Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En titel Real Madrid och spansk fotboll behöver när England riskerar dra i från

Lundhs Krönika

PARIS. Fotboll är mer än spelet på plan.
Finalen mellan Liverpool och Real Madrid är kamp mellan två giganter, men även en spegling av La Ligas strävan efter att fånga in Premier League.

Foto: Fotbollskanalen.

Streama årets final i Uefa Champions League mellan Liverpool och Real Madrid på Telia och C More med start 19.30 på lördag, den 28 maj.


Den franska huvudstaden rustar för lördagens final och även om det krävs närmare 7 000 poliser och militärer är hotellägare och kroginnehavare nöjda när det väller in supportrar från England, Spanien och en rad andra länder. Rumspriserna har flerdubblats. Krogarna är knökfulla. Alla verkar vara på gott humör för den första Champions League-finalen post-pandemin.

Visst, den franska polisen hotar supportrar från Real Madrid och Liverpool med 135 euro i böter om de visar sig på Paris paradgata Champs-Élysées. Matchbiljetterna ligger på runt 25 000 kronor och uppåt på en marknad som är svår att rekommendera. Annars är det tokutsålt och bägge lagen har fått knappa 20 000 biljetter var.

Annons

Solen tittade fram när Liverpool klev ut på det helt nylagda gräset på Stade de France under fredagen. Tidigare hade Jürgen Klopp sagt att det såg ljust ut för både Thiago och Fabinho trots skadeproblem. Den tyske tränaren skämtade mycket när det kom frågor från alla hörn i rummet. Någon anspänning gick inte att känna av i den franska nationalarenans inre.

Tidigare hade Andy Robertson och Trent Alexander-Arnold sagt att de deppade i söndags över ligatiteln och att de inte förstått hur nära de var under matchens gång. Nu var det inga problem att ladda om för den största finalen som finns för klubblag.

Real Madrid ankom också Paris och har flyttat in på ett lantligt och lyxigt hotell i Chantilly, en bra bit norr om matcharenan. Lättare att hantera säkerhet, transporter och garanterat skönare sett till kaoset i huvudstaden där Franska öppna i tennis nu samsas med Champions League-finalen och den vanliga turistströmmen.

Annons

Liverpool har antagligen ett favoritskap sett till att man varit framgångsrikare och har fler offensiva vapen, men Real Madrid har gång efter annan visat att man kan göra det omöjliga. Likt vändningarna mot Paris SG och framför allt mot Manchester City. Karim Benzema har genomfört våren som om han varit besatt och målen har följt med.

Det är bara fyra år sedan lagen möttes i Kiev, då Real Madrid vann med 3-1. Direkt efter att Liverpool var finalklart önskade Mo Salah att Real Madrid skulle stå på andra sidan. Revansch för 2018. Även om Sergio Ramos, som skadade egyptiern, inte spelar i Real längre vill Liverpools stjärna gärna vinna över Real Madrid.

En som behöver en seger i Champions League är Real-presidenten Florentino Perez. Han har haft ett tungt år om man ser till superligans haveri och en tung vecka sett till att han blev nobbad av Kylian Mbappé. Beskedet från den franska stjärnan landade inte väl i Spanien. La Liga-basen Javier Tebas var närmast rabiat när han attackerade Paris SG och klubbens president Nasser Al-Khelaifi.

Annons

Bakgrunden till den spanska ilskan går nog att finna i att varken Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo är kvar i Spanien. Mbappé förlängde med PSG och Erling Braut Haaland valde Manchester City. Klart att den spanska ligafotbollen har sina fördelar, men för att hänga med Premier League behöver den stjärnor.

Under de senaste 20 åren har La Liga och Premier League bytt plats med varandra som etta och tvåa i Uefas ranking över ligorna. Egentligen det enda riktiga mått som finns på vilken liga som är bäst i världen. Där klubbarnas resultat i Europa ger ett tal.

Spanien har haft förstaplatsen tolv av de senaste 20 åren men på senare år har England tagit över och allt talar för att dominansen fortsätter. Utan en heroisk vändning av Real Madrid hade Champions League fått den tredje helengelska finalen på fyra år. Tur att vi slapp det, för det är negativt för Champions League, även om vi lär får vänja oss.

Annons

I dagsläget pekar allt mot att den engelska dominansen fortsätter. Ta bara att Manchester Citys ägare från Abu Dhabi pumpar in pengar, Newcastles från Saudiarabien likaså plus att ett skuldfritt Chelsea får nya ägare från USA som är redo att satsa mer. Till och med Tottenhams ökänt försiktiga ägare har lossat på börsen.

I höst kickar även ett nytt TV-avtal in - 125 miljarder kronor över tre år - och utökar avståndet mellan Premier League och de andra i Europa. La Liga är tvåa efter Premier League men har inte fått tillräcklig fart på värdet av de internationella rättigheterna och sett till att många av de stora stjärnorna är i Paris eller i England är det frustrerat i Spanien.

Det är i det perspektivet vi ska se att Real Madrid och Barcelona fortfarandet inte släppt superligan. Den skulle inte bara se till att de två spanska klubbarna fick del av intäkter, den skulle även se till att kontrollera vad konkurrenterna fick göra. Även om det fortfarande väntar rättsliga turer är superligan avlägsen.

Annons

En triumf i Champions League hade gett Real Madrid ännu en injektion på att den spanska storklubben gör mycket rätt. Med en ombyggd arena klar inom något år och nya avtal ska Real fortsätta att utmana Premier Leagues största klubbar.

Det är klart att det är en extra glädje att man skickat ut Qatars och Abu Dhabis klubbar på vägen fram till finalen och där man visat kraften i den speciella relationen Real Madrid har med Champions League. Mesta mästarklubben spelar givetvis främst för en ny buckla till klubbens välfyllda prisskåp, men en vinst innebär också att det spanska förtroendet stärks.

Det är kanske bra för fotbollen att inte Premier League springer ifrån helt och riskerar att bli en superliga inom Europa. För det är tråkigt om pengarna skulle styra ännu mer. De styr redan nästan allt. Tyvärr.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Champions League-finalen i Paris. Liverpool-Real Madrid och den sänds på TV4 med start 20:00 och C More med start 19:30.

Helgens avstå
VM i ishockey. Tre Kronor ut i kvartsfinal var förvisso ett steg framåt jämfört med 2021, men knappast vad man räknat med.

Veckans moderna fotboll
Barcelona jagar kapital på alla möjliga sätt för att på så sätt undkomma La Ligas begräsningar kring hur man kan värva och betala löner. Nu undersöker klubben om man kan inteckna framtida medieintäkter. Det är tal om att släppa över 30 procent av rättigheterna i utbyte mot mer kapital. Det hela kompliceras av att La Liga gjort ett liknande avtal för hela ligan som Barcelona och Real Madrid är emot.

Veckans läsning
En gång i tiden, eller rättare sagt våren 2001, var Christofer Brask och jag nya kollegor på Expressens sportredaktion. Han var en mycket skicklig skribent och stod för fina reportage och intervjuer. I dag är Brask politik och samhällschef på Expressen och tidningen publicerade i veckan det förord han skrivit till antologin "Det nya landet".  Det var en text som jag gillade och beskrev journalistiken på bra sätt, där verkligheten ofta är mer komplicerad och mångfacetterad och det måste man skildra snarare än att förenkla. Visste exempelvis inte att Jan Lindström, som var en legendarisk reporter på tidningen, sagt att "journalistikens uppgift är inte att förenkla verkligheten utan att komplicera den". Den givna invändningen mot en kvällstidning är att den ofta levt på att förenkla, och det är också korrekt, men det finns även plats för det mer fördjupande. Vilket reportagen i boken visar och även Brasks text.

Veckans andra stormatch
Nottingham Forest och Huddersfield gör upp om den sista platsen I Premier League på söndag. Sett till hur pressat Burnley är ekonomiskt efter att ha trillat ur visar en del vilka krafter som finns kring Premier League. Även om det är en kliché kring den värdefullaste matchen är det sant. Särskilt med tanke på att TV-intäkterna i Premier League blir ännu större från och med i höst och en uppflyttning förändrar inte bara läget för klubbarna utan även för spelarna. Nottingham har inte spelat i Premier League på 2000-talet och var ett storlag en gång i tiden. Huddersfield var uppe två säsonger för några år sedan och har överraskat de flesta med sitt kliv upp i tabellen.

Veckans seger för Sef:s valberedning
När Svensk elitfotbolls valberedning tog fram ett alternativ till avgående Sef-ordförande Lars-Christer Olsson våren 2021 gjorde man inte jobbet ordentligt. Det blev då oavgjort i röster mellan valberedningens kandidat Ove Sjöblom och utmanaren Jens T Andersson. Den senare vann efter lottdragning, men klev av uppdraget efter ett år då Andersson blev ny övergripande chef för alla landslag i SvFF:s regi. I onsdag valdes Simon Åström, tidigare vd för Örebro SK, till ny ordförande för Svensk elitfotboll vilket innebar att han samtidigt styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet. Valberedningen gjorde ett grundligt arbete denna gång och lät de 32 elitklubbarna ge sin bild av alla kandidater och sedan blev Åström föreslagen och vald. Om det är rätt? Ja, det är givet att en del ÖSK-supportrar undrar vad Sef ser i en vd som talade om spel i Europa men i stället ledde klubben till superettan.

Veckans Fotbollskanalen On Tour
Vi körde nytt avsnitt efter de svenska cupfinalerna och det finns här. Lyssna om det bisarra spökmålet i Malmö, om MFF-triumfen, om Jesper Jansson vs Bajen i VAR-frågan och om de sorgliga scenerna efter matchen i Stockholm. Från och måndag kör vi varje dag över Nations League-spelet och fram till 13 juni.

Veckans lag
Kan man hålla på något annat landslag än Ukraina i kommande VM-playoff? Knappst. Skildringen från lägret där man laddar upp inför kommande playoff är talande. Bortsett från skottar och eventuella walesare i match två är det givet att hoppas på ett bra slut för Ukraina i landets VM-playoff mot först Skottland och sedan Wales.

Veckans fotbollspolitik
VM-klara Kanada skulle ha mött Iran i en träningsmatch på hemmaplan i nästa vecka, men har ställt in den. Skälet är protester i Kanada från anhöriga till de som dog när Iran sköt ner ett passagerarplan i januari 2020. Då befann sig 176 ombord och alla omkom, och av dem var 85 kanadensiska medborgare. Det kanadensiska fotbollsförbundet medgav att det blev för splittrande att arrangera en fotbollsmatch med Iran.

Veckans spökmål
Rosengårds segermål i cupfinalen. Förstår frustrationen i Häcken som fick se ett minst sagt udda mål godkännas.

Veckans tala ur hjärtat
Efter den tragiska skolskjutningen i Uvalde i Texas kunde inte Steve Kerr hålla tillbaka. Tränaren för NBA-laget Golden State Warriors var rak, tydlig och smärtsamt berörd och i ett sådant här läge är det uppskattat när någon bryter av från idrottsvardagen och talar om vad som skett och försöker ställa krav. Tyvärr är det väl inte tillräckligt många av de som bestämmer som lyssnar, men ändå bra. Svårt att se något liknande hända i fotbollens värld. Steve Kerr har ofta gjort den här typen av politiska utspel och därför fått en del kritik, men för min del är det välkommet. Även om man då får vara beredd på även politiska utspel som kanske inte lika många uppskattar eller efterlyser. På presskonferensen inför Liverpool-Real Madrid fick Jürgen Klopp frågan om kriget och att finalen var flyttad från S:t Petersburg till Paris. Den tyske tränaren fann sig inte direkt men avslutade med att han var glad att den var flyttad, att det visade att livet kunde pågå trots kriget och att han hoppades många i Ukraina såg den. Ingen direkt Kerr-känsla, men Klopp var ärlig om att han fram till presskonferensens sista fråga som knöt an till kriget och att Liverpool spelat final i Kiev 2018 bara tänkte på finalen och fotboll och kom av sig av frågan.

Veckans tecken på Premier Leagues dragkraft
Två klubbar nådde inte över 90 procents beläggning senaste säsongen. Burnley som åkte ut och Chelsea som inte fick sälja biljetter efter att man införde sanktioner mot tidigare ägaren Roman Abramovitj. Tio av klubbarna har över 95 procents beläggning. Leicester i topp med nästan 100.

Veckans inflation
Flygresorna mellan Förenade Arabemiraten och Qatar har ökat med 1900 procent. Det är kommande VM och med hotellbrist i Doha som är en faktor bakom prisstegringen.

Veckans pendlarflyg
I takt med att svårigheterna kring att hitta boende i Doha under VM i Qatar undersöker Qatar Airways hur man kan få supportrar att pendla mellan Qatar och närliggande länder. Det blir inget direkt klimatvänligt VM om det blir allvar om inte ovan prisstegringar minskar.

Veckans nya tider
Tidigare tidningen och numera mediahuset L’Équipe fortsätter att köpa in rättigheter. Man köper in kvalmatcher och Nations League från Uefa och har sedan tidigare andra rättigheter. Det är uppenbart att flera tidningshus runt om i världen även satsar stenhårt på rättigheter.

Veckans riskkapitalister
Amerikanska Red Bird Capital är på väg att ta över Milan. Det är tal om 14 miljarder kronor i köpeskilling. Red Bird har tidigare investerat ibland andra franska Toulouse, LeBron James mediabolag Spring Hill samt i Fenway Group som äger Liverpool, Boston Red Sox och Pittsburgh Penguins. Återstår att se om affären går igenom, Milan ägs sedan 2018 av amerikanska Elliott Management som tog över när kinesiska ägaren Li Yonghong inte klarade av att serva sina lån som han tagit för att köpa Milan.

Veckans udda utnämning
Chelsea fick ta emot en utmärkelse i veckan. Klubben blev utsedd till den klubb med bäst rykte 2021.

Veckans femte målvakt
Loris Karius tillhör otroligt nog fortfarande Liverpool. Hans kontrakt löper ut i sommar. För evigt ihågkommen för insatsen i Champions League-finalen mot Real Madrid 2018 och därefter på lån i en del klubbar. Senaste säsongen har tysken varit Liverpools femte målvakt och det är lite sorgligt att följa hans instagram. Klart är att han inte fuskat i gymmet i varje fall.

Veckans läsarbrev
Hej, Kan inte släppa det och tycker det är nära nog ofattbart att finalen i Svenska Cupen ska spelas på plast. Har jag missat något under åren för nån större debatt verkar det inte vara? Är det verkligen vägen fram för svensk fotboll att ett "storlag" som Hammarby, och Djurgården för den delen, tränar och spelar på plast? Det är ju i princip två olika sporter. Tränar deras ungdomslag också på plast? Övriga Europa spelar ju nästan ingenting på plast. Danmark gör ju allt för att undvika plastet om jag förstått det rätt. Jag kanske överdriver av okunskap men det känns verkligen inte så. Varför är inte debatten större? Det är ju ett skämt och ett hån mot fotbollen med plast i dessa sammanhang. Hälsningar Martin

Svar: Extra deppigt kring konstgräset på Tele2 Arena är att det är så dåligt och borde bytas ut. Sedan är det problematiken med arenor, dess ekonomi och att ägaren i form av Stockholms stad behöver försöka få ner minusresultaten. Det är en bit bort för arenorna som finns där även om det inte är helt lätt att tränga igenom bokslutet. Klart att det är ett problem för fotbollen med mycket konstgräs, för det är ovanligt i andra länder, men det är svårt att komma runt i Sverige med kommunala arenor.

Veckans moderna fotboll II
Tottenhams ägare skickar in 1,9 miljarder kronor. Nu kan klubben investera än mer både på och utanför planen och se till att behålla Antonio Conte som brukar kräva satsning från ägarna.

Veckans låt
"Våldsam busshållplats" - Hurula.

Veckans Leeds United
Leeds blev kvar i Premier League efter dramatik sista dagen. En räddning för ägaren Andrea Radrizzani som tog kontrollen över klubben för fem år sedan och pumpat in en hel del kapital och där en nedflyttning betytt ett rejält hack i kurvan. Leeds-spelarna firade inte bara av glädjen över att vara kvar och även behålla Premier League-lönerna, det fanns 48 miljoner pund avsatta i bonusar om klubben skulle hänga kvar. Allt gick säkert inte till spelarna, men en stor del. Återstår att se vilken trupp man kan ställa på benen i augusti, för Radrizzani lovade redan i söndags en satsning. Brenden Aaronson är klar från Salzburg. Frågan är också om Leeds kan behålla Raphina och/eller Kalvin Phillips? Men klart behagligare när klubben är kvar i Premier League.

Veckans poddintervju
Sebastian Larsson är veckans gäst och talar om drivkraften att spela vidare, om utmaningen med att komma hem till allsvenskan för John Guidetti och om att bli TV-expert på Viaplay när landslaget som han nyligen tillhörde går in i Nations League. Sedan tidigare finns det över 350 intervjuer med olika fotbollsprofiler via länken: https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/lundhpod/ Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-05-27 kl 18:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto