Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Anställd i internt mejl: Tre ÖFK-ledare var "målvakter" i dotterbolag: "Ett skämt"

En av åtalspunkterna i Kindberg-härvan rör Östersunds FK:s dotterbolag Driftaren AB.
Dit ska pengar slussats via osanna fakturor, och i ett internt mejl har en ÖFK-anställd uppgett att tre personer agerat "målvakter" i Driftaren.
"Ett internt skämt", har den anställde senare hävdat i förhör med Ekobrottsmyndigheten.

I måndags väcktes åtal mot bland annat Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg. En åtalspunkt rör grovt bokföringsbrott kopplat till Driftaren AB, som ägs av ÖFK. Ekobrottsmyndigheten menar att Driftaren under 2013 skickat 15 osanna fakturor till misstänkte Sollefteåbons företag till ett sammanlagt värde av cirka 3,9 miljoner kronor. I en sammanfattning av åtalet skriver Ekobrottsmyndigheten att Daniel Kindberg som företrädare för Driftaren haft kännedom om att fakturorna varit osanna och att bokföringen därmed varit missvisande. ÖFK, Kindberg och Sollefteåbon menar å sin sida att arbete har utförts för pengarna.

ANNONS

Totalt sett har Sollefteåbons företag betalat ut nästan sex miljoner kronor till Driftaren AB avseende tjänster/maskinhyra mellan 2013 och 2015, enligt förundersökningen som Fotbollskanalen tagit del av.

Genom åren har Driftaren haft en rad ekonomiska bekymmer, beskriver Ekobrottsmyndigheten i förundersökningen. Till exempel hamnade bolaget hos Kronofogden på grund av flera obetalada fakturor under 2015. Skatteverket har också genomfört en utredning av Driftaren.

Två olika revisorer (för räkenskapsåren 2012 och 2013) har i rapporter haft flera anmärkningar kring ÖFK/Driftarens ekonomi och sätt att hantera pengar/fakturor. Driftaren ansvarade mellan 2007 och våren 2014 för driften av ÖFK:s hemmaarena Jämtkraft Arena. Därefter tog Östersunds kommun över det jobbet.

Daniel Kindberg satt i Driftarens styrelse mellan 2007 och 2013, men Ekobrottsmyndigheten bedömer att han även efter den perioden "haft ett sådant bestämmande inflytande över bolaget att han är att anse som företrädare". Den 12 maj 2015 fick Kindberg ett mejl från en ÖFK-anställd, som också företrädde Driftaren vid tillfället, om att dotterbolagets ekonomiska situation började bli "obehaglig", att Skatteverket skrämt upp en annan Driftaren-företrädare och att han själv fått brev från Kronofogden.

ANNONS

"Har du någon idé hur vi ska göra så att inte vi målvakter hamnar i klistret?", skrev personen i mejlet till Kindberg.

Då svarade Kindberg: "Ja, vi fixar det!". I september samma år skickades ett annat mejl från den ovan nämnde ÖFK-anställde personen till just Kindberg. I det mejlet skriver personen att "nu känns det jobbigt" och berättar vidare hur han fått brev om indrivning, att en annan Driftaren-företrädare kallats till ett besök hos Kronofogden om en skatteskuld och att "det känns som om det är för nära vår egen personliga ekonomi nu". Den ÖFK-anställde skriver sedan följande om sig själv och två andra personer:

"Hur ska vi göra? Varken (ÖFK-anställd och Driftaren-företrädare) eller jag (och jag antar att (ÖFK-anställd och Driftaren-företrädare) inte heller vill) vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer."

ANNONS

Kindberg svarade sedan på följande vis:

"Jag fixar in pengar till Driftaren denna vecka så att vi kan reglera skulderna i Driftaren. Sen ska det inte vara några problem mer där".

Den ÖFK-anställde som skickat de två nämnda mejlen till Kindberg har i förhör förklarat att Driftaren "satt ihop med ÖFK" och att ÖFK:s styrelse bestämmer även i dotterbolaget eftersom att klubben äger företaget. Sin beskrivning av sig själv som en "målvakt" i Driftaren viftar han bort genom att hävda att det rör sig om ett "gammalt skämt dem emellan", kopplat till att en av Driftaren-företrädarna varit fotbollsmålvakt tidigare.

"Målvakter var ett internt skämt", upprepade han i förhöret enligt förundersökningen.

På frågan om vad som menats med att de tre personerna inte längre ville vara kvar som "målvakter" har den ÖFK-anställde svarat att de inte ville fortsätta företräda Driftaren eftersom "det kom för nära deras egen personliga ekonomi".

ANNONS

I november kunde Fotbollskanalen berätta att en ÖFK-anställd varit misstänkt i ekobrottsärendet. Först bedömde åklagaren Niklas Jeppsson att det rörde sig om grovt bokföringsbrott, men efter att han senare bestämt sig för att klassa det som ett normalgradsbrott valde han att avskriva den ÖFK-anställde. Inte för att det inte fanns några misstankar om brott, utan på grund av preskriberingstiden är kortare för brott av normalgrad.

I förundersökningsprotokollet framgår det att ytterligare en ÖFK-anställd och en annan person som är en del av klubbens organisation också delgivits misstanke i ärendet. I de två fallen känner åklagaren att han inte kan bevisa att brott begåtts.

En av de ÖFK-anställda som delgavs misstanke, som också företrätt Driftaren, har i förhör uppgett att det i själva verket varit ÖFK:s styrelse som ansvarat för att företräda Driftaren och att han själv representerat bolaget men utan att ha "haft något uppdrag". Hur det kommer sig att han företrätt Driftaren vet han inte, enligt förundersökningen. Det han minns är att han blivit tillfrågad och tackat ja.

ANNONS

Den person som är en del av ÖFK:s organisation och som också tidigare misstänkts i ekobrottsärendet har också företrätt Driftaren. I förhör har han förklarat att han inte hade "någon direkt arbetsuppgift i Driftaren". På frågan om vad hans roll i Driftaren var har personen i förhör svarat att han var "ett namn, helt enkelt". Varför det varit så? Det vet inte mannen, enligt förundersökningen.

"Det har nog bara blivit så att hans namn har stått där", går att läsa ur den skriftliga genomgången av förhöret med mannen.

Vem som har bestämt upplägget? Det ska personen inte ha känt till.

"Om Daniel Kindberg har varit ordförande kanske han har bestämt att det skulle vara så", har mannen uppgett i förhör.

Vidare har personen förklarat att han anser att Daniel Kindberg varit den som "i stort" bestämt över Driftaren, via sin position som ordförande för ÖFK.

ANNONS

Daniel Kindberg förnekar brott. I sitt tredje förhör med Ekobrottsmyndigheten erkände han brott, men efter att ha släppts på fri fot och bytt advokat kovände han.

De två andra åtalade har i förhör pekat ut Kindberg som hjärnan bakom det upplägg som Ekrottsmyndigheten tittat närmare på. De har dock också kommit med nya versioner vid senare tillfällen.

Totalt sett har Sollefteåbons företag betalat ut nästan sex miljoner kronor till Driftaren AB avseende tjänster/maskinhyra

Publicerad 2018-12-12 kl 11:05
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto