Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

The Day After

Dagen efter Sveriges krampaktiga 2-1 seger mot Moldavien och det är bara att inse att bakfyllan vilade tungt redan över matchen på Råsunda. Vet inte hur spelarna känner i dag, en del kanske var ute och kände på Stureplan? Gissar att Erik Hamrén gör en Carl XVI Gustaf och vänder blad och blickar framåt.

Vi andra kan undra en aning om hur det står till med förbundskaptenens nybygge? För även om det var en virvlande och fartfylld inledning av matchen så är helhetsintrycket minst sagt darrigt. Gillar som sagt att både Hamrén och lagkapten Zlatan Ibrahimovic är minst sagt ärliga och kritiska:

Sverige har nio poäng på fyra matcher och så här ser resten av EM-kvalprogrammet ut:

3 jun Moldavien-Sverige
San Marino-Finland
7 jun Sverige-Finland
San Marino-Ungern
2 sep Ungern-Sverige
Holland-San Marino
Finland-Moldavien
6 sep San Marino-Sverige
Finland-Holland
Moldavien-Ungern
7 okt Finland-Sverige
Holland-Moldavien
11 okt Sverige-Holland
Moldavien-San Marino
Ungern-Finland

Just i dag framstår en bortamatch mot Moldavien som en rysare. Lägg till Finland där man är på väg att knyta till sig ny förbundskapten i form av förre spelaren Mika-Matti Paatelainen som gjort sig ett namn i Kilmarnock och där matchen mot Sverige blir en omstart och dessutom en möjlighet att sänka en klassisk idrottsrival.

Sedan väntar en ny vända till Budapest och Ungern i början av september för en nyckelmatch och därefter en betydligt enklare tripp till San Marino. Finalen blir rafflande med Helsingfors och finnarna innan Holland kommer till Råsunda.

Ska Sverige bli bästa grupptvåa så gäller sex poäng mot Finland, tre mot San Marino, tre mot Moldavien och tre mot Ungern och kanske en mot Holland. Går det? Nja, inte om vi kollar till insatsen mot Moldavien men då är Olof Mellberg tillbaka och även Anders Svensson. De behövs i landslaget.

Vill se följande startelva borta mot Moldavien: Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, M Olsson – Svensson, Källström – S Larsson, Ibrahimovic, Bajrami – Elmander.

Om det bara handlar om att fixa en andraplats i gruppen kan det räcka med ett kryss i Budapest och även ett kryss i Helsingfors för allt handlar om att hålla rivalerna bakom sig, men då blir det play off i november och troligen mot oerhört svårt motstånd. Sveriges ranking ger knappast seedningsfördel.

Här har ni alla fakta om hur man räknar:

a) poäng
b) poäng i inbördes möten
c) målskillnad i inbördes möten
d) flest gjorda mål i inbördes möten
e) flest gjorda mål på bortaplan i inbördes möten
Om punkt a-e använts på flera lag, och två eller flera lag fortfarande ligger lika så används punkt a-e igen på lagens inbördes möten. Om lagen ändå inte kan skiljas åt, så avgör:
g) totalt antal gjorda mål
h) totalt antal gjorda mål på bortaplan
i) fair play-ranking för samtliga matcher i kvalet
j) lottdragning

I EM-kvalet är de 51 deltagande nationerna uppdelade i nio kvalgrupper (sex grupper med 6 lag och tre grupper med 5 lag). De nio gruppsegrarna och den bästa grupptvåan kvalificerar sig till EM 2012 i Polen/Ukraina.

När den bästa grupptvåan räknas fram så ska grupp A-F bortse från alla resultat mot det sämsta laget i gruppen, då grupp G-I består av ett lag mindre.
Därefter jämförs alla grupptvåorna och turordningen avgörs av a) poäng b) målskillnad c) gjorda mål d) gjorda mål på bortaplan e) plats på UEFA:s ranking (landslags-koeficienten) f) fair play-ranking i kvalet g) lottdragning.

Övriga åtta grupptvåor möts i playoff om återstående fyra EM-platser (playoff-matcherna spelas 11/12 och 15 november 2011).
I lottningen av playoff-matcherna kommer seedning att användas. De fyra högst rankade grupptvåorna (enligt UEFA:s landslagskoeficient) seedas, och lottas mot de fyra lägst rankade grupptvåorna.

***

Allsvenskan är bara några dagar borta och nedräkningen fortsätter. Följ den på fotbollskanalen.se och redan har jag tippat Dif, Gais, TFF HÄR, HBK, HIF, Häcken HÄR och Peking, KFF, ÖSK HÄR.

***

Razak Omotoyossi är tillbaka. Tror Gais kommer att dra nytta de Belgian Blue-låren.

***

Okej, den är inte fotbollsmässig men jag gillar Frankrikes tröja som man hade mot Kroatien:

***

Vad gjorde de i Amsterdam? Helt galet. Jag höll på Holland för chanserna att landslaget ska gå förbi Oranje är noll och då är det bättre att de ser till att Sveriges rivaler tappar poäng – och det gick tack var Kuyts inlägg som satt snyggt i målet.

Ungern har nu tappat nio poäng och Sverige bara tre. Vilket ger Hamrén o Co ett bra grepp om andraplatsen och kan man även vinna match på match ser det bra ut när det gäller att bli bästa grupptvåa och slippa ett play off.

***

Ekwall vs Lundh är tillbaka på lördag igen, 20:00 i TV4 Sport och vi har flugit in en landslagsman som är het i den allsvenska starten. Vem? Gissa på.

Publicerad 2011-03-30 kl 11:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons