Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zlatan berättar om sitt första Elanga-minne - och hyllar talangen: "Men ska inte fjäska för mycket"

Sverige (herr)

SOLNA. Anthony Elanga, 19, är stolt över att spela i landslaget med Zlatan Ibrahimovic, 40. 
Och superstjärnan tror stenhårt på United-svensken.
- Sverige har något ingen annan har, säger Zlatan.

4:09
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se klippet från gårdagens presskonferens i spelaren ovan.

De har tillhört Manchester United samtidigt och den äldre av de två har spelat med den andres pappa. Under tisdagen satt Zlatan Ibrahimovic, 40, och Anthony Elanga, 19, på samma presskonferenspodium. Som spelare i det svenska A-landslaget.

Milan-veteranen är imponerad av sin yngre lagkamrats framfart i Premier League-jätten den senaste tiden.

- Han är en stor talang. Vi är stolta och glada över att han kommer från Sverige och att han nu får representera Sverige gör det ännu större. Han har all framtid framför sig och fortsätter han som han gjort fram till i dag så ser det väldigt positivt ut, säger Ibrahimovic.

ANNONS

- Han ska bara kämpa, inte vara nöjd och vilja mer. Han ska sträva efter mer. Sen beror det på honom hur långt han kan utvecklas.

Zlatan använder stora ord om sin landsman.

- Snabbheten har han. Han skapar chanser, han kan göra mål och han hjälper medspelarna att göra mål. Han är en komplett offensiv spelare. Det är bara fortsätta utvecklas, fortsätta vilja bli bättre och lära sig av alla andra.

Vad är det svåraste med att ta klivet från att vara ung talang till att etablera sig och spela regelbundet?
- Jag tror det ligger mycket i det mentala. Potentialen ser du i spelaren, men sen är det mycket mentalt. Hur villig är du att ta dig vidare? Man måste lägga ner mycket tid, inte vara nöjd och sträva efter gränser som nästan är omöjliga att nå.

- Sen är det viktigt att ha en positiv omgivning runt om dig, som hjälper dig och guidar dig i rätt riktning. Men det är mycket mentalt, 50 procent är mentalt. Hur stark är du när folk kritiserar dig? Hur väl klarar du av pressen?

ANNONS

Elanga har gjort tre mål i Manchester United den här säsongen.

- Han har fått många chanser i ett lag där det är stor konkurrens. Jag har spelat med många av de spelarna som han konkurrerar med och tro mig, det är bra spelare. Om han får chansen i ett sådant lag… då betyder det att vi (i Sverige) har något som ingen annan har. Vi ska ta vara på det och ge honom tid.

- Men vi ska inte fjäska för mycket. Han ska få kämpa. Och det handlar mycket om honom. Jag kan sitta här och snacka men i slutändan handlar det om att det är hans egen sak att ta vidare, säger Zlatan.

Efter att Ibrahimovic slagit igenom i Malmö FF blev han lagkamrat med Anthony Elangas pappa, Joseph.

- Det jag kommer ihåg från Joseph var att när det var vinter och minus fyra grader ute så tränade han i shorts. Jag bara: "Okej?!". Sen när det var sol så tränade han i byxor. Så jag fattade inte varför. Jag fick aldrig någon förklaring.

ANNONS

- Jag hade en bra relation och vi spelade ihop i MFF. Det är kul att se Anthony nu.

Mellan sommaren 2016 och sommaren 2018 spelade superstjärnan för Manchester United och då stötte han in i Elanga junior för första gången.

- Vi käkade någon lunch på träningsanläggningen i Manchester med laget. Då kom den här lille killen fram och sa: "Du känner min pappa". Jag bara: "Hjälp mig". Han sa: "Elanga". Då blev det bara: "Okej". Det var första gången jag träffade honom. Han var ung då och han är fortfarande väldigt ung.

- Sen såg jag honom i några U21-landskamper, där han fått spela och gjort några mål. Och så har jag kollat på honom i Manchester, jag följer ju alla svenskar där ute. Framför allt när det är något litet extra. Då kollar man extra på de spelarna, där man ser en stor talang.

För Elanga är det stort att nu dela omklädningsrum med Ibrahimovic i landslaget.

ANNONS

- När han var i United så pratade vi lite. Jag gick i skolan där och vi fick äta med A-laget, säger 19-åringen.

- Jag har sett upp till honom sedan jag var liten. Och när jag fick höra att han skrivit på för United kunde jag inte bärga inför att få prata med honom. Det betyder mycket att få se honom dag in och dag ut här, att få träna med honom och att få prata med honom. Det är en ära. En stor ära.

Elanga berättar vidare:

- Vi har pratat om hans minne med min farsa. De hade en bra relation. Nu försöker jag fråga honom om hans karriär, vad han gjorde och om tips. Han säger att jag ska fortsätta kriga på och göra det jag gör. Och att min tid kommer.

Publicerad 2022-03-23 kl 07:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto