Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Malmö FF kan bli ett svenskt Bayern München på riktigt

36v

Malmö FF hissade pokalen för 21:a gången i historien. Än viktigare är att man samtidigt kom nära ännu ett gruppspel i Europa. Kronornas tyngd har ökat i pandemins tidevarv.

Mesta mästarna Malmö FF ordnade ett nytt SM-guld med en coronasmittad Jon Dahl Tomasson i sjuksängen. Enkla 4-0 mot Sirius och det var mest en nedräkning mot slutsignalen. Ett svenskt Bayern München kallade Sirius-tränaren Henrik Rydström det ljusblå laget. Ligger något i det.

Några timmar efter firandet på plan fick man dock ställa in guldfesten när Anders Christiansen testat positivt för viruset som skakat om världen. Signifikativt för en säsong som inte liknar någon annan. Där man skulle klara av en serie med 30 matcher på mindre än ett halvår och dessutom utan en av de viktigaste beståndsdelarna: supportrarna på läktarna.

ANNONS

Det har inte varit samma sak att följa allsvenskan 2020. Det är något helt annat med fotboll utan inramning, men det fanns inget alternativ annat än att spela för klubbarnas överlevnad. TV-pengar från Discovery, partnerpengar från Unibet och krispengar från staten håller liv i verksamheten.

Var det rätt att spela? Skulle man låst serien? För mig är det fel frågor, det gick bara att spela på för att rädda serien och klubbarna. Sportsligt kan man konstatera att Malmö FF varit bäst. Klubben har hanterat ett tränarskifte, Markus Rosenbergs pension samt att först Rasmus Bengtsson och sedan Johan Dahlin försvann från centrallinjen.

Faran i en för bred trupp offensivt löste sig på egen hand när Tim Prica drog till Danmark och Marcus Antonsson gick på lån till Norge. Guillermo Molins tröttnade till slut på bänken och läktaren och gick upp till sportchefen Daniel Andersson och blev löst från kontraktet innan han också drog till Norge för att få spela.

ANNONS

I backlinjen visade danske Tomasson inte heller någon pardon utan lät Behrang Safari sitta mestadels outnyttjad på bänken och inte ens när Bengtsson var frisk fick han mycket speltid. Inköpte Felix Beijmo fick inte heller många möjligheter. Den nye tränaren valde spelare efter eget huvud och till skillnad mot företrädaren Uwe Rösler var det inte bara fokus på “experienced players”.

Den rätt oprövade Tomasson fick hjälp av Isaac Kiese Thelins återkomst under hela säsongen följt av Ola Toivonens hemkomst. Två spelare som är av högsta klass i allsvenskan och med få konkurrenter. Koppla på Christiansen bakom dem och ta med fyndet Anel Ahmedhodzic där bak och MFF fick en ryggrad som få andra i allsvenskan kunde matcha.

Med den danske tränaren kom en fotboll som förvisso var beroende av Christiansen men som samtidigt snittade över 2 mål framåt och ofta funkade bakåt. Kombinationen av att göra flest och släppa in färst brukar leda till SM-guld och så även 2020. Det går inte att snacka bort, och konkurrenterna var för svaga.

ANNONS

Naturligtvis kommer det finnas invändningar om att det var en speciell säsong. Att det ska fogas till en asterisk till SM-guldvinnare 2020, men det är bara trams. Alla hade firat SM-guldet och det var samma förutsättningar för alla allsvenska klubbar.

Samtidigt kan man fascineras över att Malmö FF gick två säsonger utan SM-guld när AIK och Djurgården vann. Tänk med de förutsättningar som Skåne-klubben skaffat sig borde det inte leda till två säsonger i rad utan guld. Samtidigt är det väl glädjande att pengar inte styr allt.

Tyvärr är väl risken överhängande att pengarnas makt kommer att öka i coronas tid samt post-corona. Om Malmö FF skulle klara av att sälja Anel Ahmedhodzic för någon stans mellan 80 och 100 miljoner kronor så räddar man 2020 ekonomiskt och för dessutom ett överskott.

Något som ytterligare skulle utöka avståndet till klubbarna som jagar bakom. Malmö FF får via SM-guldet en väg till Champions League-kvalet. Även om antalet platser i Champions League för lag från Malmös väg minskar från sex till fyra blir det lättare att nå gruppspel i antingen Europa League eller Europa Conference League.

ANNONS

Malmö FF kan knappast missa gruppspel men är också det enda svenska lag som får möjligheten att nå antingen Champions League eller Europa League. De andra klubbarna är tvingade till den nystartade ECL som är osäker sett till intäkter och intresse. Det tog tio-tolv år innan Europa League innehöll pengar nog att vara riktigt intressant.

Det är här Malmö FF har ett unikt tillfälle att göra ytterligare ett ryck från de jagande klubbarna. Även om man har en kostnadsmassa som få andra klubbar så har man ännu så länge kunnat parera den med intäkter. En försäljning av Ahmedhodzic skulle ge andrum även en bra bit in i det bistra 2021.

Han är i en ålder och med en utveckling att priset på honom ännu kan bli rejält högt. Annars har både priser och löner på spelare börjat sjunka runt om i Europa och kommer att fortsätta i den riktningen. En klubb som Malmö FF med en stridskassa kan då få till ett ännu vassare manskap med sikte på 2021 och spel i Europa utan att sänka budgeten.

ANNONS

Även om det var bortgångne ordförande Håkan Jeppsson som till stor del lade ramverket till det moderna MFF:s framgångar på 2010-talet med hjälp av inhoppande vd:n Per Nilsson och sportchefen Per Ågren, så har efterträdarna Niclas Carlnén och Daniel Andersson visat sig skickliga att utveckla Malmö FF därefter.

Naturligtvis finns det alltid kritik när man leder en så stor klubb men den stora utvecklingen har entydigt pekat uppåt. Nej, det har inte blivit något cupguld sedan 1989 och man har bytt tränare väl ofta, men varken i prisskåpet eller i passet har det varit ont om antingen medaljer eller resmål.

Kanske är det nu som Malmö FF utnyttjar läget och blir ett svenskt Bayern München på riktig. En klubb som prenumererar på årliga titlar och framgångar och värvar in vad man känner för. Inte bra för svensk fotboll direkt, men väl för Malmö FF och dess supportrar och medlemmar – och det är dem föreningen servar.

ANNONS

Publicerad 2020-11-09 kl 16:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto