Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tony Gustavsson kan bli odödlig i Australien

Lundhs blogg

En match från VM-final. Stora delar av Australien kommer följa semifinalen mot arvfienden England och Tony Gustavsson är den som har ansvaret för “the Matildas”.

Räkna med att Australien är fokuserat på en sak onsdag kväll. Landslagets VM-semifinal mot England. Sett till att lördagens kvartsfinal mot Frankrike drog mer TV-tittare än något gjort sedan Cathy Freeman vann OS-guld i Sydney 2000 lär det bli än värre nu när det är nära final. Och runt om i Australien lär folk samlas för att följa matchen.

Hemmamästerskapet har blivit en succé för Australien som var illa ute efter förlusten mot Nigeria i gruppspelet. Men man fullkomligt körde över Kanada i måstematchen och hade inga problem mot Danmark i åttondelen. Straffdramat mot Frankrike var sanslöst och när Cortnee Vine avgjorde i straffomgång tio exploderade jublet över hela Australien.

Annons

Om det här är det som förändrar tillvaron för fotbollen återstår att se. Fotbollen har alltid haft svårt att slå sig fram i Australien där rugby och “aussie rules fotball” är före och även cricket finns med i kampen om intresse, utövare, sponsorer och TV-pengar.

Nu har “the Matildas” blivit folkkära via resultaten i VM. Lägg till att spelare och ledare fick en del draghjälp av Disney-dokumentären om landslagets uppladdning och väg fram till VM. Det är den nya tiden, att skapa innehåll som lockar till titt, och har fungerat för många sporter och lag.

Mitt i hajpen finns förre Hammarby-tränaren Tony Gustavsson och vid sin sida har han numera Jens Fjellström. Efter att Gustavsson fick sparken från Hammarby 2009 har han jobbat med Kongsvinger i Norge, med TV på Canal Plus, med USA:s landslag, Tyresö FF och gjort inhopp i GIF Sundsvall och Hammarby.

Annons

Bäst gick det när Gustavsson jobbade för USA, som assisterande till först Pia Sundhage då det blev OS-guld 2012 och sedan till Jill Ellis som ledde USA till VM-guld både 2015 och 2019. Under VM 2019 tog Ellis och Gustavsson hjälp av Jens Fjellström som fick vara med och analysera motståndare under turneringen man till slut vann.

Från 202o tog Gustavsson över Australiens landslag med sikte på hemma-VM. I samband med Asiatiska mästerskapen kom Jens Fjellström in. Nu leder de landslaget och när det går dåligt då eldar man på i australienska medier. I Asiatiska mästerskapen häromåret och efter förlusten mot Nigeria fick Gustavsson hård kritik. Han var ifrågasatt.

Annat nu efter att ha tagit Australien till VM-semifinal. Om han skickar England till en bronsmatch och tar Australien till VM-final blir han odödlig. Relationen mellan Australien och England som delar samma statschef är speciell. En gång i tiden var delar av Australien engelska straffkolonier och därefter har man alltid varit lillebror till England.

Annons

Inte minst i idrott är det prestigefulla möten i rugby och cricket. Det är fortfarande ett öppet sår att England 2003 slog Australien i finalen i rugby-VM i just Sydney (semifinalens matcharena) efter dramatik med sen kvittering och avgörande i förlängning. I fotboll har England varit större på både herr- och damsidan, men kanske inte längre för damerna?

I våras gjorde Gustavssons landslag avtryck i London då man slog England med 2-0. Det var slutet på förbundskapten Sarina Wiegmans svit på 30 matcher utan förlust när Sam Kerr och Charlotte Grant gjorde varsitt mål. Klart att det är annat med en semifinal inför 75 000, men det är en möjlighet att skriva historia som dagens australiensiska spelare aldrig får igen.

Det blev alltså damerna som såg till att stärka fotbollen i Australien. Både med arrangemanget och med resultaten. Australien gjorde ett försök att få arrangera VM 2022 för herrar. Trots att kampanjen med hjälp av 350 miljoner kronor från staten var frikostig med presenter, resor och “konsultarvoden” till de röstande och dess fruar blev det en ynka röst 2010.

Annons

Satsningen på VM kom efter att Australien gjort avtryck under VM i Tyskland 2006 där man pressade Italien i åttondelsfinalen. Hoppet från dåvarande förbundsordföranden och mångmiljardären Frank Lowy var att ett VM skulle ge fotbollen nödvändig skjuts, men det blev aldrig verklighet.

Vid 2017 hade Australien återhämtat sig från smällen från VM-ansökan och började ta sikte på VM 2023 för damer. Även Nya Zeeland visade intresse och till 2019 hade länderna slagit ihop sina bud till ett från Oceanien/Asien och det var två länder som aldrig haft ett VM.

Colombia var främsta utmanaren då både Japan och Brasilien, som anmält intresse i tid, drog sig ur. I Fifas utvärdering fick budet från Australien och Nya Zeeland bättre betyg och när det var dags för omröstning gick Fifas styrande råd på ländernas bud med 22-13. Colombia hade stöd från Sydamerika och Europa men det räckte inte.

Annons

Efter ett succé-VM som gett publikrekord och bra tittarsiffror trots dåliga sändningstider på många marknader är det bara att konstatera att Australiens satsning gått hem på många sätt. Vid seger mot England och VM-final på söndag blir det än mer galet med Gustavsson i centrum. Och om det blir bronsmatch mot Sverige lär det bli tufft för Peter Gerhardssons landslag som får ett helt land emot sig i Brisbane på lördag.

Publicerad 2023-08-16 07:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto