Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tålamod är ett måste om offensiven ska utvecklas

LISSABON. Ny tag för landslaget mot Portugal. Ännu en match mot motstånd i världsklass. Bara hoppas tålamodet finns om resultaten uteblir.

Förlusten i Zagreb sved. Rejält. Visst, det är Nations League men likväl smärtade det att se ett svenskt landslag vända på spelet och i andra halvlek ligga närmare segern mot Kroatien. Ett misstag från Pontus Jansson innebar förlust.

Tredje förlusten av tre möjliga i Nations League. Även mot Frankrike gjorde man en okej match och mot Portugal var det en utvisning av Gustav Svensson som gjorde uppdraget i det närmaste omöjligt. Samtidigt fick vi se ett modigare landslag som tryckte på för seger.

ANNONS

På slutet när Sverige hade Viktor Claesson, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg på plan var det långt från det försiktiga svenska landslaget som krigade sig fram till en VM-kvartsfinal i Ryssland. Då handlade det mer om riskminimering och att stänga motståndaren.

På Maksimir-stadion var det en sprudlande offensiv och samspelet som gav 1-1 av Marcus Berg var briljant. Ett spel som lovade mer och det är klart att det ger en injektion av hopp att Sverige kan spela så modigt och dessutom kan hantera det.

Att Pontus Jansson hamnade snett vilket ledde till det kroatiska segermålet hängde knappast på att Sverige klev på framåt och utmanade. Samtidigt är det alltid bistert att ha gjort en stark insats men inte fått något med sig från det. Att förlora trots en bra match.

I grunden vore det givetvis bra för Sverige att hänga kvar i A-divisionen för att ställas mot de bästa lagen. Det är mer utvecklande spelmässigt, men det är klart att det kan dränera självförtroendet att mest förlora. Oavsett hur bra man än spelar. Oavsett hur vasst motståndet är.

ANNONS

Nu är nog chanserna till att hänga kvar små om man inte tar poäng mot Portugal eller Frankrike borta och samtidigt slår Kroatien hemma. Det är sin sak, även om svaga resultat med all sannolikhet innebär att Sverige hamnar i den andra seedningsgruppen i VM-kvalet.

Frågan är bara hur mycket tålamod det finns med förluster? Klart att det tar tid att hitta fram till en annan offensiv. Att ge spelarna möjlighet att hitta varandra och där det finns en del nya spelare som kommit med i landslaget.

Den här hösten är ett utmärkt tillfälle att utveckla spelet med tanke på kommande EM. Man får ändå se till att Kulusevski fått starta två av matcherna och göra ett inhopp i den tredje att förbundskapten Andersson verkar öppen för att försöka ta ett kliv.

Om Sverige ska ha förhoppningar om att gå längre än i Ryssland så behöver man dels fler alternativ som kan ersätta varandra på plan, dels ha fler vapen än riskminimering och hålla linjen. Då bådade den andra halvleken gott, att Sverige har mer i sin arsenal. Förhoppningsvis får vi se mer av det redan onsdag kväll.

ANNONS

***

Matcharenan onsdag i Lissabon är inte Benficas Estadio da Luz utan Sportings Estádio José Alvalade som byggdes till EM 2004. En arena som ger fina svenskvibbar. Det var där Sverige körde över Bulgarien i EM-premiären och vann med 5-0 efter ett snygg nickmål av Henrik Larsson.

***

BP hade i många år en stämpel av att få fram få elitspelare och knappt någon som nådde landslaget, men så är det inte längre. Kollega Andreas Sundberg har kollat på BP som nu har med fler A-landslagsspelare än någon annan klubb och till och med landskap som Skåne. Även i U21-landslaget är BP starkt representerat.

Dagens Nyheter gjorde i somras en rejäl genomgång kring vad BP levererat i form av elitspelare på herrsidan. Artikeln finns här. Rätt mäktig lista och två starka lag som DN:s Lars Grimlund tagit fram:

Lag 1. Kristoffer Nordfeldt – Miiko Albornoz, Emil Bergström, Jacob Une Larsson, Ludwig Augustinsson – Nabil Bahoui, Albin Ekdal, Junior, Dejan Kulusevski – John Guidetti, Philip Haglund.

ANNONS
Bänken: Davor Blazevic, Thomas Poppler Isherwood, Karl Larsson, Tim Söderström, Joel Asoro.
Tränare: Kim Bergstrand och Stefan Billborn.

Lag 2. Oscar Linnér – Felix Beijmo, Carl Starfeldt, Michael Almebäck, Rasmus Lindkvist – Heradi Rashidi, Simon Tibbling, Jesper Karlström, Stefan Silva – Viktor Gyökeres, Jack Lahne.
Bänken: William Eskelinen, Tim Björkström, Stefano Vecchia, Paulos Abraham, Besard Sabovic.
Tränare: Rikard Norling och Erik Hamrén.

Brommapojkar i elitfotbollen

Målvakter:
Kristoffer Nordfeldt, 30 år, Gençlerbirliği
Oscar Linnér, 23 år, Arminia Bielefeld
Davor Blazevic, 27 år, Hammarby
William Eskelinen, 23 år, Århus

Försvarsspelare:
Ludwig Augustinsson, 26 år, Bremen
Jacob Une Larsson, 26 år, Djurgården
Emil Bergström, 27 år, Basel
Miiko Albornoz, 29 år, Hannover
Michael Almebäck, 32 år, Örebro

ANNONS
Rasmus Lindkvist, 30 år, AIK
Carl Starfeldt, 25 år, Rubin Kazan
Thomas Poppler Isherwood, 22 år, Östersund
Jonathan Augustinsson, 24 år, Djurgården
Tim Björkström, 29 år, Sirius
Felix Beijmo, 22 år, Greuther Fürth (lån Bremen)
Hjalmar Ekdal, 21 år, Sirius (lån Hammarby)
Karl Larson, 28 år, Sirius
Sebastian Backlund, 20 år, Akropolis
Samuel Persson, 19 år, Dalkurd
Daniel Svensson, 18 år, Nordsjälland
Sebastian Starke-Hedlund, 25 år, Valur
Tatu Warmanen, 22 år, TPS Åbo
Martin Falkeborn, 27 år, Akropolis
Daniel Stensson, 23 år, Dalkurd
Niran Hansson, 24 år, Chonburi FC
Jonas Rouhi, 16 år, Juventus
Akseli Kalermo fi 23 år, Brattvag

Mittfältare/anfallare:
Albin Ekdal, 30 år, Sampdoria
Dejan Kulusevski, 20 år, Parma (lån Juventus)
Junior, 28 år, Hammarby
Jesper Karlström, 24 år, Djurgården
Simon Tibbling, 25 år, Bröndby

ANNONS
Nabil Bahoui, 29 år, AIK
Philip Haglund, 33 år, Brommapojkarna
John Guidetti, 28 år, Hannover (lån Alaves)
Heradi Rashidi, 25 år, AIK
Jack Lahne, 18 år, Örebro (lån Amiens)
Viktor Gyökeres, 22 år, FC St. Pauli (lån Brighton)
Joel Asoro, 21 år, Groningen; (lån Swansea)
Stefan Silva, 30 år, AIK
Tim Söderström, 26 år, Hammarby
Stefano Vecchia, 25 år, Sirius
Besard Sabovic, 22 år, Mjällby
Paulos Abraham, 17 år, AIK
Jacob Ortmark, 22 år, Degerfors
Hampus Findell, 19 år, Dalkurd (lån Djurgården)
Joseph Colley, 21 år, Chievo
Seth Hallberg, 24 år Brage
Mauricio Albornoz, 32 år, Akropolis
Joakim Lindner, 29 år, Varberg
Diego Montiel, 25 år, Vejle
Pontus Åsbrink, 27 år, Akropolis
Fredrik Hammar, 19 år, Brentford
Love Reutersvärd, 23 år, Fredrikstad
Victor Söderström, 26 år, Akropolis
Lukas Lagerfeldt, 21 år, Örgryte

Tränare som varit i BP:

ANNONS
Kim Bergstrand, 52 år, Djurgården
Stefan Billborn, 47 år, Hammarby
Rikard Norling, 49 år, AIK
Erik Hamrén, 62, Island

***

Efter två 0-0 matcher i rad är Portugal och Cristiano Ronaldo naturligtvis inställda på att skicka in lite bollar i mål.

***

Apropå mångas förhoppningar att coronautbrottet skulle bromsa kommersialiseringen av toppfotbollen och möjligtvis jämna ut förhållandena mellan klubbar så skakas fotbollen i England av en maktkamp. Liverpool och Manchester Uniteds amerikanska ägare och en del andra har lagt fram en plan där man förvisso ger mer pengar till klubbarna längre ner men i utbyte ska nio Premier League-klubbar få mer makt kring det mesta i ligan. Återstår att se om planen går igenom, men klart är att de med resurser och makt utnyttjar krisen för att stärka sina positioner.

Publicerad 2020-10-13 kl 10:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto