Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En omstart som lyfte med Kulusevskis mål

Lundhs blogg

LJUBLJANA. Sverige vann i omstarten. Resultatet överskuggade prestationen, men det är lättare att bygga vidare på en seger. Och Kulusevskis 2-0 förgyllde kvällen.

Emil Forsberg var säker när han ställdes mot Jan Oblak från elva meter. Atlético Madrids målvakt dök till höger och fick se den svenske lagkaptenen placera in 0-1 till vänster. Straffmålet gav en stabil grund för svensk del och Dejan Kulusevskis 2-0 var högklassigt.

Janne Andersson startade om med landslaget och fick inleda med en seger. 2-0 var i överkant sett till den svenska prestationen, men det viktiga var att vinna, hålla nollan och få ut något av de offensiva spelarna som gav signalen om att detta är rätt väg. Nej, det var inte övertygande men landslaget får mer tid efter segern.

Inramningen på Stadion Stožices var annars knappast av karaktären att den gav något bestående intryck. Kanske inte konstigt när två landslag som inte har något mästerskap att se fram emot inledde Nations League och den långa vandringen mot EM i Tyskland om två år.

Annons

Några tusen personer satt på bägge långsidorna. Frågan är om inte portarna öppnades ju längre matchen led i och med att publiken växte. Från start var det mycket skralt och utan en svensk klack som höll låda och hemmapublikens buande mot domaren med jämna mellanrum hade det varit närmast tyst.

Både Slovenien och Sverige saknade en del starkare namn och det går att förstå att få hetsade upp sig inför det mötet. Ur svenskt perspektiv var det dock en intressant kväll med tanke på att Janne Andersson för första gången skulle visa vad han och Peter Wettergren skissat på.

Ett nytt spelsystem skulle provtryckas. Sverige uppträdde i vad som såg ut att vara 4-3-3 med Jesper Karlström som defensivt ankare på mittfältet och där Forsberg och Kristoffer Olsson var mer offensivt lagda. Framåt var Alexander Isak centralt och hade Victor Claesson och Dejan Kulusevski på varsin kant.

Annons

Bakåt var det en vanlig fyrbackslinje även om ena halvan var mycket oprövad i form av Carl Starfelt och Joel Andersson och där samspelet med övriga präglade en del av försvarsspelet. Fördelningen av ansvaret svajade och mot ett starkare motstånd hade det troligen lett till baklängesmål.

Ibland hamnade Sverige snarare i 4-5-1 och det är väl kanske en fördel när man ställs mot starkare lag. men naturligtvis har förbundskapten Andersson rätt i att man behöver tålamod. Många spelare som knappt spelat med varandra och några få träningar. Det hade överraskat om Sverige briljerat.

Istället får man leta efter positiva tendenser. En sådan var Dejan Kulusevskis precisa inlägg till Alexander Isak men där anfallarens säsong på många sätt symboliserades i att nicken satt i stolpen. Man hade en del halvchanser efter kombinationer, men skotten saknade precision (Olsson, Augustinsson).

Annons

Straffen som gav 0-1 kom till efter att Viktor Claesson fallit eller blivit fälld som bollförande efter 37 minuter. Det hade gått att fria för franske domaren Ruddy Buquet men VAR backade upp hans beslut att ge Sverige straff. Den betydde att Janne Andersson får lite arbetsro. För det är alltid lättare att bygga utifrån en seger.

Klart att det fanns en del som oroar med tanke på att Sverige på söndag ställs mot Norge. Flera gånger var Slovenien på väg att straffa svenskarna efter snabba kontringar och närmast ett slovenskt mål kom när Andraž Šporar bara sprang förbi Karlström och kom fri, men Robin Olsen parerade skottet.

Janne Andersson har talat om att man ska ta det stegvis och det går inte att säga att den inslagna vägen är fel. Insatsen saknade hallelujah-känsla ända fram till att Mattias Svanberg hittade Dejan Kulusevski med en rensning och Tottenham-spelaren visade klass när han utmanade med en rush från halva plan innan han klev in i och tryckte in 0-2 bakom Oblak.

Annons

Klart att det sista målet sätter en annan prägel på matchen som annars kännetecknades av det där trägna jobbet för att försöka ändra något större. Och där man tar små steg framåt vilket Sverige gjorde i Ljubljana, men alla får nog inse att det kommer att svänga under den här omstarten som varar till i november.

****

Imponerad att 150-160 svenska supportar tar sig till Ljubljana för Nations League-premiären. De kunde få in lite “kanna på” och det hördes på en glest besatt hemmaarena.

****

Sveriges U21-landslag har hoppet kvar om att ta en andraplats i kvalgruppen efter en klar seger borta mot Luxemburg. Amin Sarr, Bilal Hussein och Patrik Wålemark stod för målen varav Sarr och Wålemark på straff.

Viktig match väntar om en vecka, då gruppledande Italien kommer till Olympia i Helsingborg. För svensk del är man avhängig på andra resultat då både Italien och Irland har två matcher mindre spelade och de två svenska förlusterna mot irländarna ser ut att bli kostsamma.

Annons

****

Verkar inte bara vara harmoni kring Sloveniens landslag. En bit in i första halvlek samlades en del människor vid ett staket på kortsidan av arenan med viss insyn. Där skanderade man slagord och det lät som om det internationella ordet “maffia” ingick.

Publicerad 2022-06-02 22:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto