Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pontus Jansson in da house

Lundhs blogg

U21-landslagets och Malmö FF:s mittback Pontus Jansson tog klivet från MFF-klacken 2007 till klubbens spelartrupp och 20-åringen är nu en av framtidens stjärnor i ljusblått. Lördag kväll vid 20:00 gästar han Ekwall vs Lundh i Tv4 Sport.

Mittbacken är extremt fotbollsintresserad och ser ALLT men erkänner att han somnar bäst till allsvenska matcher:

Ekwall%20vs%20Lundh:%20Smakprov%20med%20Pontus%20Jansson:%20%22Somnar%20till%20allsvenskan%22

Pontus Jansson berättar i programmet att han inte gillar spelare som snackar, men han tuggade på rätt bra och vi får höra allt om Bundesliga-stjärnans vilda pokersatsningar, osämjan mellan U21-stjärnorna som Jiloan Hamad fick lösa genom att medla och mycket mer.

***

Skönt ångestmöte i Södertälje i kväll. Tror att Djurgården vinner över Syrianska. Något som gör det lättare för SvFF-insatsen, som just nu behandlar Malmö-Djurgården, att inte tvinga fram ett omspel. Ja, ja, vi får väl se vad som händer de närmaste dagarna.

Annons

***

Efter 31 år har jag pensionerat farsans gamla treväxlade hoj – kan vara Monark, kan vara Maraton – och satsat på en Crescent Apple Bay. Det är otroligt vad det hänt mycket även på cykelområdet. Det är som när jag tog upp golf efter ett 15-årigt uppehåll eller började åka skidor efter 20 år…det är mycket lättare.

Fast en sak lovar jag, det är att jag ALDRIG blir en gubbe som tror att jag kör en etapp i Tour de France på vägen till eller från jobbet i Stockholms innerstad. Borde egentligen vara spöstraff på det, och jag fattar inte hur huvudstadens styrande tror att man ska kunna dubbla antalet cyklister.

***

Elfsborg krönte sin säsong med att åka ut mot ett bakfullt HIF i Svenska cupens kvartsfinal. Om inte Boråsklubben rannsakar sin säsong så är det minst sagt förvånande. Vem kan vara nöjd med utvecklingen sett till förutsättningarna i Elfsborg? Det håller inte att jämföra med hur det var för tio eller 20 år sedan.

Annons

***

Inte helt fel att Wesley Sneijder, Ibrahim Affelay och Johnny Heitinga inte kan spela för Holland i EM-kvalet på Råsunda om tio dagar. Det är naturligtvis ett formidabelt motstånd oavsett, men känslan är att det gynnar Sverige om inte motivationen är på topp i Holland.

***

Kan fortfarande inte släppa att Malmö FF föll på det sättet mot Austria Wien. Och sett till att Standard Liège körde över FC Köpenhamn med 3-0 så hamnar Helsingborgs insats i lite en annan dager.

Ytterligare en reflektion efter MFF:s Europa League är att det inte bara är anfallare som ser ut att springa ifrån Daniel Andersson i MFF, även tiden verkar ha skaffat sig ett övertag och är på väg att kuta i från honom. Eller så är han inte riktigt i stöt och har mer att ge – vilket MFF kan hoppas på eftersom han har kontrakt två år till.

Annons

Ännu en tanke är att jag undrar om inte Polen-snacket och rykten om utländska klubbar påverkat Ivo Pekalski rätt rejält. För det är tydligt att MFF-mittfältaren inte är samma slag som han var under fjolåret och allt kan inte hänga ihop med skadorna.

Att Pekalski själv gör en grej av Polen genom att inte vilja snacka om är konstigt. Kan han inte bara säga som det är, att han kanske vill spela för Polens A-landslag i ett hemma-EM eller inte. Eller väntar han och ser om Sverige tar sig till EM 2012 eller inte?

***

Intressant artikel och lista i dagens DN där man lyfter fram SEF:s genomgång av talangutveckling i svensk fotboll där man får poäng på en massa delområden (mål, utbildningsplaner, fotbollsplaner, samarbeten, rekrytering och resultat). I grunden handlar det om i dag aktiva spelare som varit registrerade för klubbarna mellan ålder 12-19 och ju längre tid man varit i en klubb ju mer poäng ger man klubben.

Annons

Här är Sveriges bästa plantskolor:

1) Brommapojkarna – 3313 poäng, 52 elitspelare, sex A-landslagsspelare

2) Malmö FF – 2689 poäng, 47 elitspelare, sex A-landslagsspelare

3) Helsingborg – 2367 poäng, 31 elitspelare, nio A-landslagsspelare

4) AIK – 2310 poäng, 36 elitspelare, sju A-landslagsspelare

5) IFK Göteborg – 2097 poäng, 34 elitspelare, tolv A-landslagsspelare

6) Elfsborg – 2003 poäng, 32 elitspelare, sex A-landslagsspelare

7) Landskrona – 1926 poäng, 32 elitspelare, två A-landslagsspelare

8) BK Häcken – 1821 poäng, 20 elitspelare, sju A-landslagsspelare

9) Hammarby – 1789 poäng, 28 elitspelare, noll A-landslagsspelare

10) Halmstad – 1749 poäng, 25 elitspelare, fyra A-landslagsspelare

Slående att den så utskällda 08-fotbollen faktiskt genererar många spelare och där BP är i topp och både AIK och Hammarby är topp tio. Att sedan Djurgården ligger på sjuttonde plats med bara tolv fostrade elitspelare är väl en annan sak.

Annons

Skåne är som väntat ett grymt starkt distrikt med tre klubbar på topp tio och både Malmö och Helsingborg är extremt framgångsrika på att odla fram spelare. Att även Göteborg tar fram talanger är givet och där är IFK främst i ledet men ändå slagna av både klubbar i norr och söder.

***

Både Leeds och Philadelphia Phillies på tv:n på lördag.

Publicerad 2011-09-30 16:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto