POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Jublet över Blatter kan fastna i halsen

Sepp Blatter är snart historia. Bra för fotbollen? Tveklöst bra att han försvinner – men jublet kan fastna i halsen.

Ingen kan försvara Saddam Hussein och hans fruktansvärda terrorregim, men efterspelet till USA:s invasion av Irak 2003 och landets sönderfall därefter visar att inte det är inte givet att ”de goda” vinner kampen. Framför allt vet ingen vad som sker i efterhand.

Må vara elakt att jämföra Sepp Blatter med en av världens mest ökända diktatorer men det är givet att ingen i dag har en aning om vad som kommer att ske i Fifa. Blatters oerhört överraskande besked på tisdagskvällen om att han kliver av så snart det är möjligt skakar om.

Det var strax efter 16-tiden som Fifa kallade till presskonferens 18:00 men det internationella mediauppbådet som var på plats vid kongressen fanns inte på plats. Istället var det rätt få journalister och en del trodde att Fifa:s generalsekreterare Jerome Valcke skulle få foten.

Bakgrunden var att under tisdagen kunde AP visa att det var Fifa:s andreman Valcke som betalat ut de tio miljoner dollar som Sydafrika avstod till förmån för ett fingerat projekt riktat till spelare med afrikanska rötter i Karabien. Något som i själva verket var betalning för en röst på VM till Sydafrika 2010.

Istället var det Blatter som klev fram och var allt annat än den person som vann Fifa-valet i fredags och då var minst sagt stursk. Tisdagens Blatter gav upp för fotbollens skull och det var även långt till den kaxiga Fifa-presidenten som i lördags lovade att förlåta men inte glömma de som jobbat emot honom.

Varför tog han klivet? I en intervju med AP säger en av hans närmaste män att Blatter ändrade sig från måndag till tisdag på grund av besked om både det ena och det andra från USA. Vilket bör handla om den pågående FBI-utredningen mot Fifa-höjdarna som fick konsekvenser i förra veckan.

Sepp Blatter insåg antagligen att det finns mer information och hans situation är på något sätt ohållbar, och där källor säger till både ESPN och New York Times att Blatter finns med i förundersökningen och att man jobbar mot ett åtal av Fifa-basen som inte vågat åka till USA sedan 2011.

Vilket fick Sepp Blatter att göra en svängom som sällan setts. Från hårda ord mot motståndare och tal om att utöka exekutivkommittén till att retirera för fotbollens och Fifa:s skull, och nu tala om en mindre exekutivkommitté. Efter fyra dagar var hans tid över.

I medier och på sociala medier jublades det efter beskedet. Rubrikerna handlade om att Bladets krönikör skulle dansa på graven och i Expressen handlade det om att poppa champagnekorkarna. Jo, det är klart jag fattar glädjen men det jublet fastnar lätt i halsen om Fifa inte skiftar inriktning.

Visst håller jag med många av krönikörerna som skriver att nu är det dags att rensa ut Fifa och fotbollen på alla som parasiterat på både organisationen och sporten. Fast det är förbannat lätt att skriva och tycka, verkligheten i en organisation med 209 medlemsländer är en helt annan.

Fakta är att Sepp Blatter kommer att sitta kvar minst fyra månader och man ska kalla till en extra Fifa-kongress, enligt statuterna, och man vill ge både förbund och eventuella kandidater tid. Även om Fifa-basen vill pådriva reformer och hade både tydliga och vettiga sådana i sitt avskedstal är inget säkert.

Sepp Blatter hade på presskonferensen med sig Domenico Scala som är ordförande i kommittén för som är ansvarig för Fifa:s revision, och det är Scala som får i uppdrag att hjälpa Blatter att få igenom de reformerna. Om det lyckas återstår att se, men det var vettiga saker som tidigare påpekats.

Varför Sepp Blatter nu vill genomföra skiften som begränsningar på antalet år man kan sitta, att Fifa ska genomlysa dem som ska sitta i dess kommittéer och öppna upp mycket av processerna kan man fundera över? Däremot vore det en välgärning om det skedde som gynnar fotbollen.

På samma sätt om man bryter upp konfederationernas raka ingångar i Fifa. För det är lätt att glömma att Uefa utser sina höjdare till Fifa och likadant gör de andra konfederationerna så Fifa är i viss mån en spegling av herrarna som sitter i Uefa, Concacaf, Caf och så vidare.

Lika lätt är det att glömma att inte bara Fifa har problem med korruption och en kultur av gentjänster av mer eller mindre tvivelaktig sort. Inte ens Uefa som inför Fifa-kongressen försökte framställa sig som korgossar med nytvättade halsar går fria från en kultur av korruption, även om den är mindre.

Internationella Olympiska Kommittén gick igenom en liknande process som Fifa efter att en muthärva kring OS i Salt Lake City kom upp till ytan. Det slutade med att IOK-basen Samaranch avgick och Jacques Rogge tog över och såg till att IOK gick från bland de sämsta i klassen när det handlar om mutkultur till de bästa.

Om Fifa följer det spåret är det värt att jubla, men först då. Fram till dess finns oron att någon som verkar i Sepp Blatters anda tar över Fifa och verksamheten fortsätter som tidigare. För kulturen som Joao Havelange och Blatter satt i Fifa under 40 år rensar man inte ut på en dag.

Lägg till att det finns en mängd människor som nu riskerar inte bara sina privilegier och förmåner utan även sin makt och inte minst sina rykten. De kommer att kriga för att inte tappa något av det och att inget ska förändras inom Fifa. Alldeles för många har för mycket att förlora.

Ta bara att England och flera andra länder vill granska hur VM 2022 gick till Qatar? Kanske även hur Ryssland fick VM 2018. Ska de länderna dessutom mista sina mästerskap om det visar sig att mutor fick Fifa:s styrande att ge dem mästerskapen? Ja, är väl givet – men vågar man utmana Putin?

Naturligtvis kommer Qatar och Ryssland slåss med alla tänkbara medel för att få behålla sina mästerskap. Det kommer att bli tufft, och samtidigt ska Fifa få till ett nytt ledarskap och i den bästa av världar en helt ny struktur och en helt annan öppenhet. En ekvation som är svårlöst.

Räkna med en brutal maktkamp om en organisation som bara under VM-året 2014 hade intäkter på 20 miljarder kronor och de tre åren före det drog in ytterligare intäkter 35 miljarder. Det är en veritabel industri där många skott sig och de vill fortsätta att sko sig på fotbollen.

Fredagens Fifa-kongress visade att fotbollsvärlden inte bara är delad utan polariserad. Europa och Uefa är på en sida med USA och en del andra rika länder, på andra sidan är en del tveksamma regimer, en del utvecklingsländer och många länder som vill ta sig fram till köttgrytorna.

Misstänksamheten runt om i världen mot Uefa och Europa är grundmurad och utanför Uefa:s ”gated community” upplever man i många länder att kolonisationen fortsätter men att man nu plundrar länderna på spelare i utbyte mot väldigt lite. Rätt eller fel, ja, det är klart att den problematiken finns där.

Vem ska ta över då? Det surrar av namn: Luis Figo, prins Ali från Jordanien, Michel Platini, Jerome Champagne, Sunil Gulati, Issa Hayatou, Senez, Erzik, Zico, Michel van Praag, Greg Dyke och så vidare. Det lär fortsätta så ett tag framöver och ingen har ett försteg, inte ens prins Ali.

I den nya värld som gäller utan Sepp Blatter i frontlinjen kan vi räkna med nya allianser och nya namn. I den bästa av världar är det någon som kan ena fotbollsvärlden och då tror jag det blir svårt för en europé att ta den rollen, men kanske kan en gammal spelare likt Figo överraska?

Pierluigi Collina var det någon som föreslog. Varför inte? Det behövs någon som trots allt verkat inom fotbollens administrativa delar en del likt den gamle domaren för att kunna ifrågasätta och inte bli lurad av andra. Det kommer att krävas hårda tag. Det kommer att krävas mod.

Hoppas bara inte att Blatter fortsatte med sitt ljugande även under presskonferensen, och att han i skymundan agerar för att få dit en ledare som är lojal mot honom och som kan skydda honom. För om Fifa ska ta ett trovärdigt steg mot en sundare organisation måste man rensa väldigt mycket, men jag tror det när jag ser det.

Publicerad 2015-06-03 kl 09:55
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto