Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Om journalistik i bevakning av landslaget

Lundhs blogg

Efter en rubrikfylld vecka i medierna meddelade Victor Nilsson Lindelöf under måndagen att han blivit pappa. Det är givetvis ett fullt legitimt och förståeligt skäl att pausa landslagsspel och istället koncentrera sig på en av livets allra största uppgifter.

Därför förstår jag reaktionerna gentemot Fotbollskanalen och mig efter vår nyhet om att Nilsson Lindelöfs återbud delvis berodde på missnöjet med petningen av John Guidetti. Den kritiken får vi ta, men fortfarande är bedömningen att de uppgifterna som vi fick var trovärdiga, detaljerade och initierade.

Redan på onsdagen, samma dag som trupputtagningen hade gjorts, fick vi information om att Nilsson Lindelöf tänkte lämna återbud av några olika skäl. Vi fick också veta att det skulle dröja några dagar innan det blev offentligt. Vi tryckte inte på publicera direkt. Efter att ha jobbat med de här uppgifterna kände vi oss stå på tillräcklig grund när återbudet kom.

ANNONS

Och då är det också vår uppgift som journalister att dela med oss. Även om det är en nyhet som man helst av allt skulle vilja slippa rapportera om. Sedan har vi varit noga med att tydligt redovisa både Janne Anderssons dementi av uppgifterna och även i dag agenten Hasan Cetinkayas dementi.

Att vi skulle gå någons ärenden eller att vi är ute efter att skada personer är direkt felaktigt. Journalistik innebär ibland att man publicerar nyheter som inte alla uppskattar och vi är noga med vad vi skriver och inte. Vi är noga med att kolla om det är rykten som sprids för att någon har något att vinna på det. Noga med att försöka bredda bilden, dubbelkolla och kolla igen.

Kan även konstatera att Viasat hade liknande information om återbudet och dessutom ytterligare detaljer som de gick ut med i pausen av Fulham-Liverpool. Vilket var samma dag som återbudet kom till Janne Andersson och även då förbundet gick ut med det och vi hade vår nyhet.

ANNONS

Varför backar vi inte och ber om ursäkt? Därför att bedömningen är fortfarande att uppgifterna var initierade, detaljerade och därmed trovärdiga. Men hundra procent säkra kan vi såklart inte vara. Nyhetsrapportering är inte alltid matematik, det är också en fråga om efterforskningar, bedömningar och källor och vår bedömning var och är att det var trovärdigt.

Det är viktigt att skriva några ord om källskyddet: Vi måste skydda våra källor. Det är inskrivet i grundlagen att vi inte kan röja vilka det är som berättar om uppgifter. Den som röjer en källa kan straffas med böter eller fängelse i upp till ett år. Tystnadsplikten gäller livet ut.

Jag vill givetvis också passa på att ta fullt avstånd från folk som skriver hot och hat i sociala medier. Det är aldrig, aldrig okej. Det är naturligtvis beklagligt att spelare råkar ut för det och det är bra att förbundet och polisen agerar kring att det förekommer även i det här fallet.

ANNONS

***

Norge är rankat på 48:e plats i världen och Sverige är på 14:e plats, men det är ingen tvekan om att Lars Lagerbäck varit med och ryckt upp det norska landslaget. När han tog över som förbundskapten i början av 2017 var landslaget på 83:e plats på Fifa-rankingen och man har alltså klättrat 35 platser.

Under 2018 förlorade man endast en match, Bulgarien borta med 1-0, men vann åtta och kryssade en. Dessutom vann man sin grupp i Nations League och har precis som Sverige en möjlighet till EM-playoff i mars 2020 om det inte blir en plats i EM 2020 via kvalspelet mot bland andra Spanien, Sverige och Rumänien.

I lördags föll man borta mot Spanien med 1-2 och totalt sett har Lagerbäck följande på 19 matcher: 11 V 3 O 5 F. På hemmaplan har Lagerbäcks landslag ännu inte förlorat en match utan har 7 segrar och 2 kryss under de två år som han haft hand om det norska landslaget. Kan Sverige sätta stopp för det?

ANNONS

Man får gå tillbaka till 1970-talet för att hitta tävlingsmatcher mot Norge på herrsidan för Sveriges landslag. Den senaste tävlingsmatchen var 1977 och då var det ett VM-kval på Ullevål som norrmännen vann med 2-1, men det spelade ingen roll för Sverige var redan VM-klart då det var sista omgången.

Nr Lag S V O F GM IM MS P
1 4 3 0 1 7 4 +3 6
2   4 2 0 2 3 4 −1 4
3 4 1 0 3 3 5 −2 2
ArrowDown.svg Hemma \ borta ArrowRight.svg Norge Schweiz Sverige
  1–0 2–1
1–0 1–2
  2–0 2–1

Det var onekligen lättare att ta sig till mästerskap på den tiden. Sverige nådde VM i Argentina genom att hålla Norge och Schweiz bakom sig. Nu handlar det om EM-kval där 55 länder slåss om 20 platser – ettan och tvåan i tio gruppen – och sedan får de lag som gått bra i Nations League men inte når EM slåss om de sista fyra platserna till mästerskapet.

***

Planen på Ullevål är långt i från optimal så här i mars. Vilket kan borga för att det blir mindre skönspel och mer kamp när det blåses till match.

ANNONS

***

Janne Andersson mörkade en aning kring både Mikael Lustig och Albin Ekdal. Förbundskaptenen ville inte ens svara på om Ekdal tränade hela träningspasset på matchaarenan, vilket måste tolkas som ett nej. Om duon spelar mot Norge? Det får vi veta när Andersson släpper startelvan tisdag kväll.

Trolig startelva: Olsen – Krafth, Helander, Granqvist, Augustinsson – Larsson, Olsson, Ekdal, Claesson – Quaison, Berg. Mikael Lustig lät hoppfull men i en tuff match kanske inte rätt. Om inte Ekdal kan spela så är väl Gustav Svensson en trolig stand-in. Särskilt eftersom man förväntar sig en fysisk match mot norrmännen.

Att Claesson fyller rollen efter Emil Forsberg är väl ett troligt scenario med tanke på att han kan spela där och trivs till vänster och att man då kan skicka ut Larsson till höger som i slutet på Nations League.

ANNONS

***

Ullevål är utsålt och det blir över 26 000 på plats. De svenska fansen har en sida av arenan i Oslo. Blir alltså en gul vägg.

***

Norges förbundskapten Lars Lagerbäck fick stora rubriker i norsk press under måndagen. Skälet var att han under söndagens pressträff i Valencia ifrågasatte hur en del norska experter och journalister skildrade ett par av de norska spelarna i matchen mot Spanien. Framför allt försvarade han Håvard Nordtveit.

I Aftenposten blir svensken ifrågasatt av av förre Premier League-spelaren Brede Hangeland som menar att det är fel fokus från Norges förbundskapten inför det viktiga EM-kvalet mot Sverige. Lagerbäck borde strunta i vad som förekommer i medierna och istället förbereda spelarna.

Den svenske förbundskaptenen var tydlig med att det är viktigt att ibland ge sig in i diskussionen för att inte spelarna ska påverkas för mycket. Att spelarna förstår att Lagerbäck värderar deras insats på annat sätt än de norska medierna. Svensken hänvisade till sina studier i masskommunikation på universitetet.

ANNONS

***

Italienaren Gianluca Rocchi. som är erfaren serie A-domare och har dömt mer än tio år internationellt, är den som tar hand om Norge-Sverige.

 

 

 

 

Publicerad 2019-03-25 21:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto