Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Hodgson är en av svensk fotbolls största

Lundhs Krönika

Roy Hodgson var verkligen inte först, men antagligen bäst.
Engelsmannen har inte glömt att Sverige gav honom chansen – och han har betalt tillbaka mer än en gång.

Foto: TV4

I veckan blev Roy Hodgson avtackad av publiken på Selhurst Park. Efter fyra år där han varit manager för sin hemmaklubb Crystal Palace och sett till att den hängt kvar i Premier League blev han hyllad. Det hade han definitivt förtjänat och det var rörande scener.

På presskonferensen inför avskedet så tog han upp sin tid i Sverige. Tacksamheten över att han fick en möjlighet i Halmstads BK var tydlig. Nu var det hans kompis Bob Houghton som rekommenderade Hodgson när HBK ville ta efter Malmö FF:s satsning.

Nu är han inte förste engelsman som gjort avtryck i Sverige utan att färga i hemlandet. George Raynor tog Sverige till OS-guld, VM-brons, OS-brons och slutligen ett VM-silver 1958. Han tog inte ut laget, men var den som tränade och styrde laget. En gigant i Sverige men blev aldrig någon storhet i England.

Annons

Roy Hodgson fick till slut chansen i hemlandet men utan tiden i Sverige hade han knappast fått den möjligheten. Det gav jobb i Schweiz och sedan vidare till Italien och England. Klubbar och landslag om vartannat. Nej, han lyckades inte i Liverpool men gjorde oerhört mycket annat. Ta bara tiden i Fulham.

Det är rätt fascinerande att allsvenskan levererat två engelska tränare till de senaste två Premier League-säsongerna. Först Hodsgon som fick sin start här på 1970-talet och tog det vidare i Malmö på 1980-talet. Därefter Graham Potter som också plockades okänd och oprövad och hade framgångar i Östersund.

England är inget lätt land att lyckas i som tränare och man har under Premier League-eran mer och mer sökt sig mot utlandet för att hitta tränare. Kanske är det därför Potter och Hodgson fått chansen? Att de faktiskt fått influenser från en annan miljö än den engelska?

Annons

Naturligtvis har även Bob Houghton betytt mycket, men Hodgson har av de två kompisarna gjort än mer för svensk fotboll. Utan den engelska duon är det tveksamt om Sverige haft så mycket framgångar, både på klubblagsnivå och med landslaget. Sven-Göran Eriksson tog mycket intryck av dem.

Roy Hodgson var den som formade en stor del av stommen i det landslag som gick till EM-semifinal och tog VM-brons. Patrik Andersson. Martin Dahlin. Roger Ljung. Stefan Schwarz. Och Jonas Thern. Och det är bara spelarna, lägg till dem både Tommy Svensson och Tord Grip.

Efter dem har Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg kommit, även om Houghton kanske varit en starkare influens på den förstnämnde. I Halmstad såg naturligtvis Janne Andersson hur HBK lyfte med Hodgson och hans 4-4-2 lever kvar när landslaget åker till EM i sommar.

Annons

Min kollega Hasse Backe har många gånger talat om hur han och andra svenska tränare fick vara med och lära av Hodgson. Han var fenomenal. Tydligheten. Instruktionerna. Idéerna kring hur fotbollen skulle spelas. Han gjorde insatser som sedan fortplantade sig i svensk fotboll och där grunden kom från en man från Croydon i London.

Jag började jobba efter att Roy Hodgson lämnat Sverige och mina kontakter har varit få, men när jag skrev om Joakim Nilsson i Offside våren 2000 så fick jag tag på Hodgson som var tränare i Grasshoppers och han gav en målande beskrivning av dribblern.

Tolv år senare var Hodgson utsedd till ny förbundskapten för England men skulle samtidigt leda West Bromwich säsongen ut. Svenske WBA-backen Jonas Olsson hjälpte mig och min kollega Patrick Ekwall att få en intervju, och givetvis kände Ekwall Hodgson så när vi väl var på plats blev det en skön intervju.

Annons

Givetvis har jag sett hur Hodgson kunde vara tuff och hård mot intervjuare. Nej, han strök inte alltid medhårs och det är kanske inte konstigt i den värld han befann sig. Han gick givetvis på smällar och kritiken mot honom i både Liverpool och på slutet med England gick långt och den var skoningslös.

Därför var det vackert att han fick komma hem och ta hand om Crystal Palace och lyckas hålla kvar klubben år efter år. Det var också rörande att se honom hyllas och i den bästa av världar hade han fått komma till både Malmö och Halmstad för att få samma tack. Kanske även till Friends Arena?

Utan honom undrar jag om landslaget spelat så många mästerskap på 2000-talet. Roy Hodgson må vara engelsman men insatserna han gjort för svensk fotboll är både bestående och har lett till framgångar på många sätt. Se bara hur flera av hans adepter fortsätter att göra bra saker för svensk fotboll.

Annons

Man ska akta sig för statyer, men Hodgson behöver hyllas och tackas av svensk fotboll på något sätt. Hans gärning har haft en effekt som är svår att mäta men det räcker att tala med folk som stött på honom för att inse att svensk fotboll inte hade varit densamma utan Hodgson.

Helgens...

Helgens måste
La Ligas avgörande lördag och Serie A:s söndag. Där emellan en del EM-förberedelser och Fotbollskanalen On Tour. Träning.

Helgens avstå
Syndigt leverne.

Veckans publikation
Norska Josimar har en förmåga att jobba både internationellt och kritiskt. Man behöver verkligen inte hålla med om alla åsikter som tidningen och dess medverkande driver men det är svårt att inte bli imponerad av jobbet. Ta bara artikeln om matchfixning i Moldavien.

Tyvärr inte förvånad över hur det står till i ett av Europas fattigaste länder, och där fotbollen är lika utsatt. Josimar är en tidning som lever på prenumeranter och stöd och om ni vill hjälpa den norska tidningen finns det en väg här. För det är givet att fotbollen behöver den typen av granskningar och ifrågasättande. Reportern Philippe Auclair skriver också om bakgrunden till stöd här. Något att ta in om man vill stoppa superligor och annat som vill förändra fotbollen.

Veckans podcastinsats
I veckan drog vi i gång Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se. Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på dagens avsnitt. Där vi diskuterar att det är möjligt att de enda svenska mittbackar som finns till mötet med Finland om en vecka är Andreas Granqvist och Marcus Danielson.

Veckans att hålla på lag
När Amazon spelade ut amerikanska städer mot varandra kring att bygga ett andra högkvarter låg Philadelphia bra till. Ända tills en Amazon-chef som höll på New York Giants kom in i processen och han hatade Eagles och därmed även Philadelphia.

Veckans Eurovision-effekt
La Liga flyttade de avgörande matcherna för att inte krocka med Eurovision. Otroligt.

Veckans dubbelspel
I förra veckan hade just Josimar (se ovan) visat att Fifa spelat dubbelt kring superligan. Nu har New York Times tagit historien ännu längre. Det är knappast förvånande då Fifa och Gianni Infantino vill få ett övertag mot Uefa och en superliga hade kunnat vara en väg.

Veckans ångestmöte
Brentford-Bournemouth lördag. Returen i ena semifinalen kring Premier League och Bournemouth leder med 1-0. Tänk om Brentford åker ut.

Veckans Qatar-sanning
Emellanåt lyfter båda Fifa och svenska fotbollsförbundet att de får beröm av organisationer som Amnesty kring insatserna i Qatar. Men det är inte alltid korrekt och i veckan gick Amnesty ut och lyfte frågan om Malcolm Bidali som är en säkerhetsvakt, bloggare, aktivist och migrantarbetare från Kenya som är "försvunnen" i Qatar sedan han greps den 4 maj av säkerhetspolisen. Så här skrev man: ”En vecka före gripandet höll han ett föredrag för civilsamhällesrepresentanter och fackföreningsrepresentanter om sin erfarenhet av att vara migrantarbetare på plats i Qatar. Amnesty och flera andra människorättsorganisationer är oroliga för vad som hänt honom och kräver att myndigheterna i Qatar berättar var han finns och vad han är anklagad för. Det finns en stor oro att han gripits enkom som "hämnd" för sitt helt legitima människorättsarbete, och han måste då friges omgående.” Mer om Amnestys uppmaning. Tog upp frågan om Bidali med SvFF-basen och Uefa-semibasen Karl-Erik Nilsson i veckan, men han sa sig inte känna till ärendet. Tydligen har Bidali varit i kontakt med sin mamma. Hoppas att Qatar viker för trycket. Sedan ska det sägas att de nordiska förbunden trappat upp i intensitet mot Fifa. Något som trots allt är positivt. Den 20 juni röstar Norge om man ska bojkotta VM i Qatar eller ej. Ett ja för bojkott kommer att få rejäl uppmärksamhet och kanske öka trycket ytterligare.

Veckans offensiv
Harry Kane mot Tottenham.

Veckans bank
Goldman Sachs som redan har mycket affärer med Barcelona kring fastigheter står för en kredit på upp till fem miljarder kronor. Kanske blir lite lugnare kring klubbens finanser.

Veckans moderna fotboll
Biljettpriserna till EM-matcherna på Parken i Köpenhamn är inte att leka med. Det är där Sverige spelar åttondelsfinal om man blir tvåa i gruppen, men de dyraste biljetterna är på väg att ta slut.

Veckans läsarbrev I
Förstår inte hur ni inom sportvärlden tänker. Har det gått dej å många förbi att vi har en hög smittspridning i Sverige? Vårdpersonal sliter livet av sej och du o många fanatiker   med dej grinar över att det inte släpps in publik på matcher. Handlar nog inte så mycket om att vi har en icke fotbollsintresserad regering. Är själv intresserad av damfotbollen o framförallt landslaget (dam) men nu har vi ju inte direkt lyckats i det här landet att följa restriktionerna så vi får väl lite skylla oss själva. I detta läge vi befinner oss så är sport ganska futtigt. Sporten finns ju kvar eller hur? Med vänlig hälsning, Ann

Svar: Mejlet kom efter att jag i Nyhetsmorgon förra lördagen pratade om publik på FA-cupfinalen i London men noll åskådare på Champions League-finalen i Göteborg. Det är uppenbart att detta delar nationen, men det är samtidigt en brist på logik som är svår att förstå.

Veckans skifte I
AT&T köpte mediakonglomeratet Time Warner 2018 för 85 miljarder dollar. Nu skeppar man i väg det och lägger det i ett bolag ihop med Discovery. Det blir en gigantisk mediakoncern i en värld där det sker allt fler konsolideringar. Många tror att det får följder för sporträttigheter men det är för tidigt att bedöma även om livesport givetvis är viktigt för att sälja abonnemang, men samtidigt innebär färre aktörer mindre budgivning. Däremot kan man konstatera att AT&T följer andra telekombolag som BT och Verizon som också gör sig av eller vill göra sig av med sina mediasatsningar. I Sverige har Telia sedan 18 månader tillbaka tagit över TV4 och C More (samt Fotbollskanalen) och det är klart att man undrar om det skakar till på Telias kommandobrygga. Dessutom kan man konstatera att ett par av Frankrikes tv-kanaler nu söker ett samgående och det handlar om att hantera konkurrensen som både finns internationellt och inhemskt.

Veckans landslagsbyte
Malmös Adi Nalic är uttagen av Bosnien. Han nappar på det och det går givetvis att förstå.

Veckans uttagning
Gillade Frankrikes sätt att presentera EM-truppen. SvFF har en del att lära.

Veckans fynd
Nahir Besara är utan kontrakt. Har gjort starka insatser varje gång han varit tillbaka i allsvenskan.

Veckans gåta
Radiosportens Richard Henriksson poängterar något jag missat eller glömt. Att Andreas Granqvist var med i något slags världslag efter VM 2018.

Veckans rockad
Colombia mister sin del av Copa America. Skälet är oroligheterna i landet.

Veckans landslagsbyte II
Häromåret sa Ryan Johansson till Expressen att han valt Sverige och ville spela för landslaget. Nu har den Luxemburg-födde talangen vars pappa är svensk och mamma är irländsk ändrat sig och går på Irland.

Veckans landslagsbyte III
Villarreal-målvakten Filip Jörgensen är uppväxt i Malmö men tillhört den spanska klubben i sju år. Nu väljer han Danmark och hans pappa är född i landet.

Veckans skifte II
Sportbladet blir ett eget affärsområde under ledning av Lotta Folcker. Även om hon började som sportjournalist en gång i tiden är det knappast för det redaktionella drivet som hon får uppdraget. Svårt att inte se skiftet som ett kliv bort från journalistiken och att affären är viktigare. Jag är väl medveten om att utan intäkter så kan man inte bedriva journalistik och att det inte är något nytt att affären får mer makt på bekostnad av journalistiken, men det är ändå lite sorgligt.

Veckans hockeydragning
Saudiarabien föreslog en utredning av att köra VM i fotboll vartannat år och då både för herrar och damer. Nu har Fifa-kongressen röstat för det. Om det blir så är en annan sak. Karl-Erik Nilsson var negativ i veckan när jag intervjuade honom. Bara att hoppas att det inte får gehör för det hade urholkat VM. Ishockey-VM varje år har knappast varit ett plus.

Veckans käftsmäll
Barcelonas överkörning av Chelsea i Champions League-finalen.

Veckans moderna fotboll II
Ryska Gazprom inte bara förlänger sitt avtal med Uefa och Champions League utan utökar det till att även gälla landslagsfotboll i form av EM i sommar och EM 2024 samt Nations League. Det gällande avtalet ska vara värt 400 miljoner kronor om året och det lär rassla in lite till.

Veckans udda uttagning
Danmark har varslat 52 spelare inför EM även om man bara får ta ut 26. Onekligen förberedda för det värsta.

Veckans skifte III
Den franska ligafotbollen är i kris efter Mediapro bröt sitt 32-miljardersavtal med Ligue 1 och Ligue 2. Nu kan det bli så att man lanserar en egen plattform. Inte helt lätt att få snurr på verksamheten den vägen och få in intäkter som räcker.

Veckans låt
”Ruff Ryders’ Anthem” – DMX.

Veckans Leeds United
Två hjältar tackas av i helgen. Pablo Hernandez och Gaetano Berardi lämnar klubben och räkna med hyllningar när supportrar äntligen får återvända på Elland Road i sista ligamatchen för säsongen. Bägge har varit oerhört betydelsefulla i klubbens återkomst och för mig är Hernandez en av de bästa jag sett, men åldern hann i kapp honom. Säger ändå en del att Pontus Jansson hyllar bägge och kallar dem den bästa personen och den bästa spelaren han stött på.

Vem som är vem? Ja, det kan knappast vara Berardi som är den bäste svensken spelat med.

Veckans poddintervju
Finske landslagsmittfältaren Rasmus Schüller är gäst och talar om att landet äntligen får spela ett stort mästerskap, om starka starten i Djurgården, om att han läste Vilhem Mobergs Utvandraserien inför flytten till Minnesota United och varför han pluggar juridik. Gå in via länken här. Då kan ni garanterat hitta en hel del att lyssna på.

Publicerad 2021-05-23 kl 12:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto