Avbryt
Försök igen

Mattssons kvittering var en falsk gryning när City visade klass

Lundhs blogg

KÖPENHAMN. Magnus Mattsson gav FCK lite hopp. Vad hjälpte det? Manchester City ordnade seger – och det är svårt att tro på danskt mirakel.

Åttondelsfinalen i Champions League i respirator. Manchester City har 3-1 med sig hem till Eastlands och även om man trots allt spela om det i returen är det svårt att verkligen tro på det. Ett resultat som ändå inte riktigt speglade matchen och Citys dominans.

Fram till att det dansk-svenska nyförvärvet Magnus Mattsson placerade in 1-1 efter att Viktor Claesson pressat Ederson till ett misstag var det svårt att tro att lagen tillhörde samma turnering. Det var klasskillnad som tack ut när City styrde och ställde.

Man kan naturligtvis säga att FC Köpenhamn var svagt och att det var tydligt att man inte spelat en tävlingsmatch på närmare två månader. Ändå landar jag mer i att City var starkt och det förvånade att det dröjde tio minuter innan Kevin De Bruyne gjorde 0-1.

Belgaren missade själv en nick i öppet läge efter några minuter. Något senare var det först Ruben Dias och sedan Nathan Aké som obegripligt nog fick bollen utanför när det borde varit lättare att göra mål. Till slut hittade Phil Foden fram till De Bruyne som avslutade mot bortre stolpen och ordnade ledningen.

Den uppumpade stämningen på ett studsande Parken hade mattats av City-dominansen och 0-1 dödade den ett tag. Det var sådan skillnad på lagen att om det varit boxning hade tränaren åtminstone tittat på handduken för att veta var den befann sig, om den skulle behövas kastas in.

Även om FC Köpenhamn fick till några sekvenser av ordnat spel efter 25 minuters spel var det dominans från det engelska klubblaget. FCK är inte bara ovant vid att spela tävlingsmatcher, man är även ovant vid att under långa perioder var tillbakatryckt och nästan aldrig vila med bollen.

En polare som följde matchen smsade om hur galet överlägset Manchester City är. Det var svårt att inte bekräfta den bilden. Någon minut senare exploderade Parken i ett våldsamt jubel. En dålig Ederson-rensning hamnade hos Mohamed Elyounoussi som avslutade direkt, men Ruben Dias blockerade.

Bollen gick rakt ut mot en framstormande Magnus Mattsson som iskallt placerade in kvitteringen med en bredsida. Han böjde bollen runt en framstormande back och utom räckhåll för Ederson. Nyförvärvet från NEC Nijmegen visade sitt värde i sin första start för FCK.

Under några minuter skakade det om hemmaarenan där man anade en möjlighet att skaka Manchester City. Om man kryssat borta mot Bayern München, tagit fyra poäng mot Galatasaray och slagit Manchester United är det givetvis möjligt. Det är det härliga med fotboll, att det inte alltid är logiskt.

Tyvärr var det lite av en falsk gryning då FCK-försvaret var passivt på tilläggstid i den första halvleken. Klart att finns var en del tur i att De Bruyne får fram bollen till Bernardo Silva som iskallt vinklade in 1-2. Tungt i det läget, och tungt på det sättet och det blev för tungt för FCK.

Andra halvlek var en lång räcka heroiska insatser från Kamil Grabara i mål och en del andra FCK-spelare. City jagade ett mål för att verkligen göra returen enkel att ta hand om. På tilläggstid var det Phil Foden som skickade in 1-3 och gav Pep Guardiola en lugn resa mot Manchester.

Publicerad 2024-02-13 22:58