Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Fotbollen vill knyta sig än hårdare till Svenska Spel – går alla klubbar med?

Om ett drygt år kan spelmarknaden i Sverige öppnas än mer för utländska bolag.
Innan dess vill fotbollen knyta sig tajt till Svenska Spel – och just nu pågår jakten på de statliga bolagsmiljonerna.

Sedan början av 1930-talet har Tipstjänst och svensk fotboll gått i armkrok gemensamt. Utåt sett har det alltid varit en trivsam relation med ”win-win” och där landslag och de större klubblagen fått tagit del av spelkakan.

Möjligheterna till att kartan av den svenska spelmarknaden ritas om till i januari 2019 är rätt stora. Det finns en politisk enighet om att avreglera spelmarknaden och via licenssystem släppa in även utländskt baserade spelbolag.

Det är klart är att Unibet, Expekt, Betsafe och alla andra aktörer ändå finns här via hemsidor och reklam i både tv-kanaler och andra medier. Däremot betalar de ingen skatt i Sverige och det är vad staten främst är ute efter.

För de nya aktörerna har de senaste åren tagit marknadsandelar av inte minst Svenska Spel och det finns flera problem med det. Framför allt minskar det flödet av pengar till statskassan men man har även svårt att kontrollera dem och få till ett utbyte med dem.

Samtidigt har tillräckligt många insett det omöjliga i att hålla dem borta när all annan utveckling; politisk, teknisk och ekonomisk går mot mer öppenhet och utbyte av tjänster. Det går inte att hålla Sverige isolerat.

Därför lät regeringen utreda en avreglering och förslaget som kom i mars har varit ute på remiss. Förhoppningen är att man ska få till ett lagförslag och klubba det i tid så den nya spellagstiftningen kan gälla från och med januari 2019.

Det är samma år som Svenska Spels senaste avtal med fotbollen går in på sista året. Det var i mars 2014 som man presenterade ett avtal som totalt gav svensk fotboll 928 miljoner kronor, varav 240 gick till förbundet och 90 gick till damernas högsta serier.

För allsvenskan och superettan innebar avtalet 92 miljoner kronor per år och det är förvisso betydande belopp. Frågan är bara vad de stora klubbarna skulle kunna generera på egen hand. Vad skulle ett spelbolag vilja betala för AIK, Hammarby, Blåvitt eller Malmö FF?

Vad jag förstår försöker Sef och Svenska Spel förekomma eventuella sådana diskussioner genom att så snart som möjligt få till ett nytt avtal mellan ligaföreningen och det statliga spelbolaget. Allt för att knyta fotbollen tajt till det statliga bolaget.

Frågan är om alla klubbar är med på det? De fem stora (AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö och IFK Göteborg) har haft egna samtal tidigare om att de anser att fördelningen av pengarna från tv-bolag och marknad inte alltid är rättvisande.

Vågar någon bryta sig ur när Sef nu närmar sig ett nytt avtal? Blir intressant att följa. Sef har varit varit tydligt med att man inte kommer att följa SHL som gick ett annat håll när man slöt ett avtal med ett utländskt spelbolag.

”Fotbollen och Svenska Spel har alltid levt i symbios. Det har varit av yttersta vikt för fotbollens överlevnad. Den finansieringen kommer inte att kunna ersättas av enskilda sponsoravtal med olika kommersiella aktörer”, sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Dagens Industri tidigare i höstas. 

I samma artikel slår Enquist fast att: ”Om man tittar på den totala ersättningen vi har, tror jag att klubbarna snabbt inser att de inte kommer kunna tjäna mer pengar på egen hand.” Just det undrar jag om det är sant.

Samtidigt kan det finnas ett värde i att ha det upplägg Sef har i dag där placeringar över tid är det som styr ens andel av de gemensamma intäkterna. Talar för en något jämnare serie och att ingen klubb springer ifrån lika lätt. Den kollektiva tanken är positiv.

Samtidigt som det också går att förstå frustrationen i klubbar som Hammarby och de andra stora som givetvis betyder mycket mer för sponsorer och tv-bolag. Ska de inte få betalt för marknadsvärdet i vad de levererar?

Om jag suttit i Malmö FF eller AIK hade jag tvekat inför att Sef var på väg att skriva ett nytt avtal när man är på väg in i en ny epok för spelmarknaden. Samtidigt finns det givetvis en trygghet i att säkra pengar från en stabil aktör.

Ungefär som om man ska binda räntan för delar av sitt bolån eller om man ska köra rörligt. Ingen vet exakt vad som sker, men vinsterna av rörligt är över tid oftast bäst. Naturligtvis är det olika beroende på ens läge.

Onekligen en prövning för Sef att hålla ihop verksamheten och solidariteten i en tid när det finns möjligheter på egen hand. För ingen ska inbilla mig att Hammarby på egen hand skulle ta in mindre pengar än att vara en del av avtal för 32 klubbar.

Helgens...

Helgens måste
Föreläser om min syn på svensk fotboll på Skånes FF:s inspirationsdagar i Lund och åker till Jönköping på söndag för att göra den avgörande kvalmatchen mellan Jönköpings Södra och Trelleborgs FF.

Helgens avstå
Nöjen.

Veckans tvodd
AIK:s Henok Goitom var gäst i Lundh och du ser intervjun här.

Veckans skarvande företag
Facebook vill inte erkänna att man är en innehållsleverantör, men man fortsätter att satsa på sport. Senaste greppet är att visa den i USA så populära collegebasketen. Sedan tidigare har Facebook gjort olika uppgörelser kring att sända från MLS, Champions League, cricket och NFL.

Veckans tröttsamma hajpande
Förstår inte att en del fortfarande tycker att det är kul att höra Zlatan prata om att han tog över Sverige till frukost, Europa till lunch och världen till middag. Ingen tvekan om att han gjort en makalös resa och det är naturligtvis bra att han, Volvo och förbundet samlas kring ett tungt pris på Fotbollsgalan för att lyfta någon eller några som gjort stora insatser, men det här haussandet är lite för mycket. Intervjun är för övrigt en spegling av en ny tid när det är Volvo och eller reklambyrån samt Zlatan som värvar in journalisten Jan Gradvall för att göra den.

Veckans siffra
300 000 000. Antalet interaktioner som Manchester United haft mellan juli och september i sociala medier. När klubben i veckan presenterade sin kvartalsrapport påstod vd:n Ed Woodward att man med 300 miljoner interaktioner på Twitter, Instagram och Facebook hade 80 procent mer än klubb nummer två i Premier League. Dessutom kunde Woodward presentera att klubbens intäkter under perioden ökat med 17 procent och att den nya, svarta borta dräkten säljer snabbare än någon annan i klubbens historia.

Veckans värvning
Göteborgs-Posten värvade Fotbollskanalens Linus Petersson och det är ett tung tapp för oss, men en klassvärvning för G-P. Onekligen ett steg i rätt riktning för en tidning som vill vara vass på det lokala nyhetsarbetet.

Veckans mejl I
Vad fan är det som händer? Hur har fotbollskanalen.se kommit att handla mer om att sprida radikal jävla dynga till vänsterpropaganda, än FOTBOLL? Dagligen läser jag flertalet rubriker i ert feed som man skulle kunna tro är copypasteat direkt från tidningen BANG eller politism. Det är sorgligt att se. Lundh blir sämre och sämre på att dölja sin förtjusning till marxismen. Herregud. Jag har redan sedan länge slutat lyssna på hans pod av just den anledningen. Helt ärligt. Hur ser läsarstatistiken ut på era artiklar? Vilket berör och drar till sig allra mest respektive minst intresse? Trots era vidriga kvällstidningsmetoder i rubriksättningen, så är artiklarna rörande damfotbollen överlägset minst lästa? Det finns en anledning. Ni är en kommersiell aktör. Inte något statligt jävla propagandaorgan. Med vänlig hälsning, Philip

Tack för din vänliga hälsning på slutet. Uppenbarligen är det fler än herrarna högst upp i SvFF:s pyramid som ogillar att Fotbollskanalen avslöjade damlandslagets strejkhot. Känner dock inte igen mig i bilden som mejlet ger och inte heller i en eventuell förtjusning i marxism. Men det är alltid frivilligt att läsa Fotbollskanalen och man kan avstå.

Veckans profil
Trelleborg FF:s tränare Patrick Winqvist kör alltid i kortärmat, oavsett hur kallt det är. Onekligen en profil som nått framgång när han för första gången har ansvar för ett seniorlag

Veckans moderna fotboll
BBC:s genomgång ”The price of Football” ger en tydlig bild av förändringen av fotbollen i England. Apropå samma tema publicerade Guardian en film om utmaningarna för dagens bortafans. 

Veckans insyn
I Danmark redovisar man vad de danska spelarnas VM-plats är värd. Mest tjänar de åtta som varit med hela vägen i VM-kvalet, de drar in 879 026 danska kronor (runt 1 170 000 svenska kronor) per person.

Man har vinstpremie på hemmaplan plus publikbonus samt en VM-bonus på runt 50 000 kronor per match om man når VM.

Veckans investerare
Pontus Jansson och Robin Olsen har tidigare satsat proffspengar i Studybee som ska hjälpa till med mjukvara i klassrummet och spelarna lägger nu in pengar i Twiik som utvecklar en digital coachingplattform. 

Veckans förebilder
Daniele de Rossi som klev in på svenska spelarbussen och gratulerade och bad om ursäkt för Italiens beteende. Dessutom var det fint att se Gianluigi Buffon applådera den utbuade svenska nationalsången.

Veckans Fifa-insyn
Att följa rättegången mot olika tidigare Fifa-höjdare i Brooklyn via internationella medier är som att ta del av en maffiarättegång. Det är ingen vacker värld som man får inblick i med mutor, hot och där höjdarna tar pengar av varandra för olika uteblivna mutbetalningar. I veckan drog den åtalade Manuel Burga med handen över halsen när han stirrade på ett vittne, men Burgas försvarare hävdade att han bara kliade sig och absolut inte hotade. Argentinas tidigare ordförande Julio Grondona, som var en av Fifa:s tyngsta makthavare, krävde 80 miljoner dollar av Qatar för att han hade röstat på landet som VM-arrangör. Grondona avled för några år sedan och kan inte försvara sig.

Veckans mejl II
Ett sånt mail du visste att du skulle få. MEN jag ska försöka vara lite nyanserad och bara ta upp några saker som jag undrar hur du tänker om?

- Handlar detta om att Fotbollsförbundet är en demokratisk folkrörelse så vore det kanske bättre att satsa mer pengar på landets flickfotboll än på A-landslaget....

- Jag har ingen aning om vad damlandslaget kräver men varför lägga hela skulden på att inget avtal nåtts på förbundet?

- Självklart tycker jag att fotbollsförbundet ska fördela sina resurser på ett vettigt sätt, att damfotbollen inte ska behöva stå på egna ben. MEN för att vara ett lag som för ett par år sedan fick storstryk av ett J17 klubblag (om jag minns rätt) så är svansföringen väl hög (i media). 

- Damfotbollen måste ju hitta ett sätt att bli mer attraktivt. Jämför man t.ex. med handbollen så är ju skillnaden mellan dam och herr där nästan enbart fysik. I fotbollen är ju skillnaderna betydligt större. Nu ska jag titta på mitt kära Djurgården spöa Piteå. Hälsningar, Christer

Att ta upp ett eventuellt resultat mot ett pojklag känns som fullständigt irrelevant och det är knappast det som avgör om man når framgång eller ej. Fotbollsförbundet ska givetvis satsa pengar på både tjejer och kvinnor precis som man gör på killar och män. Inga konstigheter, däremot vidhåller jag att förbundet som en folkrörelse borde vara öppet kring vad man betalar och sträva efter jämlikhet för att sända den signalen på andra sätt än i kampanjer.

Veckans Leeds United
Leeds har rasat till tionde plats i tabellen och nu väntar ångestmatch mot Middlesbrough på söndag, vars manager Garry Monk lämnade Leeds i somras.

Veckans ursäkt
Givetvis bra att Mikael Lustig bad om ursäkt för vad han skrek inför Sverige-Italien men att han skall hängas för det felet är fel. Det är en kulturfråga och det gäller att fler än Lustig tar ansvar för att ändra på den kulturen. Är rätt övertygad om att just Lustig lärt sig nu och det är klart att det vore bra om fler än Jimmy Durmaz i landslaget vill jobba med Locker Room Talk.

Veckans tecken på nya tider
Amazon och mediagiganten Time Warner jobbar ihop när man nu lanserar en sportkanal under namnet Sports Illustrated – en tidning och ett varumärke som Time Warner äger - och det handlar givetvis om att få ut innehåll på nätet.

Veckans oro
Många Landskrona-fans är oroliga över en ny maktkamp i klubben efter att nygamle Issa Manglind, som är Akademichef, och nu även gjort comeback som tillfällig sportchef.

Att utnämningen ska gå ut över Bois-tränaren Agim Sopis inflytande över värvningar. Knappast en uppladdning som är optimal inför återkomsten i superettan. Redan för ett år sedan skakades klubben av draget att plocka in Jonas Thern och Håkan Svensson som av olika skäl slutade med rätt snabba skilsmässor.

Veckans låt
”Kill U” – Esther Kirabo.

Veckans podd
Malmö FF:s Anders Christiansen är gäst och talar om valet att förlänga med klubben, om drömmen om landslaget och VM och allsvenskans låga status i Danmark bland mycket annat. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag. Man kan även se den på Cmore.se efter sändningen under två dygn och därefter på Fotbollskanalen från onsdag kväll. Den läggs även ut i vanlig poddform i gryningen på måndag med lite extramaterial. Sedan tidigare finns över 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans ersättare
Om Dalkurd tappar Andreas Brännström till IFK Göteborg så sägs Johan Sandahl vara på väg tillbaka till klubben för att ta över. I dagsläget är han i Vejle som assisterande.

Veckans citat
Men däremot vill jag ta upp detta meddelande JAG vaknade till imorse. En person som säger sig sig jobba mycket med rätt och fel och tjejers rättigheter väljer att skriva till MIG (inte Micke) och väljer att dra in mig, våra barn, ja hela ”familjen Lustig” på grund av något EN person sa. Mannen. Är det inte ett tecken på icke jämställt och uråldrigt tankesätt att shamea och skuldbelägga en kvinna för hennes mans ordval? Döttrar för deras fars uttryck? Vi kvinnor har tagit skit och skuld för mäns beteende i århundraden och tydligen även än idag.”

Josefin Lustig i sin blogg där hon ställdes till svars för vad maken Mikael sagt i samband med att de italienska fansen buade under Sveriges nationalsång. Folk är inte riktigt kloka ibland och även om sociala medier har många fördelar blir jag mörkrädd över att en del kan skriva till Josefin att man hoppas att hela familjen dör i cancer efter det här.

Publicerad 2017-11-17 kl 15:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons