Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Resultat tar inte död på längtan efter ett nytt Sverige

2v

Sverige möter Spanien i en tidig gruppfinal i VM-kvalet. I potten finns en plats i Qatar 2022. Parallellt finns drömmen om ett nytt svenskt och mer underhållande landslag.

Spaniens förbundskapten Luis Enrique Martinez fick under presskonferensen i Solna en fråga om han föredrog att hans landslag gjorde resultat eller spelade om man spelade bra. Svaret var att de skulle spela bra, det var viktigast, och då kom ofta resultaten av sig själv.

Kampen mellan resultat till varje pris och att spela en fotboll som är mer utvecklande och oftast offensiv är en evig kamp. Åtminstone i svensk fotboll där Lars Lagerbäcks riskminimering följdes av Erik Hamréns mer fria tyglar innan Janne Andersson lät pendeln svänga tillbaka till riskminimering och vänta på misstag.

ANNONS

Under de fem år den tidigare Halmstad– och Norrköpings-tränaren basat för landslaget har han fått känna av publikens pendel. De flesta uppskattade den första VM-kampanjen som först tog slut i kvartsfinal i Ryssland och det var få som såg några problem med försiktigheten. Istället uppskattade man att landslaget var ett lag.

Under hösten 2020 när Sverige äntrade Nations League med Alexander Isak och Juventus värvade svenska stjärnskott Dejan Kulusevski så blåste helt andra vindar. Framför allt ville en del av spelarna driva landslaget mot en mer bollhållande fotboll där man skulle våga även mot storheter som Kroatien, Portugal och Frankrike.

Kliv fram till sommarens EM-premiär mot Spanien där det svenska landslaget klarade en poäng och 0-0 i värmen i Sevilla. Hur togs det emot? Ja, det var en frustration kring ett försiktigt svenskt landslag som hade svårt att hålla bollen under kontroll och skapa ett ordnat spel. Spelmässigt blev man utspelat av hemmalaget, men gjorde resultat.

ANNONS

Förbundskapten Andersson var märkbart störd över att Sverige fick kritik för insatsen i EM-premiären. Och inte bara av den spanska landslagsledningen med Luis Enrique i spetsen och den spanska pressen utan det fanns även kritiker hemma i Sverige. Ska det inte gå att göra mer? Visst måste Sverige kunna spela mer fotboll och inte bara kriga defensivt och disciplinerat.

Ja, det är här vi står. Janne Anderssons fotboll har genererat framgångar (åtminstone två raka mästerskap och avancemang från gruppspelet) och med dem kommer ökande förväntningar. Ja, i det närmaste krav. Om Danmark kan spela en fotboll som leder till EM-semifinal och första seedningsgrupp i VM-kvalet, varför kan inte Sverige?

Mikael Lustig som nu slutat talade i en intervju häromveckan om Nations League-vibbarna. Vad han syftade på var att en del spelare ville mer i offensiven än vad Sverige visat hittills. Troligen är det Janne Anderssons största utmaning, att få en del av de tongivande spelarna att acceptera en fotboll som Berg, Granqvist, Larsson och en del av veteranerna utan tvekan anpassade sig till.

ANNONS

Ja, den här diskussionen har följt landslaget så länge jag hängt med och om inget radikalt sker lär den fortsätta. Klart att det vore önskvärt med ett landslag som vågade mer och spelade en annan fotboll. Fast i min värld går resultat alltid före att spela bra. Särskilt i ett landslag, men om det går att kombinera så gärna det. Mot Spanien? Det är läge att testa, det finns inte så mycket att förlora i ett VM-kval där det spanska landslaget är favorit.

Två månader har gått sedan Artem Dovbyk skallade in 2-1 till Ukraina och satte stopp för Sveriges EM-slutspel. Sedan dess har en rad veteraner slutat och förbundskapten Janne Andersson har ersatt dem med spelare som tidigare varit i landslagets utkanter. Under torsdagen startar Sverige jakten på ett tredje raka mästerskap med en tidig gruppfinal mot favoriten Spanien.

ANNONS

Klart att ett VM-deltagande för svensk del hade stillat den kritik mot Janne Anderssons och Peter Wettergrens fotboll som vilar under ytan och då och då tar sig upp ovanför. Ännu så länge har ingen vågat vara både offentlig och kritisk, men det är inte svårt att lyssna sig fram till att det finns en frustration kring vart pendeln tagit svensk landslagsfotboll.

Enda sättet för Janne Andersson att hålla kritiken i schack är att se till att landslaget fortsätter att göra resultat. Tufft med tanke på att förbundskaptenens landslag höjt ribban under de fem åren som han varit ansvarig. Enda snedsteget? Ja, det var när Nations League-vibbarna slog igenom hösten 2020 och Sverige blev sist i gruppen.

Publicerad 2021-09-02 kl 18:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto