Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ovärdigt när värdiga mästare tog hem SM-guldet

Lundhs blogg

MALMÖ. SM-guld 23 är himma. Malmö slog Elfsborg i en hetsig och spännande match med kokande läktare. Men supportrarnas makt kring att styra matcher med maskeringar och bengaler har gått för långt.

Kluvenheten kring den dramatiska avslutningen av allsvenskan i Malmö är given. Å ena sidan en otrolig dramatik när säsongens två bästa lag kämpade om varje boll och varje meter för att ta titeln inför fyllda läktare. Å andra sidan våldsamheter, bengaler och konstanta avbrott när supportrarna styr.

Spelare och ledare i Malmö FF har egentligen bara börjat festen. De gjorde vad som krävdes när de fick en andra chans och vann med 1-0 mot Elfsborg. En billig straff avgjorde seriefinalen, men Glenn Nyberg tog beslutet efter Isaac Kiese Thelin och Ibrahim Buhari sparkat mot bollen, och där Buhari möjligen träffade Kiese Thelin.

Annons

Ilskan från Elfsborgs-håll var förståelig och givetvis fick den extra energi av att man sumpade guldläget mot Degerfors. Avgrunden av deppighet och tomhet som öppnade sig för de gulsvarta efter 0-1 i Malmö går knappast att fylla med en andraplats och en otrolig säsong.

Tabellen ljuger aldrig, eller? Ja, nu är det bara målskillnad som skiljer Malmö och Elfsborg efter 30 omgångar där Borås-laget låg bäst till inför slutet. Klart att Malmö FF är värdiga mästare och det går garanterat att hitta tveksamma domslut både här och där, och de är en del av fotbollen.

Malmö FF kontrollerade matchen, som knappast var välspelad, fram till straffmålet som gav 1-0. Därefter var Elfsborg tvunget att överge sin disciplinerade försiktighet som betalat sig väl över denna säsong och några halvchanser blev det när man klev fram och skiftade i besättningen.

Annons

Den då påtvingade öppenheten sista halvtimmen gjorde att Malmö FF fick en del möjligheter att kontra. Närmast ett dödande 2-0 var Taha Ali efter ett briljant förspel av Sebastian Nanasi, men Ibrahim Buhari stod för otrolig glidtackling och såg till att hålla hoppet uppe om en Elfsborgs-kvittering.

Den kom aldrig utan Malmö FF fick fira efter en holmgång över flera timmar med alla avbrott. Finalmatchen präglades av mestadels hård kamp. Det small som om det var en NHL-match i en liten rink. Per Frick, Pontus Jansson och de andra tacklade varandra som om guldet hängde på just den ansträngningen att trycka undan motståndaren. Härligt, på sitt sätt.

Domaren Glenn Nyberg var rejält tillåtande. Kanske för tillåtande? Något gult kort i ett tidigare skede hade kylt ner finalen. Åtminstone en aning. Sedan kanske man vill ha hettan, frenesin och hetsen på plan i en match där SM-guldet ska delas ut efter 90 minuter. Och det är klart att läktarna smittar av sig och även där var det hetsigt.

Annons

Sportsligt kan Malmö FF ta ytterligare kliv 2024. Henrik Rydström som inledde MFF-karriären med ett SM-guld talar om att det finns mer att hämta i truppen och att en hel del av nyförvärven kommer att växa. Det är en ruggig dominans som MFF haft sedan 2010 med åtta SM-guld och risken är att det rullar vidare.

Nu väntar Europa för Rydström & Co och Malmö FF har råd att nobba anbud på stjärnorna för att ha en stark och bred trupp. Det är speciellt att hantera de dubbla utmaningarna om man ska slåss om SM-guld och parallellt når något gruppspel. Och kul ska det bli att följa om Henrik Rydström kan balansera dubbla jakter.

Elfsborg, då? Kan man utmana om guldet även 2024. I teorin är det möjligt men troligare är att det blir svårt med tanke på att man släpar efter resursmässigt jämfört med rivalerna. Häcken kommer att vara med i toppstriden plus att man kan anta att Djurgården och Hammarby skruvar upp satsningarna.

Annons

Kanske kan den här guldmissen göra att Elfsborg tar av det egna kapitalet och försöker skruva upp kvaliteten i laget för att ge Europa en möjlighet. Det är dit man behöver gå för att komma åt intäkterna som skulle svinga upp Borås-klubben i den svenska näringskedjan.

Eleda Stadion lockade 21 562 närvarande till avgörandet. Egentligen hade jag velat ha en enkät med alla som var på plats. Hur är inställningen till bengaler. Pyroteknik. Maskeringar. Ständiga och långa avbrott. Ja, helt enkelt få en temperaturmätare på hur folk vill ha det på fotboll.

Jag tycker det är ovärdigt att supportrarna i princip kan bestämma när matcher drar i gång eller ska stoppas. Klart att de vet vad de gör när de tänder en massa bengaler och pyroteknik och att följderna blir ett avbrott efter den givna rökutvecklingen. Men jag är bara en av många som följer svensk fotboll och här behövs ett bredare grepp för att veta vad som gäller.

Annons

Ja, det är olagligt men vad spelar det för roll om man inte följer upp det och när supportrarna kan göra som de vill. Strategin kring exkludering av de som inte följer regler fungerar inte. Risken fotbollen tar är att myndigheterna kommer att agera om det fortsätter att eskalera och man inte kan vända på kurvan.

Ännu sorgligare var att se våldsamheterna mellan en del av Elfsborgs supportrar och ordningsvakter efter att Borås-lagets anhängare ville elda upp nätet som stängde in dem. Man kan ha synpunkter på nätet, men inte på det sättet som det skedde. Det är bara så deppigt att det här sker och påverkar matcherna.

Malmö-supportrarna var än tidigare ute och kunde förstöra det nät som satt framför klacken redan före avspark. Maskerade och kvicka såg man till att skyddet som arrangörerna satt in för att inte riskera bengalkastning var inget som MFF-supportrarna accepterade.

Annons

Tyvärr lägger sig de scenerna över den svenska fotbollssäsongen. Det är inte bara här i Malmö utan det har varit ett antal händelser. Och hur många är egentligen ett fåtal? Om det nu bara är ett fåtal som står för detta. Och är det ens ett problem när publikutvecklingen är positiv?

Det är få spelare, tränare och ledare som kliver fram och har tydliga synpunkter kring denna brännande fråga. Man kanske skulle lyssna med publiken och då med fler än bara de som står i klacken. Jag får en del mejl av kritiska och uppgivna personer, men de är kanske i minoritet.

****

Blåvitt är allsvenskt även 2024. Trots att Arbnor Mucolli skickade en straff över Varbergs mål klarade laget av att vända 0-1 till 2-1 efter ett sent segermål av Adam Carlén. Viktigt för föreningen, men nu måste man se till att lyfta verksamheten annars riskerar man att rasa ut 2024.

Annons

Brommapojkarna får nu kvala för att hänga trots att man besegrade Häcken i sista matchen. Tror dock att BP löser kvalet mot Utsikten och om det blir så är det en mindre bragd sett till klubbens satsning.

****

MFF:s sportchef Daniel Andersson kommer behöva fundera i vinter när intresset för Sebastian Nanasi och Taha Ali kommer mynna ut i konkreta förfrågningar. Klubben har knappast brådska att sälja dem, och kan hålla ut för rejält betalt.

****

Ingen behöver tvivla på om Sydsvenskan är Malmö FF:s tidning. Förstasidan inför guldmatchen där man gratulerade Elfsborg till silver var talande.

****

Mitt allsvenska tips var följande:

1. Malmö FF

2. Djurgårdens IF

3. BK Häcken

4. Hammarby IF

5. AIK

6. IF Elfsborg

7. Kalmar FF

8. IFK Göteborg

9. IFK Norrköping

10. Mjällby AIF

11. IK Sirius

Annons

12. IFK Värnamo

13. Halmstads BK

14. Varbergs Bois

15. Degerfors IF

16. Brommapojkarna

Kommentar: Största missarna är Värnamo (7 platser i från) AIK (6 platser i från), Blåvitt (5 platser i från). De rena träffarna var Malmö FF, Häcken, IFK Norrköping och Mjällby.

Publicerad 2023-11-12 21:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto