Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svårgreppat handlande från Malmö FF kring Peña

Lundhs blogg

Det spelar ingen roll hur många tankar man har i huvudet. Det blir ändå svårt att förstå att förseningar leder till avstängning från träning och match när misstänkt för brott inte gör det.

Publikens jubel mötte Sergio Peña när han startade måndagens toppmöte med IFK Norrköping. Malmös peruanske mittfältare gjorde en stark insats när MFF vann fjärde raka matchen i årets allsvenska och det med imponerande 3-0. Men det var knappast Malmös starka prestation mot ett fram till nu starkt Norrköping som hamnade i fokus.

I stället handlade mycket av diskussionerna inför, under och efter toppmatchen om Malmös beslut att göra Sergio Peña tillgänglig för spel och att MFF-tränaren Henrik Rydström startade honom på måndagen. Bakgrunden till att det blev ifrågasatt är att peruanen är misstänkt för brott efter att ha blivit tagen av polisen förra tisdagen.

Annons

Bakgrunden till att polisen stoppade Sergio Peña för en vecka sedan, var enligt Aftonbladet som avslöjade det, att han körde för fort (70 på 40-väg), kört över en heldragen linje vid en omkörning. Sedan visade det sig att han hade 1,3 i promille när han togs till polisstationen. I en intervju med Expressen i fredags där han talade ut om händelsen ville han inte gå in på detaljer men medgav att han varit ute på middag och druckit vin.

Sergio Peña var i intervjun även tydlig med att han förstod att det inte var bra, att det inte skulle ske igen, att han framför allt inte ville att det skulle påverka Malmö FF. Han är fotbollsspelare men också en man som tar ansvar för det som skett. Dessutom bad han om ursäkt till spelarna, tränaren och supportrarna för det som skett.

Klart att det går att förstå de som reagerar över att Malmö FF inte ställer över Sergio Peña en match. Att klubben signalerar även utåt att mittfältaren som via brottsmisstankarna brutit mot klubbens värdegrund stoppas från att spela match. Trots allt är det vad fotbollsspelare gillar mest och att kliva in på plan är vad de lever för.

Annons

Malmö befinner sig i ett läge som är en utmaning rent pedagogiskt. Hur ska man förklara att Martin Olsson som kom för sent till möten blev avstängd från både träning och match i januari. Då var tränaren Henrik Rydström rak till Malmö FF:s hemsida: “Vi håller hög standard här och han har inte levt upp till det.”

Klipp till Sergio Peña som är misstänkt för ett allvarligt brott och han både tränar på och startar påföljande match. Något som givetvis leder till reaktioner. Vilket får Henrik Rydström att efterlysa att kritiker ska klara av mer än en tanke i huvudet på samma gång. Lätt att säga, för det är svårt att landa logiken från Malmös sida. Oavsett om Peña fått blotta sig inför hela gruppen och så vidare.

Nu behöver ingen mejla mig om att Olssons avstängning hänger ihop med de regler Henrik Rydström och spelargruppen enats om och att Sergio Peñas ärende är något klubbens ledning hanterar. Det blir ändå svårt att få ihop det när det är samma förening som agerar olika och i fall som är väldigt olika, och där förseningar ger hårdare straff sett till träning och match.

Annons

Problemet för en förening är att spelare både är publika förebilder och arbetstagare med rättigheter. Det gör att man kanske inte kan kommunicera fullt ut men att det samtidigt blir en rad rubriker. Malmö FF har haft supportrar som tidigare varit missnöjda med hur klubben agerat kring spelare som begått brott och ansett att man borde stoppat dem från spel, men då var det ett annat brott.

Nu verkar de flesta kring MFF stå bakom ledningens val att låta honom starta. Är det för Sergio Peñas skull? Är det för att Malmö FF vill ha starkast möjliga lag? Och hur kan man ha olika måttstockar för spelarna i A-laget? Det blir många frågor och få svar vilket allt som oftast leder till ett tomrum och inte sällan kritik. Det är för lätt att bara avfärda kritikerna med att de inte klarar av att ha två tankar i huvudet.

Annons

Hur man än vrider och vänder på det är det givetvis till Malmös nackdel att man inte kan eller vill kommunicera hur man agerat kring Sergio Peña. Vd Niclas Carlnén hoppas på förtroende men det blir omöjligt att bedöma för utomstående om ledningen agerat riktigt i form av “disciplinära åtgärder” när man låter honom träna på och spela match. Hur ser samhället i övrigt på det? Kommunen stöttar MFF. Sponsorer?

Det ska sägas att Elfsborg gjorde precis som Malmö FF med Daniel Mobaeck 2008 och även AIK lät Dulee Johnson träna och spela på efter misstanke om rattfylla. I Mobaecks fall blev det fängelse i en månad, Johnson fick bara böter trots att det var andra gången han dömdes för brottet. I Sergio Peñas fall väntar en rättslig process och få tror att det blir fängelse när man är ostraffad sedan tidigare.

Annons

Om jag varit del av Malmös ledning hade jag plockat bort honom från en match för att signalera att föreningen betalar det priset för att stå upp för en värdering. Även några träningar. Som Henrik Rydström sa i januari: “Vi håller hög standard här och han har inte levt upp till det.”

Nu har man gett sig in på en väg med dubbelmoral och det är svårt att navigera på en sådan rutt. Jag påstår inte att det här ärendet är lätthanterat och det har visat sig att skalan för vad man reagerar på och hur man reagerar skiftar över tid. Här fanns ett tillfälle att visa var man står även utåt.

Malmö FF engagerar många fler än bara gruppen och föreningen och baksidan av det är att då blir kraven därefter när sådant här händer. En MFF-stjärna är misstänkt för ett allvarligt brott (och ger intryck av att ha erkänt i Expressen) och även om han givetvis ska få både disciplinära åtgärder och hjälp av sin arbetsgivare behöver man markera där han syns mest: på planen.

Annons

****

BP behövde den segern. Även Olof Mellberg behövde den segern.

****

Att Sergio Peña dricker vin en tisdag leder även till diskussioner om professionalism. Nu var det sex dagar till match och även spelare måste få leva. Det händer att det kommer mejl från supportrar som träffat en i favoritklubben som är ute och är mer eller mindre berusad. Givetvis är det mer kritik om spelaren alternativt laget inte presterar. Det är svårt att vara för kritisk mot spelare om det är sex till sju dagar till nästa match, även om det kanske är oroande för klubbar och tränare.

****

AIK har en bra bit att vandra och det är klart att nya sportchefen Thomas Berntsen kanske får stanna längre sjok i Stockholm när han nu ska pendla till Oslo. Modigt av tränaren Andreas Brännström att gå på sitt lag och låta stjärnorna sitta när han uppenbarligen inte anser att de är bra nog.

Annons

****

Gillade att Discovery tog ett tydligt grepp kring Sergio Peña i sin sändning från Malmö. Reportern Diljen Otlu jagade fram många att intervjua och ställde bra frågor.

Publicerad 2023-04-25 08:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto