Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fifa och SvFF är tyvärr likadana – få bestämmer över många och utan insyn

Lundhs Krönika

Fotbollen är för alla, brukar det heta från både Fifa och SvFF. För spelare, ledare, supportrar och så vidare. Ändå är det ett fåtal som bestämmer och insynen är närmast noll.

Foto: Bildbyrån

Det är fascinerande att många runt om i fotbollsvärlden garanterat hade velat byta ut Fifa-presidenten Gianni Infantino och reformera organisationen han leder. I veckan klubbade man igenom att Saudiarabien ska anordna VM för klubblag i december och skröt om sin välfyllda kassa på 40 miljarder kronor.

Det var Fifas styrande råd på 36 personer som hade möte och tog beslut. Ni vet de herrar och fåtal damer som var inkvarterade på ett lyxhotell i Doha med ett snittpris på 100 000 kronor natten under VM i Qatar. De har mellan 250 000 och 300 000 dollar per år samt mellan 2 500 och 1 500 dollar i dagligt traktamente vid möten.

Annons

Vi kan klaga bäst vi vill, men Infantino sitter säkert. Han har skruvat upp Sepp Blatters system för att hålla nationsförbund nöjda och under tiden vid makten har pengaströmmen till varje förbund ökat åtta gånger. Inte konstigt att nästan alla 211 medlemsländer vill se honom omvald.

Oavsett hur många hundratals miljoner människor som spelar fotboll, tränar, spelar eller går på matcher så är det 211 nationsförbund som bestämmer. I teorin är det 211 personer som leder nationsförbunden och det räcker för Infantino att hålla 145 personer nöjda så har han mer än två tredjedelar av rösterna.

Det är ett otroligt smart system där ett fåtal människor kontrollerar en idrott som engagerar miljarder människor. Dessutom i princip helt utan insyn. Fifa svarar knappt på några frågor från journalister längre. Det är svårt att få ut dokument och därmed än svårare att veta vad som sker. Oerhört deprimerande, men pengaströmmarna gör att det går att behålla makten för Infantino.

Annons

Den lille schweizaren har dessutom fått rätt att inte räkna sina första tre år vid makten som en mandatperiod. Han kan alltså sitta ytterligare åtta år och lär vara kvar minst till 2031 och med tanke på hur pengarna rullar in kan han säkert köpa sig fler år genom att öka utbetalningarna till nationsförbunden.

Kanske är det elakt att jämföra Svenska fotbollsförbundet med Fifa med tanke på att pengarullningen är långt ifrån densamma, men tyvärr är det en liknande konstruktion på den svenska demokratin. Det mesta sker i lönndom och utan större insyn när man nu väljer en ny ordförande.

Jag hade svårt att hålla mig för skratt när Fredrik Reinfeldt i veckan hyllade valberedningens jobb. Kanske inte konstigt när han nu var valberedningens nominerade kandidat, men hyllningen visar att antingen är Reinfeldts kontakt med svensk fotboll noll eller så ljuger han. Vet inte vad som är värst, men ALLA vet att valberedningen gjort ett svagt jobb.

Annons

Ola Danhard, som är BP:s starke man och som jobbar stenhårt för Reinfeldt, mejlade mig i morse att jag uppgivit fel röstsiffror i en krönika i onsdags. Han hade rätt, för jag hade tagit från ett tidigare år, och elitklubbarna på herr- och damsidan har 90 röster och de 24 distrikten har 172 röster. Det vill säga att den största makten finns i distrikten.

Precis som i Fifa är det ett fåtal som bestämmer i svensk fotboll. Även om det är styrelser som bestämmer i varje distrikt är det inte många människor i Sveriges största idrott. Klubbarna som drar de stora åskådarmassorna har på sin höjd två röster i ett val av ordförande.

Därför kan man fortsätta att skratta när Fredrik Reinfeldt likt Infantino talar om att fotbollen är för alla. Fakta är att spelare, ledare, tränare och supportrar har oerhört långt till makten. Visst, Djurgårdens medlemmar kan få dess klubb att rösta nej till Reinfeldt, men det är fyra av 259 röster när svensk fotboll väljer ny ordförande.

Annons

En del har varit kritiska till att Fredrik Reinfeldt var försiktig kring att svara på frågor om sina visioner och tankar om han skulle bli vald. Dock var han tydlig om att han trodde på att behålla 51-procentsregeln. Samtidigt anpassade sig Reinfeldt bara till den rådande kulturen som gäller i svensk fotboll.

Det är deppigt att svensk fotboll inte kommit längre och sett över systemet med valberedning och kampanjande. Nu fattar jag att inte distriktens styrande vill lämna ifrån sig makten, men alla borde förstå att om det ska vara en mer fungerande demokrati måste man göra det.

Det måste bli både ett närmande mellan medlemmar och val samt en större öppenhet om det ska vara en demokrati som lever upp till det ordet. Nu är det uppenbart en haltande demokrati precis som i i Fifa. Att Infantino struntar i det är sin sak, att svensk fotboll också för det är en annan sak.

Annons

Redan 2011 skrev jag en krönika om det här. Då handlade det om att ta över efter Lars-Åka Lagrell och det var ingen vacker demokratisk kamp. Ett lågvattenmärke, enligt Lars-Christer Olsson som då blockerades från att komma och berätta för de röstberättigade om sina visioner.

Det har tyvärr inte blivit mycket bättre. Om svensk fotboll står inför många svårigheter och utmaningar är det demokratiska underskottet ytterligare en. Nu är det ett fåtal som fått lyssna på vad Reinfeldt vill med svensk fotboll och med tanke på att de är de som ska rösta är det inget konstigt. Men hur ska de som verkligen påverkas ta del av vad han vill?

Jag vet att invändning kommer att bli att distriktens och elitklubbarnas styrelser är valda av sina medlemmar och att det ingår i deras uppdrag att ta beslut åt medlemmarna. Tyvärr är avståndet mellan medlemmarna och styrelsen i distrikten alldeles för stort och det blir en haltande demokrati.

Annons

Svensk fotboll måste moderniseras på många plan och inte minst demokratiskt. Därför hoppas jag på en öppen strid om makten på årsmötet 25 mars. Allt för att kampen ska ske öppet och med full insyn i stället för stängda rum och risk för en haltande eller till och med påverkad demokrati. Och att svensk fotboll framöver tar fram en annan demokratisk modell.

Om nu fotbollen är för alla måste fotbollen se till att det är på riktigt och inte bara en klyscha. Så att spelare, ledare, supportrar och alla andra engagerade i svensk fotbollen verkligen kan påverka vem som leder verksamheten. Även om svensk fotboll inte kan avsätta Infantino kan man se till att ha en riktig demokrati till skillnad från Fifa.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Ångest i form av Everton-Leeds och svensk tävlingspremiär i form av Svenska Cupen för herrarna.

Helgens avstå
Vinteraktiviteter.

Veckans budstrid
Manchester United är till salu och ett bud från Qatar (inte direkt från staten) och ett från miljardären Jim Ratcliffe är de som är kända. Det är den amerikanska banken Raines (som även sålde Chelsea) som håller i försäljningen av den engelska klubben. Qatar vs Abu Dhabi vore ett laddat Manchester-derby… Ja, det är ganska givet att ett bud från Qatar frikopplas från den fond som äger Paris SG, men svårt att tro att det är helt utan anknytning till staten Qatar. Ratcliffe är från Oldham och säger sig vara livslång supporter, men han äger även Nice, Lausanne samt en klubb i Elfenbenskusten.

Veckans money in
Malmö FF gjorde ett stark ekonomiskt år trots det sportsligt svagare året. Spelarförsäljningar och spel i Europa gav intäkter och ett överskott på 82 miljoner kronor.

Veckans turnégäster.
Klart med Andreas Brännström i Uppsala och Svante Samuelsson i Kalmar. Sedan tidigare är profiler som Kennedy Bakircioglü, Andreas Granqvist, Pontus Wernbloom, Hanna Marklund, Bosse Andersson Jonas Olsson, Petter Wastå, Erik Friberg, Petter Andersson och Daniel Nannskog klara för olika stopp när poddarna Lundh och Fotbollskanalen On Tour drar på turné i mars. Hela schemat och information om biljetter finns här. Haka på, det blir en kul kväll.

Veckans kassako
Fotbolls-VM för herrar. I veckan redovisade Fifa att man kunnat öka på sin kassareserv till över 40 miljarder kronor efter VM i Qatar. Infantino fick en ökad bonus med sex miljoner kronor och tjänade totalt närmare 40 miljoner kronor. Fram till och med VM 2026 räknar Fifa med intäkter på 110 miljarder kronor.

Veckans läsning
Anders Norlén har skaffat Substack och det är intressant läsning om svenska klubbars ekonomi. Bara att börja prenumerera.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof. Här kommer info om Reinfeldt som få vet om. Jag gjorde xxx tillsammans med honom. Bland oss fanns det en del som idag är forskare, professorer, läkare, stora företagsledare, Vd på något börsbolag, riskkapital aktörer och även någon som är general i försvaret. Reinfeldt var vår toastmaster. Han var en kul kille, bra på det mesta men inte bäst på något som jag kommer ihåg. Fanns alltid någon som var bättre i olika områden såsom orientering, vapenkunskaper, fysik, teorier, stridstekniker mm mm. Men han var bra på allt. Inga svaga sidor eller brister. Sen om hans tid som stadsminister vet vi ju båda och där kan man tycka olika. Personligen tror jag det är bättre med en annan person på denna post än Reinfeldt.

 

Svar: Kanske är det trots allt en bra grund till ordförande? Att vara toastmaster och inte bäst på något men bra på allt?

Veckans utspel
Tidigare Bayern-höjdaren Uli Hoeness vill avskaffa 50+1-regeln i Tyskland. Det är skälet till att Premier League ryckt ifrån Bundesliga bland många andra, enligt Hoeness. Svårt att se tysk fotboll gå den vägen.

Veckans kämpe

Norska Josimar måste tyvärr lägga ner papperstidningen, det bär sig inte längre. Däremot är man aktiv digitalt och man kan bland annat läsa om hur idrottshöjdaren Sebastian Coe (ordförande i internationella friidrottsförbundet) sitter i styrelsen för Fifas nya bettingpartner. Heja.

Veckans TV-spel
EA Sports betalar Premier League närmare sex miljarder kronor för att behålla statusen som officiellt spel till ligan. Inte svårt att förstå när man tappat relationen med Fifa.

Veckans domarskandal
Misstankarna mot Barcelona som betalat pengar till ett bolag med koppling till en person som satt i domarkommittén i Spanien. Lite msstänkt, trots allt.

Veckans offensiv
Saudiarabien fick klubblags-VM i december 2023. Fifa har dessutom öppnat för att landets turistbyrå ska sponsra VM för damer i sommar. Saudierna har ökat trycket i fotboll.

Veckans deppiga läsning^
Både i Sportbladet och i Sydsvenskan har man på sistone skildrat den sportsliga kräftgången för Lugi på både herr- och damsidan. Svårt att förstå att varken kommunen eller de stora företagen från Lund satsar än mer på en verksamhet som betyder oerhört mycket för stan.

Veckans insamling
Eintracht Braunschweigs supportrar samlade ihop pengar och köpte rätten till klubbens arenanamn så man slapp ett sponsornamn.

Veckans nya marknad för sporttvätt
NBA har öppnat för att släppa in externt kapital i klubbarna. Upp till 20 procent av klubbarna kan man sälja och föga förvånande har fonder från Qatar och Förenade Arabemiraten visat intresse för att köpa in sig. Det är dock mer kontrollerat än fotbollen i Europa där hela klubbar kan slukas av kapital från Mellanöstern eller USA.

Veckans utredning
Uefa och franska myndigheter får bära skulden i Uefas fristående utredning kring haveriet rörande finalen i Champions League i våras. Uppfriskande att portugisen Tiago Brandao Rodrigues såg till att vädra ut skiten. Även bra att Liverpool-supportrar gått ihop om en stämning av Uefa och de borde ha goda möjligheter att vinna. Uefa har dessutom råd att betala för att ersätta dem.

Veckans hopp
Var på Sverige Uniteds gala för Guldhanden och fick ta del av en rad berättelser om människor som gör skillnad och där fotbollen är ett verktyg för att förändra samhället. Läs om de som fick priser och de som var nominerade. Det är något som ger hopp i en tid av mycket mörker.

Veckans låt
”Återvändsgränd” – Daniela Rathana.

Veckans Leeds United
Var börjar man? Ångesten är monumental inför Everton och Southampton. Bara att spänna fast sig framför en skärm.

Veckans poddgäst
New York Times reporter Tariq Panja är gäst på måndag och talar om anklagelserna mot Manchester City, om hur Gianni Infantino har makten över Fifa samt om hur bisarrt det är att Norges fotbollsordförande Lise Klaveness ses som en rebell inom den internationella fotbollen. Sedan tidigare finns över 380 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-02-18 kl 13:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto