Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lagrells ersättare vill ta från de stora och ge till de små

Den gamle politikern och domaren Karl-Erik Nilsson som bor i Uddevalla har i en diskussion om ekonomiskt krisande Ljungskile dragit upp sina tankar om en Robin Hood-lösning inom fotbollen. Större samarbeten och en bättre fördelning av resurserna.

Kort och gott, de stora klubbarna ska ge mer till de mindre. Och detta anser Lars-Åke Lagrells efterträdare i en tid när SEF-klubbarna själva har en genomgång om hur man ska fördela pengarna som tv-bolag och marknaden genererar. Onekligen en spännande tanke.

ANNONS

Undrar vad de stora klubbarna anser om det? Karl-Erik Nilssons stora maktbas kommer ju från att Gunnar Larsson och Bengt Madsen backat honom, men Larssons gamla klubb IFK Göteborg är en av de klubbar som  är kritisk till fördelningen inom svensk fotboll. Vilket 08-klubbarna också är, och MFF som är Madsens pastorat.

Ja, självklart drar AIK, Djurgården, Göteborg och Malmö mer än vad Gefle, Kalmar, Sundsvall och Mjällby gör och det gör att man måste hitta en annan modell för fördelning av tv-pengarna. I dagsläget är det FÖR solidariskt anser många av de större klubbarna.

Så här är det i de högsta serierna:

Allsvenskan får totalt 132 miljoner kronor i tv-pengar. Klubbarna får dela jämnt på 99,5 miljoner vilket ger varje klubb 6,2 miljoner kronor i grund. 17,5 miljoner kronor hänger på tabellplacering och där vinnaren får 3 miljoner kronor och 16:e lag får noll. Ytterligare 15 miljoner kronor hänger ihop med tv-matcher.

ANNONS

* Superettan har 22,7 miljoner kronor att dela på i grundsumma vilket ger varje klubb 1,4 miljoner och dessutom delar man ut 9,2 miljoner kronor efter placering. Där vinnaren får 1,6 miljoner, en andraplats ger 1,3 och en tredjeplats 675 000 kronor.

Om Karl-Erik Nilsson nu ska driva utvecklingen åt ett annat håll så blir det en svår start för den nya förbundsbasen. För man kan tycka synd om Ljungskile på ett sätt, å andra sidan har klubben varit med och tagit fram bestämmelser och man har ekonomiska problem för att man betalar för höga löner.

Jag vill absolut inte ha någon La Liga-lösning där de två stora får tio gånger så mycket som de klubbar som får minst, men en Premier League-variant där man hälften går ut solidariskt, en fjärdedel på sportsliga resultat och en fjärdeldel på tv-matcher låter som en vettig lösning där fler parametrar ger större effekt.

ANNONS

Problemet för svensk fotboll är nu att man väljer en förbundsbas där alldeles för få har fått ta del av hans visioner och tankar om framtiden. Vad är det han vill göra och vad vill han inte göra? Naturligtvis har fotbollsrörelsen rätt att styra sin process, men det är ingen välfungerande demokrati. Och det är en klar brist.

***

Om det bara vore julmaten så borde kroppen kunna hantera de fläskstinna helgerna som kommer framöver. Värre är den förbannade stressen för att ALLT ska hinnas med och då talar vi jobb, familj, skolor, trevliga middagar, julfester och så vidare. Kroppen vill hoppa av så här på upploppet.

***

Efter domen mot Luis Suarez så blir det intressant att se hur FA hanterar John Terry. Funkar det annorlunda för en anfallare från Uruguay än för Englands lagkapten? Att Suarez fick åtta matcher är rätt om han smädat Evra rasistiskt, men sett till att det enda vi får ta del av är olika partsinlagor är det svårbedömt.

ANNONS

***

Simon Thern-affären är minst sagt underlig. Ännu inget klart med Malmö FF. Är det nytt rävspel där MFF och Thern ska vänta till kontraktet går ut för att pröjsa minimalt till HIF?

***

Har inte varit Djurgårdens silly season om man ser till namnkunniga förvärv, men det kanske kommer? Inte minst känns det som om klubben hade behövt något som sprakade till och tände hopp hos både fans och sponsorer.

***

John Guidetti har levt upp till sin egen hajp i höst. Hur långt det räcker återstår att se, men bara sett till tiden i Feyenoord hade det överraskat om han INTE fick åka med A-landslaget till Kroatien i februari. Kolla in hans tid i den holländska klubben nedan:

[youtubeplay id=”g4-HN51zIqA” size=”large”]

***

Marcus Berg måste undra vad han gjort för ont. Nu borta till mars och EM-slutspelet i sommar känns oerhört, oerhört avlägset för hans del.

ANNONS
Publicerad 2011-12-21 kl 12:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto