POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
11å

I en skyddad verkstad i Albanien

Landslagets policy att alltmer lägga uppladdningen i Sverige och sedan bara flyga in för en snabbvisit i samband med match har en baksida.
Man får ingen riktig chans att lära känna landet.

Som Albanien med huvudstaden Tirana som ligger i Europas nästfattigaste land – det är bara i Moldavien som man har det värre – och det är lite synd.

För precis som spelarna lever man i en skyddad verkstad. I princip ser man bara flygplatsen, taxibilar, ett lyxhotell med alla bekvämligheter och en fotbollsarena innan det är dags att dra hem igen.

Inte så att jag känner ett enormt sug att ut och brottas med alla problem som följer i ett så fattigt land – kriminalitet, korruption, misär och så vidare – men ibland är det nyttigt med perspektiv.

Och det blir lite bisarrt att sitta bakom bevakade stängsel och så ligger tiggare på gatan utanför. Ibland blir det för skyddad tillvaro.

Det är ruggigt varmt i Tirana och från taxifönstret såg huvudstaden helt okej ut. Inte alls som andra gamla östländer utan rätt mycket mer färger på hus, och alla små affärsrörelser talar om att kommunismen är lagd på hyllan.

Dessutom måste den albanska röda flaggan med en tvåhövdad svart örn mitt på vara en av de coolaste i världen.
Som om den vore hämtad direkt ur Tintin.

Fast man får inte glömma att landet höll på att rasa samman för dryga tio år sedan då nästan hela, den redan fattiga, befolkningen ruinerades i ett pyramidspel.

Dessutom består en tiondel av Albaniens BNP – ni som inte minns från skolan får Googla – av pengar som skickas hem av albaner som jobbar i utlandet.
Arbetslösheten är grymt hög, det mesta är omodernt och…ja, de flesta vill i väg.

Publicerad 2008-09-05 kl 15:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå