Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Illa när fotbollen liknar amerikansk proffsidrott

Lundhs Krönika

Champions League-finalen i New York, och lördagsmatcher för att tjäna ännu mer.
VM ska växa till 48 landslag.
Pengar styr när fotbollen närmar sig Nordamerika – och jag tappar intresse.

Proffsidrotten i USA och Kanada har sin charm, absolut, men det brinner inte riktigt till i annat än i amerikansk fotboll där varje match har betydelse. Annars är det enormt långa säsonger som följs av slutspel som aldrig tar slut och där klimax dröjer och dröjer.

Oavsett om det är ishockey, basket, baseball eller fotbollsligan MLS så är det business som styr framför idrott. Man vill ha matcher. Man vill ha värde. Vilket inte betyder att jag inte kan gilla en del av det, men att rensa bort det som för mig är kryddan - att någon ska förlora eller att matcher ska betyda något - är fel.

Det blir mer av uppvisning än riktig idrott. Vilket innebär att man tar bort den nerv som jag måste ha för att gå i gång. Ångesten över att riskera att tappa sin plats i en serie alternativt extasen när man är på väg upp. Ja, det är för mig en avgörande del som jag måste ha.

Annons

Därför är det oroande att vi i Europa mer och mer närmar oss hur man tänker på andra sidan Atlanten. Skälet stavas naturligtvis pengar. Det handlar om allt från att man gör det svårare att gå mellan divisioner eller vill garantera platser.

Det är stora klubbar som styr utvecklingen och det är därför Uefa från och med 2018 gått med på att Italien, Tyskland, England och Spanien alltid ska ha fyra lag i Champions Leagues gruppspel. Man vill ha säkra intäkter och inte riskera att snubbla.

Precis som jag hade svårt att tagga till för ett World Cup i ishockey – där man konstruerat två lag istället för att öppna för idrott – så ogillar jag den här utvecklingen. Och det oavsett om det är att man gör det lättare att hänga kvar i SHL eller studsa tillbaka i Premier League.

Bara det att klubbarna som faller ur Premier League får en fallskärm som garanterar över en miljard i intäkter över några innebär att det är oerhört tufft att utmana för lagen i divisionen under. Eller rättare sagt, det är lättare att stanna kvar.

Annons

Gruppspelet i Champions League är numera helt utslätat och ointressant. Stora segrar är legio och på förhand går det att ta ut de flesta klubbarna som får spela vidare på andra sidan jul. Idrottsinslaget försvinner alltmer.

Såg en sammanställning som visade att man får gå tillbaka till 2003-04 för att hitta en säsong i Champions League där ett lag utanför de fem stora ligorna nådde semifinal. Det är bara stora omsättningar som styr.

Läser en intervju med nya Uefa-basen Alexander Ceferin som talar om Champions League som den finaste produkten. Han öppnar för både att spela finalen i New York eller Kina och att spela en del matcher på helgerna för att få mer tv-pengar från Asien.

Det är bara några dagar efter att nye Fifa-basen vill gå mot 48 lag i VM. Där 16 landslag ska vara seedade och sedan ska 32 lag ställas mot varandra i en avgörande match för att de 16 vinnarna ihop med de 16 seedade ska utgöra VM.

Annons

Ja, herregud. Samtidigt är det bara att konstatera att saker och ting utvecklas. Mitt intresse faller när fotbollen tar de här kliven, och att döma av sociala medier och mejl är det fler som känner som jag. Ändå fortgår utvecklingen.

Kanske är det så enkelt att betydligt fler som vill se uppvisningar istället för idrott. Att få se de bästa spelarna uppträda i Champions League och veta att de största klubbarna deltar med sina stjärnor. Man vill inte riskera ett Champions League utan giganterna.

Även om vi utger för oss att gilla ett Leicester eller ett Island så är sanningen att vi egentligen vill ha de stora lagen med. Oavsett om det är publik, tv-tittare eller sponsorer så är det verkligheten och det präglar hur ledarna agerar.

Därför är det knappast lönt att gnälla, men för min del blir det mindre och mindre intressant att följa Champions League. Är rädd att utvecklingen ska spilla vidare i fotbolls-Europa och det är bara att hoppas att Sverige håller emot. För det kan bli ett plus för Allsvenskan att inte gå i samma riktning.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Sverige-Iran fredag kväll i Göteborg och Fotbollssöndag med Allsvenskan i C More och Örebro-Helsingborg och Hammarby-Elfsborg.

Helgens avstå
Leeds United. Ska försöka i varje fall.

Veckans Fifa-offer
Svenske tv-direktören Niclas Ericson, som var poddgäst under VM 2014, får nu sparken när nye Fifa-basen Gianni Infantino styr om verksamheten.

Veckans SvFF-kritik
Malin JonsonGT/Expressen var först ut att slakta förbundets Iran-haveri och dagen efter följde Sportbladets Patrik Brenning med en slägga på samma tema. Ändå har jag svårt att hetsa upp mig över det och kan inte heller se att det är damerna som får ta skiten. Herrarna har mött många skitlandslag genom åren, bland annat Sydafrikas U23-landslag. Nej, jag gillar att SvFF tog hit Iran och visade att man kan ta ställning och göra en insats. När man nu tog hit Irans herrar i fjol är det bra att man tar hit Irans damer och lämnar försiktigheten som präglat SvFF sedan tidernas begynnelse.

Veckans jakt
Sirius är på väg upp i Allsvenskan och nu måste man hitta pengar när miljardären Bengt Ågerup tröttnat. Inte det lättaste...

Veckans tecknade dokumentär
Nej, den är inte anpassad för 2016, men vad är det Janne Andersson säger? Då är då, nu är nu. Den tecknade dokumentären ger en inblick i basebollens 1980-tal – lite mer alkohol, lite mindre genustänk - och handlar om New York Mets som 1986 var späckat av original som brände ljuset i bägge ändar. Dwight Gooden, Darryl Strawberry och Lenny Dykstra berättar om flygresan hem från Houston efter att laget nått World Series. De tog inga fångar.

Veckans läsning
Bara älskar historier som den om Andrew Toles som på några månader gått från baseballens bakgård till att spela om en plats i World Series, även om Chicago Cubs är nära att slå ut LA Dodgers. Kände inte Aftonbladets Monica Gunne men dödsrunan över henne som Karin Thunberg, Stina Dabrowski och Amelia Adamo skrev var oerhört vacker och sorglig. Detaljen med hennes hemnummer smärtade. Jonas Gardells krönika om Pontus som bara ville se favoritlaget Hammarby är deppig för att den måste skrivas men vasst formulerad.

Veckans förklaring
"We can't forget Manchester City were 35 years without competing in Europe. That is a long time."
Citys tränare Pep Guardiola körde en Nanne Bergstrand redan innan mötet med FC Barcelona... och det kanske var tur med tanke på resultatet. Sedan är det väl ingen korrekt beskrivning av verkligheten.

Veckans Brendan Dassey-koll
I svenska tidningar rapporterade man i augusti att Brendan Dassey från "Making a Murderer" hade släppts från fängelset, men det hängde mest ihop med en risig översättning.
Dassey är brorson till den dömde mördaren Steven Avery och blev också dömd till ett långt fängelsestraff efter att polisen knappast följt reglerna när de förhörde tonåringen som är lätt förståndshandikappad. Men även om en domstol beordrat delstaten att släppa Dassey inom 90 dagar så lämnade åklagaren in 151 sidor häromdagen där man hävdar att allt gått rätt till och nu ska ytterligare en domstol handlägga ärendet. Det förväntas ta ytterligare månader och Dassey sitter fortsatt inne. Säsong två av "Making a Murderer" är på gång på Netflix.

Veckans tålamod
Sju av 16 grekiska klubbar har bytt tränare ett par månader in på säsongen. Senaste skiftet var att svenskbekantingen José Morais tog över AEK Aten med Jakob Johansson.

Veckans äss
Har aldrig läst Svenska Dagbladet särskilt regelbundet och förstod inte vilken klockren värvning DN gjorde när man plockade över Anna-Lena Lauren. En Moskva-korrespondent av högsta klass.

Veckans domarfurir
Efter att Blåvitt släppt in en sen kvittering mot Gefle blev Jörgen Lennartsson irriterad och EFTER slutsignalen sparkade han till ett ställ för vattenflaskor. Domaren Johan Krantz avvisade då Lennartsson och rapporterade det som en grov avvisning till SvFF. Minst en matchs avstängning gäller. En stilla undran är hur det kan bli en grov avvisning? I svensk fotboll kan maskerade män hoppa in på planen utan att något händer, men en tränare som sparkar på ett ställ plastflaskor riskerar mer än en matchs avstängning.

Veckans Twitter-konto
Borussia Mönchengladbach döpte om sitt engelska konto till A German Team efter att en skotsk pub gav upp när det handlade att stava lagets namn inför matchen mot Celtic.

Veckans låt
"True Disaster" – Tove Lo.

Veckans Leeds United
Först sköt Marcus Antonsson i stolpen på tilläggstid när Leeds jagade kvittering mot Derby i lördags och sedan kvitterade Wigan på tilläggstid i tisdags. Borde varit fyra poäng, blev en, och vi Leeds-fans kände igen oss.

Veckans podd
Thomas Ravelli om varför han inte stannade inom fotbollen, om relationen till Blåvitt och Öster, om det sved att han aldrig kom i väg utomlands en längre tid och om han aldrig tröttnar på VM94-nostalgin. Ute i gryningen på måndag, övriga 118 avsnitt finns här.

Veckans citat
"Jag lovar alla mina väljare och supporters, och alla människor i USA, att jag kommer acceptera resultatet av det här historiska presidentvalet. Om jag vinner."
Donald Trump har vad man inom idrottens värld kallar en vinnarskalle. Om det är rätt när man kandiderar till att bli USA:s president är en annan sak.

Publicerad 2016-10-21 kl 13:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto