Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sverige riskerar missa VM - men Janne känner ingen press över sin framtid: "Ingen självklarhet att gå till ett VM"

Sverige (herr)

SOLNA. Förlust mot Tjeckien och Sverige missar VM.
Men Janne Andersson känner ingen press över sin framtid som förbundskapten.
- Det är ingen självklarhet att gå till ett VM, säger han.

3:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Janne Andersson om Tjeckien som motståndare.

Janne Andersson har tagit Sverige till ett VM och ett EM. I VM i Ryssland 2018 vann Blågult gruppen före Mexiko, Sydkorea och Tyskland. Sedan besegrades Schweiz i åttondelsfinal innan man åkte ut i kvarten mot England.

I EM 2021 vann Blågult återigen gruppen, den här gången före Spanien, Slovakien och Polen. Sedan åkte man ut i åttondelsfinal mot Ukraina.

Nu är frågan om den svenske förbundskaptenen tar landet till ytterligare ett mästerskap?

Det börajde bra i VM-kvalet och Sverige ledde länge gruppen före Spanien. Men tunga förluster på bortaplan mot Grekland och Georgien gjorde att man slutade tvåa.

ANNONS

Nu väntar playoff, och första matchen är hemma mot Tjeckien. Ett Tjeckien som är rejält skadedrabbat och saknar mängder av viktiga spelare.

Fotbollskanalen frågade Janne Andersson om han känner extra press inför torsdagens match, med tanke på att hans lag på kort tid förlorat viktiga matcher, som mot Ukraina, Grekland och Georgien - och med tanke på att Tjeckien saknar många spelare?

- Absolut inte. Inte utifrån perspektivet att vi råkade förlora tre matcher förra året. Vi vann elva. Så det är ingen press på det sättet, säger han och fortsätter:

- Däremot känner jag en enorm hunger att få gå till ett mästerskap igen. Det är fantastiskt kul att få vara med om mästerskap. Som i EM där vi faktiskt var obesegrade i gruppen, och vann gruppen och gick vidare. Samma i VM då vi gick vidare. Och tittar man historiskt, innan vi gick till VM 2018 så hade inte Sverige varit i ett VM på tolv år. Men om vi förlorade några matcher förra året så har det inte något att göra med matchen mot Tjeckien.

ANNONS

Han fortsätter:

- Matchen mot Georgien är väl den enda matchen där jag känner att vi trillade dit mot ett lag som vi skulle vara bättre än. Grekland borta är ingen självklar match att hämta tre poäng i. Men mot Georgien skulle vi ha vunnit.

Känner du press för din framtid som förbundskapten?
- Nej. Har man det här jobbet så är man ju på en av positionerna i Sverige som kanske alltid är mest ifrågasatt. Oavsett vilka spelare jag tar ut eller vad jag gör så kommer alltid folk att ifrågasätta det jag gör. Det vet man när man går in i det här jobbet. Det ingår och ligger i sakens natur.

- Så har man det här jobbet kan man inte fundera på det sättet, om jag skulle känna extra press. Jag tycker att vi har gjort det bra under de här åren. Vi gjorde ett bra fjolår. Och mitt mål är att bara titta framåt. Det är ingen självklarhet att gå till ett VM. Det är 13 nationer av 55 i Europa som tar sig dit. Men vi ska göra allt vi kan för att ta oss dit.

ANNONS

Skulle det vara ett misslyckande om ni inte går till VM?
- Jag har svårt att uttrycka mig om misslyckanden när det är 13 av 55 nationer. Så det är tufft. Om förväntningen var att vi skulle bli etta i gruppen med Spanien, då är det ett misslyckande att bli tvåa bakom Spanien.

- Men jag är så realistisk att jag inser att det var okej att bli tvåa och ta den här playoff-platsen. Sedan gjorde vi någon match som inte var bra, vi gjorde någon väldigt bra och någon som var mittemellan - och det gjorde att vi blev tvåa. Nu är det playoff med förhoppningsvis två matcher, det är vinna eller försvinna, och det är tuffa förutsättningar med små marginaler.

Sverige-Tjeckien sänds på TV4 och streamat på cmore.se, med avspark 20.45 i kväll.

Publicerad 2022-03-24 kl 07:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto