Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Röran kring tv-avtalet hade blivit en grym såpa

Jag inser givetvis att det är lite konstigt att bevaka försäljningen av tv-rättigheterna till svensk fotboll när jag jobbar för TV4 som garanterat är med och bjuder på dem. Samtidigt tror jag att de flesta inser att jag knappast slår mig ner på Grand Hotel öven en konjak med Rune Hauge, Lars-Åke Lagrell, Philippe Huber och ett batteri svenska tv-direktörer. Inte heller tror jag att någon tror att TV4-bossen Jan Scherman briefar mig om de olika förvecklingarna.

Samtidigt är det en förbannat liten tv-värld och i princip är det samma aktörer som hoppar runt i dag som 2005-2006 då förbundet och Hauge senast sålde tv-rättigheterna och jag bevakade det på Expressen och bland annat låg bakom röjandet av Kentaro som köpare och döpte ägaren Huber till hästhandlaren – vilket han alltid garvar åt.

Det innebär att jag har en massa gamla kontakter och att jag ramlar på nyheter som den om att Kentaro redan anser sig ha köpt svensk fotboll 2011-2015 vilket fick branschpress som Resume och Dagens Media och även Bladet att gå i gång, även om den tidningen försökte kapa åt sig storyn i papperstidningen i dag, och jag fick Lars-Åke Lagrell att med sin vanliga finess (!?) såga Huber och förbundsbasen erkänner att han verkligen inte vill sälja till Kentaro…men att det handlar om pengar. No shit, Sherlock.

Och vi är många som undrade hur Kentaro skulle få ihop sin affär från 2006. Ekvationen gick inte att lösa (och då har jag ändå pluggat en del ekonomi) och få lönsamhet i att en mellanhand gick in och betalade 1,3 miljarder kronor för en vara som sedan skulle säljas vidare till ett gäng tv-kanaler som vägrade att betala just 1,3 miljarder.

Visst, Telia kom in på ett hörn och Kentaro byggde ut tv-avtalet kring allsvenskan (lite som Kim Christensen flyttade på stolparna) när det blev 16 lag men ändå är det svårt att få ihop det och få lönsamhet.

Kanske finns förklaringen i denna nyhet om att Kentaro utan att någon vetat om det fick ytterligare år av köpa rättigheterna att sälja Sveriges landskamp i utlandet. Något som varit hemligt fram tills nu. Ja, Lagrell förnekar naturligtvis det och kallar det en “spillprodukt”. Får Sverige möta England, Tyskland, Italien eller något annat storlag i EM-kvalet blir det en djävla bra spillprodukt som dock redan är såld.

Lagrell hymlar inte, han vill helst inte sälja till Kentaro. Klart som fan att ingen i svensk fotboll vill sälja till Kentaro efter det som varit. Räkningar har betalats sent, det har varit missnöje med en mellanhand som agerar på annat sätt än förbundet, det har varit juridiska turer (inte minst mellan TV4 och Canal Plus) och det är inte utan att man undrar vad som ligger i olika byrålådor och för alla parter i svensk fotboll var det nog lugnast att Canal Plus blev uppköpt och därmed försvann den rättsliga striden.

Kentaro-killarna är som hästhandlare, väldigt skickliga sådana förvisso, men när man gör affärer med dem så är det hårda tag och man vet inte alltid om kusen är halt. Åk till Ungern och kolla in resterna av det fotbollsförbundet efter att Kentaro och företagets rival Sportfive krigat om makten, pengarna och härligheten och där Kentaro jobbade med någon porrkung (det kom väldigt lättklädda damer till Sveriges presskonferens i Budapest 2005) och man bland annat hade Lothar Matthäus som anställd förbundskapten.

Om det i slutändan blir så att Kentaro ändå köper svensk fotboll återstår att se, det handlar ju om pengar och det har de flesta klubbar knapert med. Så ska man ha maximalt med stålar är det bättre att hoppa upp på Hubers häst – även om det kan bli en skumpig ritt. Och även om Philippe Huber säger att han redan köpt allt tror jag att det dröjer till avtalen är på plats – allsvenska premiären 2011 är långt bort och till dess bör det vara löst.

Ju mer jag kollar in världen som snurrar kring försäljningen av tv-rättigheterna kring svensk fotboll ju mer ser jag en kanon-tv-såpa. Det är enorma pengar både till förbund och Rune Hauge, det är lurendrejeri och svek, det är sena förhandlingar och hårda tag, det är dramatik och utspel, det är lyxiga miljöer och det handlar om en het produkt: fotboll.

Om något tv-bolag skulle nappa på idén att göra en tv-såpa kring denna underbara värld är jag säker på att Rune Hauge skulle kunna sälja rättigheterna till den. Dyrt. Bara norrmannen får sina vanliga procent hemskickat till kanalön där han bor.

Publicerad 2009-11-25 kl 12:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons