POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
42v

Löjligt att SvFF vill styra journalistiken

Tänk att vi inte kommit längre än att representanter för Svenska Fotbollförbundet fortsatt vill styra journalistiken. I november var Lasse Richt o Co vansinniga för att nyheten om att landslaget för damer hotade med att bojkotta Fotbollsgalan kom ut.

I måndags stod Lasse Richt och förklarade för DN:s Lisa Edwinsson, mig och en del andra reportrar som ville ha svar på synen om att landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson hade knuffat en tysk ledare, vilket var den första fysiska kontakten i bråket efter matchen.

Då hette det upprepade gånger: “Släpp det. Lasse Richt höll sig till den svenska ståndpunkten: Man kan inte isolera en sak i en helhet.” Innan han återigen kom med: “Släpp det.” Självklart började tyskarna, men det innebär inte med automatik carte blanche att göra vad man vill. Vi måste kunna ställa frågor utan att bli ombedda att släppa det.

Under måndagen hade Fotbollskanalen nyheten om att Marcus Berg var anmäld av en dopingkontrollant efter matchen mot Tyskland. Det var min kollega Andreas Sundberg som jobbade med grejen och hade två kontakter med Lasse Richt innan den publicerades. Både Richt och Berg fick ge sina versioner.

När den kom ut blev det givetvis så att andra medier hakade på. Något som fick Richt att ringa och skälla ut Sundberg och tala om att nyheten inte gynnade svensk fotboll. I Expressen som skildrar bråket talar Richt om att Sundberg ljög…men att han inte ljög medvetet. Är det ens möjligt att ljuga omedvetet?

Klart att Andreas Sundberg inte ljög. Det var ett mindre faktafel som inte tog bort grunden: Berg var anmäld. Dessutom är det obegripligt att landslagschefen inte fattar att en journalist på plats i Ryssland måste rapportera om det finns en anmälan mot en svensk spelare för att inte ha följt regelverket kring en dopingkontroll. Allt annat vore fel.

Nu har Fifa friat Marcus Berg, men det var inte känt när vi skrev historien. Att då Richt ringer och skäller och är otrevlig mot reportern visar bara hur snett på han är på det och att landslaget tror att det funkar så. Att man tror att svenska journalister bara ska rapportera det som gynnar svensk fotboll.

Hur hade det sett ut om vi på Fotbollskanalen mörkat nyheten om Marcus Berg och han hade blivit avstängd? Hade det gynnat svensk fotboll? Ska vi kolla med landslagets ledning om vad vi kan skriva och vad vi inte kan skriva? Vad är ett störningsmoment och vad är inte ett störningsmoment.

Dagens Fotbollskanalen on Tour handlar om just nyheten om Berg, om att bli utskälld för den och en del annat:

 

Men det är klart, det är så svensk fotboll tror att världen fungerar. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var rätt ny på posten när vi på TV4 båren 2012 granskade avtalen mellan Svenska Spel och SvFF som en del klubbar en bit ner i seriesystemet ifrågasatte, vilket fick den nya ordföranden att blogga upprört:

“En paradox är att vi i andra sammanhang sitter tillsammans Svenska Fotbollförbundet, Svenska Spel och TV4 och pratar om framtida fruktbart samarbete. En av dessa aktörer smutskastar nu de båda andra aktörerna. Hur kan detta bidra till ett framtida fruktbart samarbete? Jag och många fotbollsföreträdare skulle gärna vilja ha ett svar på den frågan från företrädare för TV4 och det ganska snart…”

Emmabodas tidigare kommunalråd förstod inte hur journalister kunde göra ett jobb för TV4 och samtidigt som man hade kommersiella samarbeten med tv-kanalen. Ungefär som det måste fungera med Aftonbladet som både kan granska SvFF men samtidigt är en sponsor till SvFF och delar ut Guldbollen med förbundet.

***

Häftigt med över tre miljoner tittare på SverigeTyskland. Borde bli en bra titt på SVT på onsdag då avgörandet väntar, Sverige-Mexiko. Med tanke på avspark 16:00 får SVT Play nog bra drag.

***

Bra reflektioner efter hatet mot Jimmy Durmaz och reaktionerna som följde och hur snabbt det går. I DN skriver Brit Stakston om hur bilden kanske inte är helt korrekt och att följare med litet genomslag får ett stort genomslag. Även intressant att ta del av Jack Werners genomgång av vad som skrevs på Durmaz Instagram. Tänk att det skrevs 39 000 kommentarer.

***

Tyska förbundet stänger av två av ledarna som hånade Sverige. Vilket väl är ett sätt att förekomma Fifa:s eventuella straff. Har dessutom förstått från en del internationella journalistkollegor att detta inte är första gången som de här ledarna beter sig illa i samband med segrar.

***

Det svänger snabbt, på dagens flygresa till Jekaterinburg satt Andreas Sundberg och SVT:s Diljen Otlu i business class…

***

Cristiano Ronaldo borde haft ett rött. Lider lite med Iran som skakade portugiserna på slutet. Samtidigt var Quaresmas yttersida en godbit.

***

En ynnest med detta jobb är att man kommer till en del udda ställen i världen. Kom till Jekaterinburg i kväll, tre timmars tidskillnad mot Sverige, och blott en halvtimme med bil härifrån går gränsen till Asien.

Publicerad 2018-06-25 kl 22:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå