Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför är SvFF och andra förbund så tysta om Fifa?

Lundhs blogg

Sunday Times avslöjar i dag via tillgång till närmare en miljon mejl att Qatar köpte stöd för att få VM 2022. Jaha, vem är förvånad? Naturligtvis vasst att den engelska tidningen att plocka fram material som man kan misstänka kommer från någon inom Fifa som absolut inte vill att emiratet ska ordna VM-slutspelet i fotboll.

Samtidigt tar Fifa sin vanliga inställning och duckar lamt. Det förblir tyvärr business as usual och ta bara den sorgliga och solikiga ISL-skandalen som valsade fram under många år innan en del av de inblandade gubbarna tvingades lämna sin hedersposter. Är rädd att det blir något liknande kring Qatar-VM och att det inte flyttas.

Fifa borde ta chansen att flytta VM och räta upp sitt anseende en aning. Å andra sidan är Fifa snett på det i så många aspekter och sett till att Sepp Blatter vill sitta kvar som president och brukar få som han vill. Värsta är att alldeles för av medlemmarna kräver ordning i Fifa. När hörde vi SvFF kliva dit med kraft?

Annons

Dessvärre är det svenska förbundet inte ensamt om en tystnad som är besvärande. Medlemmarna är oväntat passiva och kanske är de rädda att tappa fördelar? Eller så är det något annat som gör att inte ens FA, tyska förbundet, franska förbundet eller andra är aktiva i debatten och kräver förändring.

Fifa är som FN, EU, IOK och liknande organisationer och att man som medlem inte alltid uppskattar beslut och riktningar som sker i maktspelet. Så det är något man får leva med, men däremot betyder inte att man ska hålla tyst och sitta stilla i båten. Snarare tvärtom, och det hade funnits alla möjligheter att ligga på.

Sedan återstår att se vad Sunday Times dokument kan sätta för tryck. För att Qatar spenderat miljontals kronor på olika sätt för att köpa sig inflytande och vänskap är inget nytt. Listan på klubbar, förbund och personer som fått ta del av oljestålarna är lång och det har gett Qatar en plats i solen. Dock borde man aldrig få hålla VM.

Annons

 

Publicerad 2014-06-01 15:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto