POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Vad som händer i Las Vegas stannar i Las Vegas, eller?

Cristiano Ronaldo är ett fenomen. Frisparken som svepte in bakom en chanslös Robin Olsen var bara ett i raden av konstverk. Och nu har det som hänt i Las Vegas stannat där.

Sverige föll även i den andra Nations League-matchen. Mot Portugal och den ständige Cristiano Ronaldo. Ingen skam i det. När man lagt sig frivilligt i parterr efter Gustav Svenssons två gula kort i första halvlek så var det rätt givet att det inte skulle gå att hålla ut.

Frisparken som följde förvaltade Ronaldo som egentligen bara han kan. Att det var sanslösa landslagsmål nummer 100 är rätt talande över hur enorm portugisens fotbollskarriär är. Dessutom hann han med sitt 101:a mål innan kvällen var över på Friends Arena.

Han jagar Irans Ali Daei som gjort 109 mål. Med en hel del respekt för Ali Daei så är Ronaldos 101 hittills mer imponerande. Fotbollen har gått framåt och konkurrensen ökat och även om det fortfarande finns blåbär är det bättre och mer trimmade blåbär. Det var lite lättare att skicka in bollar i Asien på 1990-talet och i början på 2000-talet.

Å andra sidan kunde inte Ali Daei göra annat än mål mot det motstånd som bjöds. Sett till Ronaldos målmedvetenhet så lär han inte sluta i landslaget innan han är den som gjort flest mål i hela världen. Han gillar rekord och titlar och har 30 triumfer med olika klubbar och fem Ballon d’Or. Bara att buga för det.

Samtidigt är det fascinerande hur snabbt vi glömmer turerna i Las Vegas. Ja, jag vet att det heter att det som händer i Las Vegas stannar i Las Vegas. Och det är väl ofta så att man i ökenstaden blåser på med alla möjliga excesser och kanske vill lämna det där.

I Ronaldos fall handlar det om en misstänkt våldtäkt där han köpt tystnaden av en kvinna som anklagar honom för övergrepp 2009. Det är tyska Der Spiegel som skrivit om det efter att man kom över dokument via Football Leaks och först ut var en artikel 2017.

Ronaldo förnekar allt. Ord står mot ord. En aning problematiskt är att dokumenten i Football Leaks är stulna och den misstänkte Rui Pinto nu står inför rätta i Portugal. Sedan verkar Der Spiegel ha gjort ett solitt jobb och för två år sedan hade man en intervju med kvinnan Kathryn Mayorgas.

Något som ledde till en hel del publicitet och att myndigheterna tog upp fallet igen, men det hela slutade med att fallet lades ner. Nu pågår en slags process mellan kvinnan och Ronaldo som bägge representeras av olika team och där det i slutändan handlar om pengar i en civilrättslig process.

När man tar del av Der Spiegels skildringar så är det ungefär som att följa beskrivningarna av hur den nu dömde Hollywood-mogulen Harvey Weinstein anlitade advokater, pr-folk och detektiver för att sätta tryck på dem som ville anmäla honom. Klart är att Ronaldos team jobbat hårt kring fallet.

Att man tog det på allvar visade sig när Ronaldos Juventus avstod från att åka till USA sommaren 2019 för träningsmatcher. Skälet var att stjärnan riskerade att gripas och tas in för förhör. Därför spelade Juventus på Friends Arena istället.

Vad är då sant kring Cristiano Ronaldos vistelse i Las Vegas 2009? Vi vet inte. Vi vet inte exakt vilka dokument som är korrekta och man kan ifrågasätta om allt som kommit fram är sant. Däremot framstår som obegripligt att betala 375 000 dollar för någons tystnad om inget hände.

Kanske är det inte rättvist för Ronaldo att alltid få leva med detta, om han är helt oskyldig. Det svåra är att vi inte vet och det finns personer som med emfas hävdar att han borde sitta inne och andra som pekar på smutskastning, utnyttjande och avundsjuka. Jag är osäker, för jag vet inte.

Samtidigt är det fascinerande hur snabbt vi glömmer och tittar bort när det handlar om en del idrottare. Inte alla, men många och Ronaldo är precis som flera stora stjärnor dömd för skattebrott och det leder sällan till några protester.

Istället jagar Ronaldo runt i jakt på sina rekord och frälser många med sina konster. Vi har nog alla en skyldighet att problematisera lite kring det här. Kanske inte bara kring Ronaldo utan kring stjärnor i stort och hur lätt vi tittar bort från det som är jobbigt.

***

Sverige får inte en lättare väg till VM i Qatar. När Nations League började låg man i läge att slåss om en plats i första seedningsgruppen. Nu är man på väg neråt och kan hamna i tredje seedningsgruppen. Å andra sidan visade Janne Andersson att Sverige kan nå VM även från tredje seedningsgruppen.

VM-kvalet lottas i december och det finns 13 platser att slåss om för Europas landslag. Man delar upp de 55 lagen i tio grupper, fem med fem lag och fem med sex lag. Tio grupptvåor får spela playoff med två lag från Nations League och tolv lag gör upp om tre platser.

Första seedningsgruppen just nu i ordning: Belgien, Frankrike, England, Spanien, Portugal, Nederländerna, Italien, Kroatien, Tyskland, Schweiz.

Andra seedningsruppen: Danmark, Wales, Polen, Sverige, Österrike, Ukraina, Ryssland, Rumänien, Serbien, Norge.

Sverige har under Nations League-samlingen fallit från en andraplats i andra seedningsgruppen när man förlorat två matcher och tappat rankingpoäng. Blir ingen lätt höst motståndsmässigt heller.

***

Tänk om SvFF tagit Dejan Kulusevski till en presskonferens redan efter första matchen. Då hade man kunnat släcka chocken redan kort efteråt. Vet givetvis att det är corona som får landslaget att sluta sig än mer, men är rädd för att det inte blir en återgång när det är normalt igen.

***

Ser fram emot Norges höst där Lars Lagerbäcks landslag jagar en plats i EM. Tar han norrmännen till första mästerskapet sedan EM 2000? Serbien hemma i oktober. Vinst där och det blir hemmamatch mot vinnaren av Skottland-Israel. Känns som om semifinalen är svårast, men det löser väl Håland och Co.

***

England såg riktigt trögt och tungt ut på Parken. Varken mittfält eller backlinje övertygade. Det var långt från det England som gick bra i VM 2018 och i Nations League hösten efteråt.

***

Erik Hamrén fick ingen rolig start på Nations League. Nu avgörs hans öde med EM-playoff mot Rumänien hemma i oktober. Vinst där och han får ny chans mot vinnaren av Ungern och Bulgarien i november. Allt annat än en plats i EM kommer att ge en fläck på cv:et.

***

Bara sett fläckvis av Sveriges match men Kulusevski är häftig. Pontus Jansson gör onekligen sitt yttersta för att trycka ut Andreas Granqvist. Finns det inte något alternativ till Gustav Svensson? Han är mer av en rollspelare som kan hoppa in och stänga en match, men knappast starta.

***

Nye förbundskaptenen Kasper Hjulmand tog en poäng mot England och lugnade hemmafronten i Danmark. Åge Hareide fick bättre fart på nationen och hade 32 matcher i rad utan förlust över 90 minuter.

Publicerad 2020-09-09 kl 10:23

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto