bättre reklam för allsvenskan kan knappast finnas.

Veckans filmkritik
Uppskattade filmen ”Superswede” om F1-stjärnan Ronnie Petersson som dog efter en olycka på Monza 1978. Det var en nostalgisk återblick till en värld som inte finns längre och man fick en del unika inblickar, men saknade ett mer journalistiskt driv kring olyckan och dess efterspel. Kanske saknas för många för att försöka gå till botten av det? Däremot ingen tvekan om att filmen var värd att se och bara att hoppas många gör det.

Veckans siffra
581 miljoner pund. Manchester Uniteds rekordomsättning trots att man inte spelade Champions League. Vinsten blev 81 miljoner pund…ganska okej avkastning på 14 procent.

Veckans överbetalde
Carlos Tevez har sju miljoner kronor i veckan i lön i den kinesiska ligan. Han har gjort tre mål på 13 matcher och sågar nu de kinesiska spelarna nedanför fotknölarna.

Veckans journalistik
Intressant i Breakit om hur Instagram nu börjar skruva på hur folk får ta del av inlägg och att en del av dem som levt på sina framgångar där får det svårare. Kanske handlar det helt enkelt om att Instagram vill börja ta betalt på något sätt för att släppa till räckvidd?

Veckans ignorans
Att regeringsförklaringen som Stefan Löfvén höll häromveckan inte innehöll ett enda ord om idrott. Tidigare fäktbasen Lars Liljegren var uppmärksam och följde upp Löfvéns ignorerande av svensk idrott. Obegripligt att regeringen inte på något sätt kan uppmärksamma något som är så viktigt för flera miljoner svenskar.

Veckans glädjande tanke
Att BP funderar på att bara heta BP. Skälet är att Brommapojkarna inte känns särskilt 2017. Helt rätt tänkt för en klubb som har en rad lag med tjejer.

Veckans Uefa-förhoppning
Efter att Angela Merkel kritiserat inflationen i transfersummor i fotbollens värld så hoppas Uefa-basen Alexander Ceferin att politikerna ska hjälpa till att få stopp på stigande löner och priser. Återstår att se om Merkels utspel inte bara var populism i slutspurten i det tyska valet eller om EU faktiskt kan tänka sig att gå emot en del av fundamenten om en fri marknad med full rörlighet.

Veckans spark
England skickade förbundskaptenen Mark Sampson men det engelska fotbollsförbundet får stenhård kritik för att man länge känt till att damlandslagets tränare knappast betett sig på ett korrekt sätt. Kanske trodde förbundet att frågan skulle dö när man sparkade Sampson men det verkar ha varit bensin på brasan.

Veckans Uefa-läsning
Norska Josimar forsätter att granska Uefa-basen Alexander Ceferin. Intressant läsning om mannen som valde SvFF-basen Karl-Erik Nilsson som sin närmaste man i Uefa:s exekutivkommitté.

Veckans nyhetsjägare
TV4:s tidigare vd Janne Scherman drog loss nyheten om att SVT framöver ska få sina miljarder via skattsedeln snarare än via ett licensförfarande som i dag.  I dag betalar man 2 340 kronor per år för radio och tv. Kanske är det logiskt att skifta system även om det då blir statlig television på ett än tydligare sätt?

Veckans mejl
Hej Olof. Kan du snälla skriva en artikel om att vi bör spela åtminstone november ut, kanske även i december. Om norska ligan kan spela november ut ska väl vi också kunna göra det? Hampus

Håller med dig om att Sverige borde kunna förlänga säsongen och då är hybridgräs en möjlig väg att gå. Kanske är det där Sef ska lägga kraften?

Veckans Fifa-skandal
Visar sig att en jordansk prinsessa (Haya bint Al Hussein), vars bror (Ali bin Al-Hussein) länge ville bli Fifa-bas, har anlitat privatdeckare för att jaga efter korruptionen inom Fifa. Dessutom har man haft kontakt med FBI, enligt New York Times, och den amerikanska federala polisen har ju i flera år jagat Fifa-höjdare. Det fortsätter för övrigt att storma kring den nuvarande Fifa-basen Gianni Infantino.

Veckans glädjande handling
BP kör ut regnbågsfärgade kaptensbindlar till alla 250 lag som finns i föreningen.

Veckans Leeds United
Leeds reste sig efter förra helgens förlust mot Millwall och skickade i tisdags ut Burnley ur Ligacupen efter ett straffdrama. För övrigt första gången jag sett det nya upplägget där man slår två straffar efter varandra. Samtidigt är det en liten nyhet från i veckan som visar att Leeds blivit en klubb vars ägare bryr sig om fansen. Man har bytt telefonnummer till biljettkassan, från ett betalnummer till ett som inte kostar mer att ringa än ett vanligt telefonsamtal.

Veckans låt
”Mistakes” – Tove Styrke.

Veckans podd
Tidigare landslagsstjärna och Benfica-ässet Mats Magnusson som i en ny bok berättar om sitt liv på samhällets skuggsida som hemlös, alkoholiserad och skuldsatt. I podden berättar Magnusson om skuldkänslorna, vändningen i en Benfica-tröja och hur han reste sig igen. Dessutom talar han om framtidsplanerna och om karriären där han anser att han borde fått både Guldbollen och Guldskon 1990 och vägen från Högaborg till att bli en av Europas bästa anfallare. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken. 

Publicerad 2017-09-22 kl 18:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons