Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Journalistik är under attack – inte lätt att göra jobbet

Lundhs Krönika

Klart att det ska gå att ifrågasätta oss journalister
Men inom fotbollen blir det alltmer styrt och stängt.
Fler och fler vill slippa frågor och det är en utveckling vi får vänja oss vid – och det gör jobbet svårare.

När Sveriges landslag samlades inför träningsmatchen mot Österrike och Nations League-premiären mot Turkiet så hade Janne Andersson som vanligt en presskonferens i källaren på Scandic Park. Där det är fritt att ställa frågor.

Vid inledningen av presskonferensen blev vi journalister på plats upplysta om att det inte fanns möjlighet till enskilda intervjuer efter. Något som SVT, TV4, Radiosporten och en del andra medier är vana att få.

Skälet var att landslagets ledning bedömt att det inte hänt något nytt sedan Anderssons presskonferens fem dagar tidigare. Därför skulle det inte finns någon sådan möjlighet. För mig är det bara konstigt att landslaget gör den bedömningen.

Annons

Inser att en sådan här krönika lätt drar på sig kritik om att jag är bitter och besviken för att jag inte får exakt de intervjuer jag vill. Eller att vi journalister gnäller och det viktigaste är att landslaget eller spelaren presterar, inte vad han säger. Jag tar den kritiken.

Journalistiken har en viktig roll i att ifrågasätta och granska även fotbollens värld. Ta bara hur Aftonbladet häromveckan kunde visa hur verksamheten i Brommapojkarna bedrevs. En klubb som uppbär stöd från det offentliga på olika vis och som har en fostrande uppgift men inte levde upp till kraven.

Vilket inte betyder att journalistiken är allenarådande och felfri. En av bristerna är att vi journalister och medier inte alltid erkänner fel och försöker åtgärda dem. Tempot i samhället i stort och teknikutvecklingen som ger snabbt utbyte över gränserna samt dåligt tålamod har förändrat sportjournalistiken.

Annons

Något som givetvis får effekt på dem vi bevakar, oavsett om det är klubbar, spelare, förbund eller supportrar. Där det blir allt svårare att komma fram till personer och ställa frågor. Och för mig går utvecklingen åt fel håll och allt fler vill styra oss.

Inför Sverige-Turkiet var jag reporter i TV4 och var den som skulle göra intervjuer både före och efter matchen. En kort synk inför matchen, som är överenskommet mellan alla parter som är en del av uppgörelsen kring Nations League, var svår att få till då några tillfrågade spelare nobbade.

Till slut kunde Sebastian Larsson tänka sig att göra intervjun. Vilket var uppskattat. Han kom även efter den tunga förlustmatchen, precis som Isaac Kiese Thelin, Pontus Jansson och Victor Claesson som gick till studion, men en hel del spelare avstod eller dröjde så sändningen tog slut.

Annons

Efter sommarens VM där spelarna fick mestadels hyllningar och beröm så är det svårt att leva upp till Janne Anderssons ledstjärna om att ställa upp för medierna. Nej, det finns inte i något avtal mellan SvFF och spelarna men förbundskaptenen har haft det som del av sin verksamhet. Det är trots allt en möjlighet att tala med fansen.

Under den senaste samlingen avstod Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen helt från att göra intervjuer. Varför fick man inget klart besked om från de ansvariga i landslaget, men under torsdagen förklarade spelarnas agent Hasan Cetinkaya i Expressen varför spelarna avstått:

”De känner att de inte fått någon respekt från svensk media de senaste veckorna. Man ger inte en objektiv bild av vad spelarna presterat. Ta Robin Olsen till exempel. Han fick bäst betyg i Roma i senaste matchen men ändå görs det rubriker på att han är en korpspelare. Samma sak med Vigge där man låter någon på sociala medier få såga honom och det görs rubriker på det. Det är inte att visa respekt mot spelarna. Det minsta de förtjänar är att de bedöms objektivt.”

Annons

Det går absolut att förstå en reaktion på Sportbladets rubrik om Robin Olsen som korpspelare, men varför all annan svensk media ska straffas då är svårare att greppa. Dessutom är det väl inget som hindrar Olsen att gå ut och säga vad han tycker om rubriken som ju var direkt tramsig.

Likadant är det kring Nilsson Lindelöf. Att om någon nu skrivit något som är hämtat från sociala medier går väl det att bemöta i en mixad zon eller efter en match. Allt för att i så fall balansera upp bilden av hur det gått i Manchester United om det skulle behövas trots en bra insats mot Burnley. Nu framstår det som om det är mer känsligt än vad det borde vara.

Likadant är det kring tyska Bilds uppgifter om Emil Forsberg och en spänd relation med Janne Andersson. Att landslagsledningen reagerar med irritation och ifrågasättande gör att man undrar om dementierna verkligen är korrekta. Vi måste kunna ställa frågor när Tysklands största tidning skriver det.

Annons

Från U21-landslagets samling häromveckan var det svårt att fråga om spelare läge i klubben. Varken Alexander Isak eller Erdal Rakip ville gå in på tillvaron i Borussia Dortmund och Benfica. Istället stänger man till och blir långt från något öppet landslag. Vilket ett U21-landslag borde kunna vara.

Det är lätt att skylla på att spelarna tar hem det här från utländska klubbar. Men det räcker att titta på hur Brommapojkarna hanterade skandalen kring tränaren Luis Pimenta där man initialt skickade bort Aftonbladet och vägrade kommentera det hela.

Många andra klubbar i Sverige agerar likadant och många spelare vill helst inte ställa upp längre. För det som tidigare var något man förknippade med storklubbar i utlandet är numera även en del av den svenska fotbollsvardagen.

Svenska Fotbollförbundet är inte bättre. Man bara gömmer mer och mer och på det senaste årsmötet visade sig att man slutat precisera summor. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand har helt enkelt stängt till kring insynen och frågor får inga svar.

Annons

Om man som journalist ifrågasätter något av det här så får man från Sjöstrand höra att man har åsikter, men inga insikter. Dessutom säger han att SvFF enbart hanterar överenskommelser med dem det berör och därför får vi utanför ingen insyn i avtalen med spelarna.

Fast Håkan Sjöstrand, som gärna vill framstå som aktiv och driven i media och på sociala medier, hade inga problem att i en intervju med Sportbladet under VM slå fast att damspelarna i landslaget fått mer än de begärde när de kämpade om ett avtal.

Han avslöjar alltså något som framstår som bra för honom och SvFF. När jag kollar uppgiften med ett par av damspelarna så är de uppgivna och vågar inte heller kliva fram och ta debatten med Sjöstrand. Däremot hävdar de att generalsekreterarens uppgifter inte är korrekta. Som journalist kan jag inte kolla vad som är korrekt.  

Annons

Hela utvecklingen blir att man på olika sätt screenar bort dem som ställer fel frågor eller skriver fel saker. En del får helt enkelt mindre tillgång för att de gjort fel vinkel. Och det är klart att en del medier och journalister på olika vis då ser till att vinkla om eller avstå för att få en bättre ingång i en klubb eller till en viss spelare.

Så har det förvisso varit under lång tid men klimatet har hårdnat och det gör jobbet betydligt svårare. Dessutom är ett ökat avstånd mellan spelare och medier sällan något som gynnar parterna. Att kunna ställa frågor leder ofta till en mer korrekt bild och bättre skildringar av spelarna.

Sedan får jag som krönikör leva med att inte alla vill ställa upp i poddintervjuer med tanke på att jag har dubbla roller. Även om det är trist så är det kanske en omöjlighet att i detta ändrade klimat både ha åsikter och vilja ställa frågor. 

Annons

Helgens...

Helgens...

Helgens måste
Ska ha hus- och gårdsstädning med beställd container. Bara att kämpa. Kollar givetvis in Millwall-Leeds lördag och sedan är det allsvensk söndag i C Mores studio med ”El Västico” och IFK Norrköping-AIK. 

Helgens avstå
Onyttigt leverne.

Veckans överraskning
Även om Brommapojkarnas ledning hävdar att man informerat om att klubbens ordförande Fredrik Bergholm var heltidsarvoderad så visade det sig att många inom klubben blev överraskade när jag skrev om det i förra veckan. Något som ledde till en del möten, höjda röster på kansliet och en hel del frågor då alla inte var nöjda med att Bergholm varje månad kan fakturera en ekonomiskt pressad klubb 80 000 kronor i månaden. I veckan intervjuade Aftonbladet Bergholm och där fick han frågan om sin ersättning och svaret är väl ett exempel på hur man inte svarar på frågor om man vill ha öppenhet. Bara det att han säger att han är ordförande ideellt men jobbar med annat. För Bergholms skull får man hoppas att han har andra uppdrag i sitt bolag så att inte skatteverket intresserar sig för det och kan klassa det som ett felaktigt upplägg skattemässigt. Något som drabbade Malmö FF:s förre sportchef Hasse Borg som var konsult åt klubben men inte hade några andra uppdrag. Bakom BP-basen Bergholm står bland annat stjärninvesteraren Staffan Helgesson, vars Creandum dragit in miljarder på både Spotify och IZettle, och som sitter i klubbens styrelse och av många pekas ut som den starke mannen i BP. Just Helgesson och Bergholm samt klubbdirektören Henrik Nilsson är tajta och är svåra att ifrågasätta enligt folk i klubben. Trion leder omstöpningen av  föreningen där tanken är att man bland annat ska ha både dam- och herrlag i allsvenskan. Men också omsvängningen där det nu bara finns ett par egna produkter i klubbens A-lag och där det värvades väldigt mycket nytt inför säsongen och man kan ifrågasätta om det var rätt spelare och varför just de värvades. Dessutom var det den trion som inte ville dubbla Olof Mellbergs lön, från runt 35 000, när klubben nådde allsvenskan och bidrog till att han försvann. Det finns många frågor i och kring BP efter omsvängningen i inriktning och den senaste tidens skandal där både tränaren Luis Pimenta och sportchefen Daniel Majstorovic fick gå efter bland annat sexism och rasism men som så ofta i svensk fotboll är det tystnad som är receptet för att döda frågorna. Och många vågar inte ställa frågor av risk för att det ska bli följder för en själv eller ens barn som är en del av klubben.

Veckans utställning
Lars Tunbjörk på Fotografiska. Börjar i dag och är ett måste att kolla in.

Veckans avsked
Tobias Hysén slutar i Blåvitt och det är onekligen slutet på en epok. Anfallaren var alltid bra att ha att göra med som journalist och det ovanpå att han var vass på planen. Han kommer att saknas.

Veckans läsning
Senaste numret av norska fotbollsmagasinet Josimar höll hög klass med ett reportage från Qatar, en leder som ifrågasätter hur vi sportjournalister ska tackla mästerskap i diktaturer och även en läsvärd skildring av Midtjylland. Här finns reportaget från Qatar och hur omvärlden ska luras att tro att gästarbetarna har fått det bättre.

Veckans tappade guldläge
U21-landslaget föll mot Turkiet på Olympia och måste nu slå Belgien i sista kvalmatchen. Den spelas i Kalmar 16 oktober.

Veckans inbördeskrig
Delar av Landskrona Bois förra styrelse köpte klubbhuset och kansliet under 2017 men har inte fått hyra under 2018 och har nu begärt indrivning av skulderna. Det är aldrig lätt att förlora ett val och allt tal om att hjälpa föreningen gällde uppenbarligen enbart när man själv hade makten. Men det finns folk som vill hjälpa klubben och Jimmy Nilsson är en av flera som dragit i gång insamlingar för att försöka få klubben att överleva. Man behöver 2,5 miljoner kronor före årsskiftet för att klara elitlicensen och bli av med skulderna och innan dess mellan 200 000 och 300 000 i september för att klara utgifterna. Bortasegern mot Falkenberg senast gav åtminstone sportsligt hopp, även om den periodvis misskötta föreningen har en lång väg att vandra.

Veckans straffskala
RB Leipzig har avskaffat bötesbelopp när spelare kommer för sent eller har mobilen vid fel tillfälle och istället infört andra typer av straff som påverkar spelarna fritid snarare än plånbok. Man har numera ett hjul som man får snurra och sedan kan spelare få pumpa bollar, guida fans, klippa gräs eller jobba i fanshopen. Hittills är det bara tränaren Ralf Rangnick som drabbats och han förbereder dricka för spelarna under en vecka.

Veckans mejlväxling
Hallå! Tränare, som ställer krav och kräver resultat av sina spelare, är det normala, i min värld. Oftast sker det på ett auktoritärt sätt utan tjafs, om vi förflyttar oss utanför Sverige. Men inte här. Våra stackars spelare klarar inte detta i vårt kravlösa samhälle. Kanske därför de flesta hamnar på bänken när de flyttar utomlands innan de tvingas att anpassa sig till verkligheten. Att svensk klubbfotboll tillhör de sämsta är knappast något att förundra sig över! Puttinuttigt och naivt är relevanta uttryck. Stackars spelare i BP. Du tror väl inte att tränarna i de stora och framgångsrika klubbarna MBLar med sina spelare!? Mvh, Göran

Svar: Tillhör de sämsta? Sverige är rankat 23:a av 55 länder. Det är knappast det sämsta. Jag tror inte på att visa kuken eller klipp från Wolf of Wall Street för att nå framgångar. Om det hade fungerat hade väl BP inte legat i botten.

Tack för dina uppfriskande synpunkter! Men klubbfotbollen kan väl knappast vara nr 23!? Vi lyckas ju inte kvala in i någon av Europas Leags. Och visst är det veklingar, som inte klarar en tränares krav på prestationer och som går till den gråtmilda pressen. Förstår att de åker ur Allsvenskan. Hur tror du t ex Manchester U blivit en klubb att se upp till. För att spelare gått till pressen och gråtigt när deras legendariske tränare skällt ut dem? Knappast. Men vi svenskar är bara bortskämda mjukisar utan karraktär. Därav misslyckandet i Europa. De som spelar i landslaget har fått lära sig vad som gäller utanför Sverige! Lev väl! Göran

Svar: Malmö FF spelar Europa League i höst. Förra hösten gjorde Östersunds FK en sväng som nådde till 16-delsfinal.

Veckans mest skrämmande
I veckan blev Pyotr Verzilov sjuk och misstänks nu vara förgiftad. Han är gift med en av medlemmarna i Pussy Riot och var med och hoppade in på plan under VM-finalen i somras. 

Veckans läsning II
NHL-målvakten Robin Lehners starka berättelse om sitt långvariga missbruk.

Veckans old school-ledarskap
Irlands assisterande tränare Roy Keane läxade upp Harry Arter och det var en del könsord. När konversationen läckte ut så skildrades den givetvis i tidningarna men förbundskapten Martin O’Neill försvarade Keane. Tror tyvärr att det är betydligt vanligare än man vill tro med den typen av ledarskap och språk inom fotbollen.

Veckans läsning III
Nöjesguidens intervju med Lance Hedman Graaf. 

Veckans bok
Björn Melin har släppt You’ll never walk alone som är den första boken skriven på svenska om Liverpool FC. Väldigt välgjord och för Liverpool-supportern finns det mycket att grotta ner sig i och det är allt från intervjuer med profiler med gott om anekdoter till en hel del fakta och listor.

Veckans Leeds United
Millwall väntar lördag eftermiddag och det går att streama matchen för fem pund via Leeds Uniteds egen hemsida. Det är en välgärning då inte alla Leeds matcher går att se via Viaplay som har rättigheterna. Svår bortamatch, många skador (Hernandez, Roofe, Bamford, Bereradi) men givet att Pontus Jansson tar tillbaka sin ordinarie plats i backlinjen.

Veckans siffra
12. Antalet minuter det tog för Gothia Cup att fylla kvoten för lokala lag inför 2019 när man i måndags öppnade anmälningstjänsten. Under fyra timmar tog man in lag från 17 olika länder. Inget verkar hota BK Häcken kassamaskin. Vet att Hisingsklubben ofta reagerar negativt om man lyfter att man lever på pengarna från Gothia Cup, men det är ju högst beundransvärt att BK Häcken byggt upp verksamheten och styr den så skickligt så att man kan satsa sportsligt tack vare den. Ungdomscupen bidrog 2017 med 85,7 miljoner till klubbens omsättning och är dessutom lönsam, så då kunde klubben utan problem backa nästan 20 miljoner när man gjorde en sportslig satsning. Fler klubbar än Häcken borde ha sidoverksamheter, men det är givetvis inte lätt.

Veckans låt
”The End Of Love” – Florence + The Machine.

Veckans poddintervju

Hammarbys anfallare Nikola Djurdjic är gäst och berättar om varför han vill stanna länge i Hammarby, om tron på SM-guld, om det bittra avskedet från Malmö FF och varför han aldrig vill spela fotboll i Serbien igen. Ute i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns 199 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag var väldigt noga med att jag inte ville åka om ÖSK inte var okej med det bud som fanns. Och väldigt tydlig med att det bud som fanns inte var förhandlingsbart. Jag är besviken, och jag känner mig sviken av ÖSK.”

Går onekligen att förstå Nahir Besara som var i Qatar för att skriva på för Al-Khor men där affären havererade när Örebro SK först gav klartecken till budet och sedan lämnade ett annat bud.

Publicerad 2018-09-14 kl 19:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto