POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den svenska VM-truppen är given utan ett telefonsamtal

Ken Sema gästade podden Lundh i veckan. LYSSNA HÄR. Man blir glad av att träffa en sådan person och som dessutom kämpat från en period när IFK Norrköping ratade honom och tagit sig till toppen.

***

Var gäst i Blåvitt-podden BB-podd i veckan och pratade om allt från nystarten på Kamratgården under Poya Ashbagi till Sören Rieks, ÖFK:s Daniel Kindberg och Åsebro vs Blåvitt. LYSSNA HÄR.

***

Fredrik Ljungberg tar sig som expert i MTG-studion.

***

Erkan Zengin. Nikola Djurdjic. Hammarby satsar rejält. Frågan är bara vilken nivå spelarna håller? Trots att man värvat rejält så var det uppenbarligen inte tillräckligt.

***

Om inte Zlatan Ibrahimovic lyfter luren och ringer Janne Andersson så bortser förbundskaptenen från anfallarens utspel om längtan efter landslaget i samband med att han invigde en padelhall i Stockholm för ett par veckor sedan. Bollen kring VM är hos Zlatan, helt enkelt.

Om Zlatan ringer? Skulle inte tro det, men jag vet inte. Oavsett fick affärsmannen Zlatan lite drag kring sin padelhall och inför det hade hans pressrepresentant (tidigare SvFF-presschefen Niklas Bodell) lovat dem som kom att anfallaren skulle vara öppen, tillmötesgående och svara på frågor som inte bara rörde padel.

Så hur stor längtan efter landslaget är kan vara svårt att bedöma. Om det bara handlade om en padelhall? Dessutom har Zlatan inte spelat match sedan i december och ingen utanför anfallarens inre krets vet exakt status på knät. Först måste han spela match, sedan måste han ringa förbundskaptenen. Det känns långsökt.

Janne Andersson duckade frågor om Zlatan när han befann sig på en resa i Ryssland för knappa två veckor sedan. Nu kom han inte undan och även om han först försökte säga att han inte tar del av vad som skrivs, så är det trots allt annat när Zlatan öppnat på dörren.

Så nu skickade Andersson över bollen till Manchester. Om Zlatan spelar matcher och briljerar så lär frågan möjligen återuppstå, men fram till dess kan Janne Andersson alltid hänvisa till att förhåller sig till det “nej tack” som Zlatan stod för efter EM 2016.

Under torsdagen hade alltså förbundet kallat till presskonferens i Friends Arenas inre för att Janne Andersson skulle presentera 24 spelare till träningsmatcherna mot Chile och Rumänien. Det är de två sista matcherna innan förbundskaptenen tar ut VM-truppen 15 maj.

Efter knappa 19 månader med Janne Andersson är mönstret rätt givet. Han har sitt manskap. Tar inte lång tid efter att truppen är uttagen innan de första mejlen kommer som undrar: har Janne koll på Robin Quaison? Vilket han och Peter Wettergren säkert har, men det räcker inte för de har sitt gäng.

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Jacob Rinne

Försvarare: Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Pontus Jansson, Emil Krafth, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson

Mittfältare: Viktor Claesson, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg, Alexander Fransson, Oscar Hiljemark, Sebastian Larsson, Ken Sema, Gustav Svensson

Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin, Ola Toivonen

Under presskonferensen tog Janne Andersson upp att han under sin tid som förbundskapten tagit ut 37 spelare om man räknar bort januariturnéerna och av dem har 26 varit inne på plan. Inför VM säger han att man har koll på 30-40 spelare och det är 30 som är högaktuella.

Samtidigt är det ytterst tveksamt om det kommer in några nya spelare till VM-truppen, oavsett om det är Quaison, Joel Asoro, Alexander Isak, Carlos Strandberg eller någon annan som knappt eller aldrig varit med i A-landslaget. Betänk att han tagit ut 24 spelare till träningsmatcherna, men bara 23 får åka till VM.

Så här ser det ut i lagdelarna:

MÅLVAKTER: Robin Olsen är skadad och ska in i VM-truppen och då försvinner Rinne. En del Blåvitt-fans undrar om Pontus Dahlberg? Han är med i U21-truppen som spelar två kvalmatcher och min tro är att det fick gå före gentemot att vara tredjemålvakt.

BACKAR: Om det inte blir skador är de åtta spelarna som är med mot Chile och Rumänien även de åtta backar som Janne Andersson tar med sig till Ryssland. Visst, Krafth spelar begränsat men ingen har i förbundskaptenens ögon utmanat hans åtta man på allvar.

MITTFÄLTARE: I träningsmatcherna i mars saknas en skadad trio som var med mot Italien i november: Albin Ekdal, Jakob Johansson och Marcus Rohdén. Johansson har svårast att ta en plats i VM-truppen med tanke på korsbandsskadan, men det är inte uteslutet. Under den kommande samlingen har Hiljemark och Fransson en rejäl möjlighet att stärka sin chans att ta en möjlig ledig plats. Sedan är det centrala mittfältet en svag punkt med få alternativ.

ANFALLARE: Nu har Janne Andersson tagit ut fem anfallare och frågan är om det blir lika många till Ryssland? Christoffer Nyman är tillbaka och han är en riktig “Janne-favorit” men han ligger i farozonen med tanke på hur bra Isaac Kiese-Thelin gjort det. Som det är nu är Berg, Toivonen, Guidetti och Kiese-Thelin givna. Om det blir fem? Tror på fyra och åtta mittfältare. Om Zlatan ringer blir det svettigt för Janne Andersson.

Kan egentligen inte se några kandidater utanför som borde vara givna. Klart att om Alexander Isak gjort det ännu bättre och fått mer speltid hade han varit ett alternativ, men det är inte så att Niklas Hult, Mattias Johansson, Samuel Armenteros och en hel del andra gjort sådana avtryck att de måste vara med.

Jag har helt enkelt svårt att släpa fram en Pudas-låda och lägga mig utanför SvFF-kansliet i protest mot att spelare x eller spelare y inte är med. Visst, man kan skruva på vissa detaljer men i det stora perspektivet så är detta spelarna som Sveriges landslag förfogar över.

***

Presspacket flyger med landslaget till Rumänien. Bortamatch i Craiova och då är det betydligt lättare att åka chartrat.

***

Sverige-Chile 24 mars är i det närmaste utsålt. Redan 25 000 sålda biljetter till Sverige-Danmark 2 juni. Tur att förbundet tog till sig av kritiken från hösten 2016 kring upplägg och biljettpriser och nu är på väg mot fem raka matcher på ett utsålt Friends Arena.

 

Publicerad 2018-03-15 kl 13:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto