Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dokumentär som stärker Zlatans varumärke

Fick känna av att jag i tisdags var i Zlatans hemstad när en dyr bil med mycket extrautrustning stannade till när jag promenerade på en central gata mitt på dagen. En ruta åkte ner och direktivet från mannen var både hotfullt och hårt: “Sluta snacka skit om Zlatan. Annars.”

Uppmaningen kom två gånger, uppbackat av distinkt gestikulerande innan bilen for i väg i hög fart. Det var inte läge för diskussion om jag säger så, men det kanske inte fanns något intresse av det heller. Vad som är snacka skit går ju att diskutera.

[youtubeplay id=”B-7YJ030MTg” size=”large”]

Var på plats i Malmö för att på kvällen vara med om en specialvisning av ”Den unge Zlatan” via Doc LoungeBabel, och en efterföljande diskussion med regissörerna Fredrik och Magnus Gertten om den nya dokumentärfilmen.

Ska inte recensera snacket efter visningen men jag gillar verkligen filmen – den ger mig något nytt kring Sveriges bäste spelare genom tiderna – och det är intressant att diskutera fenomenet Zlatan. Han fortsätter att engagera och filmen bidrar till det och ger fler delar.

Kombinationen av nya och bra intervjuer med en del huvudpersoner som Mido, Andy van der Meyde, Leo Beenhakker, Jari Litmanen, Marco van Basten och som var med under tiden i Ajax och ett unikt tv-material från Holland gör filmen strålande och känslosam.

Bröderna Gertten har i den nya filmen även med en del av det enorma material man har från inspelningarna av ”Blådårar 2”, och där tiden gjort att en del av det Zlatan exempelvis säger om pappans tryck och press och hur utsatt han är både på läktare och i omklädningsrum vuxit i betydelse.

Dessutom har regissörerna varken väjt från att Zlatan var en del att styra upp i Malmö FF eller för att visa en ful armbåge under tiden i Ajax eller hans grubblande och problem med farsan apropå Zlatan på tröjryggen eller att svensken på slutet i klubben under ett möte hotar med att slita huvudet av Rafael van der Vaart.

Det är uppenbart att bröderna Gerttens svåraste uppgift har varit att välja bland allt material som man haft. Under åren de följde Malmö FF och Zlatan på nära håll så fick man en tillgång till spelare, ledare och miljöer som aldrig lär ske igen. Det är helt unikt och det är många timmar, och de fick av tur och eller skicklighet med mycket av och med Zlatan.

Även om bröderna Gertten både är Zlatanister och MFF-fans så har de värnat sitt oberoende som filmare och journalister. Därför har de inte försökt få med Zlatan för att höra hans version utan nöjt sig med den unge spelaren, som de har rikligt dokumenterat samt snack med en del av personerna som var med då, främst Mido och van der Meyde.

Var ju nyfiken på om Zlatan ändå hade någon del i filmen, eftersom han får “special thanks” först av alla i eftertexterna och att även Mika Lepistö tackas på slutet. Den senare är sedan sex år tillbaka Zlatans varumärkesman som legat bakom boken, parfymen och mycket annat av affärsverksamheten som Zlatan bygger upp.

Enligt bröderna Gertten är det inte så att Zlatan har någon del, man har inte heller haft någon direktkontakt med honom. Istället har de hela tiden hållit kontakt med Mika Lepistö, som ju sköter Zlatans varumärke, och informerat honom om processen, vilka man träffat och hur arbetet går med filmen.

Visade sig att bröderna Gerttens i smyg hållit på i flera år med filmen, alltså en bit innan Zlatan och Lepistö själva drog i gång med jobbet med den egna dokumentären som gick i Kanal 5 hösten 2014. Så jobben pågick parallellt under en tid, om än med olika inriktning och nedan är trailer ur den Zlatan gjorde.

[youtubeplay id=”3Q7kzttS0NM” size=”large”]

Ännu är det oklart om Zlatan sett “Den unge Zlatan” – även om jag är övertygad om det – men Lepistö ska ha sett den och uppges vara nöjd med bilden som ges och recensionerna. Framför allt tror jag att han inser värdet av att en oberoende dokumentär som stärker Zlatans varumärke, likt boken om Steve Jobs som gav en något mer opolerad bild av Apple-grundaren.

Man vill väl ha den mänskliga Zlatan med fel och brister som vi alla har, eller hur? Det är som Zlatan säger till en reporter när han försvarar Mido som kastat en sax på Zlatan och ska sparkas från klubben: “Har inte du gjort misstag? Jo, det är klart, men ingen skriver om dem för du är bara en reporter.”

Misstagen och mänskligheten gör Zlatan mer verklig. Att han hade det verkligt tufft under första året i Ajax och att känslorna det genererade hade olika effekt på honom. Det gör det på något sätt än mer beundransvärt att han tog sig igenom motgångarna och nådde där han är i dag. Han gav aldrig upp.

Fredrik Gertten var övertygad om att de haft hjälp av de skriverier som följde Zlatans egen dokumentär. Där det ju visade sig att Zlatan själv både låg bakom den och ägde den och därmed styrde dess innehåll. Då blir ”Den unge Zlatan” en bra motvikt som i grunden bygger hans varumärke starkare.

Det visar att journalistik och riktiga dokumentärer har ett stort värde och jag hoppas att den går bra på bio så fler blir intresserade av att göra riktiga dokumentärfilmer. Och att inte minst både idrottare och klubbar ser värdet av oberoende processer och journalistik när man gör en film från start till mål.

Publicerad 2016-02-24 kl 11:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons