POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

SvFF borde vara tydligt och öppet om Platinis förflutna

Av någon anledning går det inte att klistra in klipp i bloggen längre, men här är Fotbollskanalen On Tour med en irriterad Daniel Nannskog som gästspelade. Klicka på länken så får ni startelvan, Skåne vs Resten och annat från torsdagens träning i Liechtenstein.

****

Liechtenstein har gjort två mål på åtta EM-kvalmatcher. TVÅ.

****

Fel att generationsväxla nu, säger Kim Källström. När då?

****

Under dagens svenska landslagsträning i Vaduz kom uppgifterna om att avgående Fifa-presidenten Sepp Blatter och Uefa-basen och Fifa-höjdaren Michel Platini stängs av under 90 dagar av Fifa:s etiska kommitté. Kanske är det slutet på Blatters regim och även Platinis dröm att ta över?

Skriver kanske för i den här världen vet man inte vad som väntar bakom hörnet. Platini och Blatter vill bägge överklaga beslutet och de har några dagar på sig. I Sepp Blatters fall handlar det om försäljning av tv-rättigheter för billigt och en betalning på 15 miljoner till Platini nio år efter utfört arbete.

Michel Platini blir avstängd för betalningen från Fifa-basen. Den var på runt 15 miljoner kronor och gällade en slutbetalning för jobb utfört 1998-02, men pengarna kom nio år senare och går att koppla samman med att Platini valde att inte utmana Blatter om att bli Fifa-president.

Var snabbt nere hos Karl-Erik Nilsson tätt följd av Radiosportens Dag Malmqvist och DN:s Johan Esk. Efter ett tag flockades fler reportrar för att höra vad SvFF-basens tankar var om avstängningarna. Först fick Nilsson läsa in sig på beslutet som jag tog fram på min mobil.

I grunden kan man väl säga att Nilsson stod upp för att SvFF backat Platini att efterträda Blatter som Fifa-bas, att det här var ny information, att det förvisso fanns frågor och krävdes mer info men att man hoppades att fransmannen ska bli friad.

I nästa vecka väntar ett Uefa-möte och då lär man få mer information om ärendet. Kanske vågar några av förbunden i Europa kliva fram på allvar då? För det är ingen nyhet att Michel Platini har en hel del frågetecken med sig i bagaget, även om hans makt antagligen skrämmer.

Tillräckligt mycket skrämmer uppenbarligen Platini så att Uefa:s exekutivkommitté uttalat sitt stöd för fransmannen. För det är fransmannen som är Uefa i mångt och mycket och han har stöpt om organisationen under sina åtta år och det är han som dikterar mycket av det som händer och sker.

Dessutom trotsar Uefa nu Fifa:s beslut och det är naturligtvis en del av en brutal maktkamp som var given när Blatter aviserade att han skulle kliva av. För ingen tror väl att Blatter inte försöker påverka skeendet och det finns många andra som är beredda att gå över lik i de här internationella organisationerna.

Under Lennart Johanssons tid var han ordförande för exekutivkommittén och sedan hade han en vd under sig som drev Uefa som högste tjänsteman. Under Platini har man gått tillbaka till en exekutiv president som sätter agendan och ser till att den blir genomförd.

Förstår inte SvFF och Karl-Erik Nilsson som säger att det är nya uppgifter om Michel Platini. Bara det att han röstat för VM i Qatar och det efter en väldokumenterad lunch med Frankrikes dåvarande president Sarkozy och höga representanter från emiratet som lovade att både köpa PSG och utmana Canal Plus.

Eller att Platini under flera år jobbade tätt med Sepp Blatter. Tror ni det sker utan kostnad? Bland annat såg de till att hela tiden underminera Lennart Johansson. När Uefa-kongressen var i Stockholm 2002 så låg Blatter bakom att Platini tog sig in i exekutivkommittén på Per Ravn Omdals bekostnad.

Det är naturligtvis så att i princip ingen eller ytterst få personer som nått Fifa:s högsta höjder är oberörda av den kultur som färgat organisationen under 40 år. Lägg till att inte ens Uefa är befriat från en liknande kultur, och det är värre i en del av de andra konfederationerna som utgör Fifa.

Kolla på listan nedan, över de i Fifa:s exekutivkommitté som tog besluten om var VM 2018 och VM 2022 skulle gå. Av dem som inte redan åkt ut på olika vis är det många som är misstänkta eller indragna i olika härvor och med en pågående polisutredning i USA och en i Schweiz har vi antagligen inte sett det sista.

Fifa:s exekutivkommitté när man delade ut VM 2018 och 2022Här hade jag önskat att SvFF tagit en tydligare ställning om att Fifa måste rensas upp helt och hållet. Det går inte att säga att det är helt nya uppgifter om Platini och att hoppas på att han blir frikänd.

Det minsta man kan säga efter att Platini blivit avstängd i 90 dagar är att det är omöjligt att se honom som ny Fifa-bas. För det borde vara omöjligt med tanke på vad han tidigare deltagit i och som är skildrat.

Här borde Karl-Erik Nilsson ta täten istället för att fega kring den här frågan. Om Fifa och även Uefa ska bli rena så måste det till rejäla rensningar av det ledarskikt som varit en del av den internationella fotbollen under lång tid.

Ända sedan Lennart Johansson förlorade Uefa-valet mot Platini 2007 och den dåvarande Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson fick kliva av sitt jobb efter att som tjänsteman felaktigt men tydligt tagit ställning för Johansson har det funnits uppgifter om fransmannens missnöje med SvFF.

Det var tydligt framfört till Sverige att Michel Platini absolut inte accepterade att Olsson skulle kunna efterträda Lars-Åke Lagrell 2012 och han hade heller ingen chans när svensk fotbolls gamla stötar såg till att Karl-Erik Nilsson, som skött U21-EM 2009 väl, kunde ta över.

På liknande sätt finns initierade uppgifter – som Lennart Johansson var inne på i min podd med honom – att Platini var missnöjd med att Olsson ändå fick en roll i svensk fotboll, Sef-bas, och därför blev det inga EM-matcher 2020 till Friends Arena. Ett straff från ett Platini-styrt Uefa.

När nu Karl-Erik Nilsson och SvFF-styrelsen även fått in Lars-Christer Olsson i styrelsen så är det givet att man vill hålla sig väl med Platini på Uefa. Kanske inte så konstigt att SvFF därför var ett av förbunden som skrev ett av fem rekommendationsbrev till Platini så han kan ställa upp i Fifa-valet.

Det är så det fungerar i den realpolitik som styr. Ju högre upp man kommer ju mer insyltad blir man. Det går helt enkelt inte att nå toppen som oskyldig oskuld och därför går det inte att backa kandidater från de delarna av fotbollen. Om man inte ser det, eller inser det, då har man rejäla skygglappar.

Hade önskat en inställning med mer kurage och mer öppenhet från SvFF-ledningen. Varför ska Uefa eller Fifa kunna diktera hur Sverige agerar. Det är väl bättre att vara modig och sedan acceptera att organisationerna inte släpper mästerskap till SvFF än att vara en hunsad och lydig pjäs i ett deppigt maktspel.

Publicerad 2015-10-08 kl 18:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto