Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Talangerna som kan rädda KFF:s ekonomi: ”Viktigt att en eller två per år tar stora steg”

Allsvenskan

Kalmar FF har de senaste åren klivit fram som en av landets bästa talangföreningar. 2017 kan vara året då flera talanger får sitt definitiva allsvenska genombrott. 
- Både jag och Svante Ingelsson känner nog att det börjar bli dags att ta en ordentlig plats, säger 18-åringen Carl Johansson. 

Foto: Bildbyrån

Kalmar FF har länge varit starka på att lyfta upp de egna talangerna. Sedan SM-guldåret 2008 har 23 stycken spelare från U19-laget gjort allsvensk debut i KFF. Bara Halmstads BK och Malmö FF i allsvenskan har lika starka siffror.

Från och med 2017 vill föreningen ta det ett steg längre och lyfta in ännu fler i startelvan.

- Vi kommer addera speltid, och jag tror att inte bara i år utan framöver är det viktigt att en eller två spelare per år tar stora steg. Att de blir kanske inte avgörande spelare, men åtminstone viktiga spelare för laget, säger tränaren Peter Swärdh.

Mittfältaren Carl Johansson, 18 år, fyller i:

Annons

- Både jag och Svante (Ingelsson) har varit lite på gränsen och gjort flera inhopp, men vi känner nog att det börjar bli dags snart att ta en ordentlig plats.

Förra året fick de unga spelarna vara med, men inte som bärande spelare. Ingelsson (300 minuter i allsvenskan), Johansson (500), Filip Sachpekidis (400), Herman Hallberg (800), Anton Maikkula (knappt 200). Det här året ska alla öka på speltiden.

Det kan vara en nödvändighet. Kalmar FF har en svag ekonomi där de går back över 15 miljoner kronor per år. Att någon av de unga ska bli en storförsäljning kan rädda åtminstone något år, ekonomiskt sett.

Det finns en sammanhängande faktor för nästan alla unga spelare i A-laget: de har följt med varandra genom leden. U17-laget år 2014, U19-laget år 2015, A-laget år 2016. Alltid med Henrik Rydström i ledarstaben.

Annons

Året i U17 hade Henrik Rydström det resultatmässigt svårt med nuvarande A-lagsspelare som Ingelsson, Adel Ziarat, John Håkansson, och Johan Stenmark. Ibland hade han Johansson (då IFK Oskarshamn) och Adrian Edqvist (FK Karlskrona) med på träningarna. Trots de svaga resultaten påbörjades ändå spelarnas individuella utveckling mot A-laget.

Året efter blev Rydström tränare i U19 och fick tillgång till de äldre Herman Hallberg och Anton Maikkula. Edqvist tog en temporär tur till Malmö FF, men Johansson bytte Oskarshamn mot Kalmar.

2015 sammanfattades med förlust i semin i U19-slutspelet, trea i ligacupen, och en andraplats i Gothia Cup. Rydström förklarar varför så många av dem nu är i A-laget.

- Det jag försöker tänka hela tiden är ”hur kan vi här förbereda spelarna?” Hur kan jag skapa träningar och matchmiljöer oavsett vilka vi möter, så när spelarna väl är i A-truppen känner ”okej, det var inte så stor skillnad”?

Annons

- Det är klart det är skillnad att spela med Rasmus Elm och Ismael, och komma in på Friends (Arena) eller vad det är, men jag försöker hela tiden pressa dem och stressa dem i träningar vid rätt tillfällen. Så att de tycker att ”oh fan, jag kan faktiskt ta snabba beslut och jag klarar att ta in informationen, trots att de är större och starkare”.

Johansson pekar på vilken nytta som Rydström har varit för honom själv.

- Han har slipar på en del grejer som han kände jag behövde utveckla och som jag också kände. Sedan var det bra när han var andretränare (i A-laget) också. Han hjälpte till att ge oss chansen och så.

- Vissa gånger har man väl varit trött på honom... Nej, men det är mycket att vi ska hitta våra gränser.

De fem stora Kalmar FF-talangerna

Herman Hallberg (20 år, mittfältare)

Spelare i Kalmar FF ska ha sagt att de håller honom högre än brodern Melker. Inte samma fysiska spelartyp, men en högre teknisk nivå. Helst centralt, används vid behov på en kant. Nytt kontrakt (2019), men också nyopererad. 

Carl Johansson (18, mittfältare)

Av Rydström definierad som en Andrés Iniesta-typ. Deltog i elva av 13 matcher förra året, växlande mellan start och inhopp, innan en skada. Konkurrerar den här säsongen främst om en kantplats. Startspelare i P19-landslaget. 

Svante Ingelsson (18, yttermittfältare)

Mest känd för sin magnifika volley mot IFK Göteborg. Storväxt yttertyp, kan även vara spets. En udda spelartyp som kan se klumpig ut, men underskatta inte tekniken och spelförståelsen. Ofta inblandad i briljanta mål. Startspelare i P19-landslaget. 

Edvin Crona (17, anfallare)

Gjorde 39 mål förra året i tävlings- och landslagssammanhang. Började träna med A-laget som ovanligt ung, räknas nu som en av fyra anfallare i A-truppen och med nytt kontrakt till 2020. Given i P17-landslagets anfallspar med Filston Mawana (Hoffenheim). 

Filip Sachpekidis (19, mittfältare)

Bortglömd i sin femte säsong i A-laget. Tidigare stortalang som haft skade- och sjukdomsproblem, men nu har gjort sin bästa försäsong hittills. Startar på en kant i premiären? Bra tempospelare som vill mycket. 

Anton Maikkula (20 år, högerback), Adel Ziarat (18, mittback), Johan Stenmark (18 år, försvarare), Adam Hellborg (18, mittfältare), Isak Magnusson (18, anfallare) och Adrian Edqvist (17, mittfältare) har också fått speltid på försäsongen. 

Publicerad 2017-03-29 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto