Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En Engelsk knock som svider även för Sverige

4v

ROM. Harry Kane sänkte Ukraina. Efter 50 minuter hade England bokat en plats i semifinalen mot Danmark. Då svider det att Sverige inte ens fick chansen.

England tar med sig fotbollen hem efter att ha knockat Ukraina strax efter pausvilan. Harry Maguire gjorde som i VM-kvarten mot Sverige i Ryssland och sköt in en boll med pannan till 2-0. Några minuter senare tryckte Harry Kane in 3-0 med huvudet och dödade matchen.

Tätt därefter började Gareth Southgate att byta ut spelare med en varning. Declan Rice var den förste att kliva av. Ersättaren Jordan Henderson behövde sex minuter innan han nickat in 4-0 efter en ny fast situation. Ukraina var ett slaget lag och i efterhand var det en aning feghet som gjorde att engelsmännen inte försökte avgöra matchen tidigare.

ANNONS

Möjligen var det Harry Kanes ledningsmål i den fjärde minuten på framspelning av Raheem Sterling som gjorde att England förväntade sig ett mer offensivt Ukraina. Men de helgula motståndarna stod bara och väntade in England för att sedan försöka kontra när det skedde misstag i Southgates lag. I slutet av den första halvleken fick man faktiskt till några lägen.

Gareth Southgate ger inte intryck av att vara av den brittiska tränartradition som skäller ut spelare. Något hände dock i Stadio Olimpicos inre och England var ute på plan efter både Ukraina och domarteamet under ledning av Felix Brych. När tysken blåste i gång matchen så visade England ingen nåd utan slog ut Ukraina.

Som svensk är det svårt att inte se Ukraina vackla omkring och tänka att Sverige kunnat göra det bättre. Framför allt om man avgjort åttondelsfinalen över 90 minuter vilket nog både spelare och landslagsledning känner. Det var inte så att man saknade möjligheter. Ukraina var slitet redan innan matchen mot Sverige i Glasgow och det är en missad chans som kommer hänga med de svenska spelarna.

ANNONS

Sedan kanske inte Sverige hade klarat av England? Det är alltid svårt att veta men nog hade Janne Anderssons landslag haft något bättre möjlighet. Framför allt om man hade sluppit förlängningen. Sedan är det kanske löjligt att ens fundera på det när Artem Dovbyk sänkte Sverige i den 121 minuten i tisdags kväll.

Det är några lockande semifinaler som väntar i nästa vecka. Italien-Spanien tisdag och England-Danmark onsdag. Det är verkligen svårtippat även om England får vara lite lätt favorittippat med tanke på att man har Wembley i ryggen. Nu har dock England visat att man kan spela borta, stor seger i Rom.

Tänk att Gareth Southgate blivit ifrågasatt trots att hans landslag inte ens släppt in något mål i EM och slagit Kroatien, Tjeckien, Tyskland och Ukraina. Enda krysset var i det laddade derbyt mot Skottland och där det blev en matchbild som inte passade det England som byggt sitt spel för att föra matcher.

ANNONS

Skälet till kritiken är att England spelar för försiktigt och inte släpper loss några av landets största kreativa talanger. Nu fick Jadon Sancho starta när man tog sig an Ukraina men annars har många efterlyst en satsning på honom, Jude Bellingham och Jack Grealish. Lite som det talats om Sverige under Janne Andersson.

Nu är det ingen tvekan om att England har ett manskap som är vassare än det svenska, men Gareth Southgate har visat mer mod när det handlar om sin försiktighet när de flesta vill se ett annat spel. Det enda som fungerar för att hålla kritikerkören i schack är resultat och det har Southgate levererat.

****

11 880 på läktarna i kvartsfinalen i Rom. Många engelsmän och ukrainare och man får väl utgå från att de rest från Italien och andra länder som inte var spärrade.

****

Gareth Southgate brände en straff när England senast var i EM-semifinal. Det var i hemma-EM 1996 och det innebar att Tyskland gick till en final istället som man även vann mot Tjeckien. Viss revansch om Southgate tar England till titeln.

ANNONS

****

Danmark är i EM-semifinal efter 2-1 mot Tjeckien i Baku. Ser att en del anser att danskarna haft en bekväm väg till Wembley. Det kan aldrig klassas som bekvämt att tappa sin bästa spelare i samband med livshotande hjärtstopp i EM-premiären och tvingas spela vidare någon timme senare. Tycker att prestationen man gjort är oerhört stark.

Visst, man tog till slut andraplatsen i gruppen efter Belgien som många tippat och fick Wales i åttondelen. Wales var EM-semifinalist 2016, men också ett lag som i sommarens EM höll sensationen Schweiz bakom sig och även Turkiet som väl är EM:s största flopp hittills. Danskarna krossade Wales precis som man gjorde med Rysslands i sista gruppspelsmatchen.

I EM-slutspelet var det fyra av sex grupptvåor som fick en annan grupptvåa och två som drog nitlotten att få en gruppetta. De fyra var Danmark, Wales samt Kroatien och Spanien. Nitlotterna var Tysklands och Österrike och de åkte ut direkt mot England och Italien. Ja, det är klart att någon kommer få lättare motstånd men få trodde nog att Spanien skulle bli grupptvåa.

ANNONS

Är oerhört imponerad av Danmark som under Åge Hareide blev nästan oslagbart och utvecklingen har fortsatt under Kasper Hjulmand. Danmark var i första seedningsgruppen i VM-kvalet och det handlar om att man gjort bra resultat. Nu klarade man av Tjeckien och kan ta sikte på en semifinal på Wembley. Är det en ny dansk EM-sommar som 1992?

***

Inga danska supportrar till London. Åtminstone inte enligt Englands stränga regler kring covid-19. För att komma in i landet krävs karantän som man inte hinner att avsluta i tid till onsdagens semifinal. Lite av ett haveri att EM inte kan bjuda på att alla lag kan få hemmasupportrar.

***

Om Janne Andersson lever upp till sina ord från torsdagens presskonferens så såg han inte England-Ukraina. Kan förstå det med tanke på att Sverige lite slarvade bort möjligheten att spela kvartsfinalen i Rom. Säkert skönt att slippa se hur Harry Maguire utnyttjade en fast situation till att skicka in ett mål, vilket var något svenskarna skulle göra.

ANNONS

Undrar dock var förbundskapten Andersson gjorde under tiden för matchen? Han vet trots allt kvartsfinalen spelas och det måste vara svårt att få den ur sina tankar. Men han måste ha sett Danmark tidigare på kvällen som han ju hoppades på. Stort att det inte svider alls att danskarna får en möjlighet till semifinal.

***

Sex lag har haft tre hemmamatcher i EM och fyra av av dem är i semifinal. Tyskland och Nederländerna var de landslag som misslyckades att omvandla hemmafördelen. Sedan är det inte så lönt att bli irriterad över detta, då det lär dröja innan Uefa väljer ett liknande upplägg.

Publicerad 2021-07-03 kl 22:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto