Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Krav på hårda tag går att förstå – precis som dess historiska verkningsgrad

Lundhs Krönika

Regeringen har markerat mot fotbollens företrädare efter de senaste skandalscenerna. Budskapet är att tala med en röst och att stänga av dem som stökar.
Hotet om hårdare tag hänger över fotbollen.

Reaktionerna efter oroligheterna och skandalscenerna i samband med det senaste 08-derbyt har varit kraftfulla. Krav på hårdare tag och att det inte kan se ut så här kring svensk fotboll har följt. Fullt förståeligt då det är för jävligt att maskerade supportrar kastar bengaler och knallskott och hoppar in på planen.

Regeringen har uttalat sig tidigt och redan under fredagen hade justitieminister Gunnar Strömmer och idrottsminister Jakob Forssmed tillkallat sig företrädare för fotbollsförbundet och Svensk elitfotboll. Det är bra att regeringen fördjupar sig i frågan och även sätter tryck på fotbollens parter kring hur man agerar och uttalar sig om de som ställer till med skit.

Annons

Man vill att klubbarna ska stänga av fler. Om nu strategin kring exkludering ska fungera kan inte bara polis och åklagare stoppa supportrar utan även arrangörerna måste agera. Striden som präglat svensk fotboll på senare år har handlat om kollektiv bestraffning, som Villkorstrappan innebar, kontra individuell bestraffning som dagens exkluderingsstrategi bygger på.

Tidigare i veckan var det SvFF-basen Fredrik Reinfeldt som också satte exkluderingsstrategin under tryck och indirekt ökade pressen på att polisen måste göra mer. Hur många blir avstängda efter derbyt på Tele2 Arena? 0, 10 eller 100? Ja, det är frågan om polisen och åklagare klarar av att nå upp till Reinfeldts önskan om upp emot 100. Plus att den förre statsministern påpekade att en GDPR-tolkning innebär att klubbarna inte får tillgång till bilder.

Annons

Det är svårnavigerat. Ändå går det att inte att runda en diskussion av de krav på hårdare tag som cirkulerar. Där en del personer vill se böter, avstängda läktare eller poängavdrag. Oavsett om jag tittar i min mejlkorg, tar del av det mesta som sägs eller skrivs i svenska medier eller lyssnar på frågorna som följer är det uppenbart att många vill se hårda tag.

Jag förstår det, men det är tyvärr inte så enkelt. Nu är det så att hur man än uttrycker sig i den här debatten blir man knuffad åt antingen det ena eller andra hållet. Det är allt från att man inte tillräckligt tydligt tar avstånd från de maskerade och är en del av fotbollsklägget till att man är populistisk och ytlig som följer Strömmer & Co eller ser problem.

Oroligheterna är knappast enbart ett svenskt problem. Till och med i England har man haft det stökigare än på länge och FA varnade inför säsongen. Där har klubbarna helt andra resurser än svenska och dessutom kan man på nolltid bli avstängd på livstid på. Så sent som i veckan var poliserna ute på plan i norsk cupmatch och i dansk fotboll är det oroligheter.

Annons

I Sverige är det inte heller bara stora klubbar längre. Scenerna efter cupfinalen på Strandvallen där det var stök efter Häckens seger mot Mjällby eller stenkastningen i samband med derbyt mellan Landskrona och Helsingborg. Den här delen av fotbollen har spridit sig och fler och fler lockas att vara en del av den här scenen.

Fotbollens företrädare pekar på pandemins efterskalv och hävdar att nya och arga supportrar sökt sig till läktarna parallellt med att de som står på andra sidan i debatten vill lyfta att Villkorstrappan är borta och att detta är ”tacken”. För egen del landar jag i att den här problematiken har funnits i svensk fotboll under alla år jag bevakat den sedan slutet av 1990-talet.

Gång efter annan under åren har det talats om nya strategier och nya hårda tag som ska ge effekt. Eller att om bara polisen och myndigheterna backar här och ger fotbollen det här så ska det lösa sig. Tyvärr har det ändå blossat upp med jämna mellanrum under de år som jag jobbat som journalist och inget verkar få verklig effekt.

Annons

För även om inte alla kastar bengaler och bangers eller springer in på plan räcker det att följa supportrarna som sitter bakom en motståndarspelare som slår en hörna eller tar ett inkast för att se att det finns känslor. Det är inte alltid vackra ord eller gester i bakgrunden, men fotbollsarenorna är en plats där det förekommer och får förekomma.

Kan då inte hårda tag funka mot de värsta oroligheterna? Supportrar förstår ju att poängavdrag och böter samt spel utan publik skadar den egna klubben. Då borde man snabbt få bukt på de här oroligheterna så att Gunnar Strömmer och rättsmaskineriet kan ägna sig åt viktigare frågor. Det är lätt att förstå lockelsen att tro att man kan lösa det här snabbt och lätt.

Om man tittar längre bak så har myndigheter och svensk fotboll provat en rad varianter för att på olika sätt trycka bort de här problemen. När en Djurgårds-supporter hoppade på domaren Anders Frisk 1995 blev det 250 000 i böter och spel utan publik. AIK straffades på liknande vis 2004 efter oroligheter. Djurgården efter kvalet mot Assyriska. Problemen kom tillbaka.

Annons

Bötesstraff från fotbollsförbundet var också vanligt förr, men till slut tog man bort dem för att de försvagade klubbarnas ekonomi och därmed även deras arbete. Lägg till att de knappast fungerade tillräckligt avskräckande för de som bröt mot lagar och regler. Precis som att svenska klubbar i Europa nu betalar höga böter till Uefa för en pyroteknik som aldrig slutar att brinna.

Så sent som 2016 dömdes Blåvitt som förlorare med 0-3 mot Malmö FF efter att en person kastat in ett knallskott mot Tobias Sana. Även rättsligt dömdes en person för att ha kastat det och fick två månader i fängelse. Det blev både en kollektiv och individuell bestraffning. Därefter följde ett par säsonger med villkorstrappan där det var kollektiva straff gång på gång.

Nu står vi här 2023 med ett år bakom oss där det varit en hel del oroligheter på flera olika ställen ute i landet. Strategierna har skiftat, men stöket är kvar. För egen del har jag länge varit väldigt trött på snacket om att det är ett fåtal som ligger bakom det och att det i svensk fotboll bara är bråk på ett fåtal matcher. Den retoriken är hopplös och leder ingen vart utan det är problem och de måste man lösa.

Annons

I grunden handlar det om var man står. Ska ett kollektiv ta straffet när det går snett eller ska man jaga de skyldiga? Var ska man som samhälle ta vägen när det spårar ur? Ingen lätt fråga och det är lätt att luta mot att ett kollektiv får ta straffet när man inte når fram till individerna. Det är där det står och väger nu och fotbollens företrädare måste jobba hårt för att få ALLA att inse det.

Ändå går det inte att komma ifrån att svenska fotbollsklubbar må locka många åskådare och få rejält med uppmärksamhet, men är ändå rätt små verksamheter. Visst, allsvenskan omsatte 2,8 miljarder 2022 men det är 16 klubbar och några få som drar upp siffran. Det är svårt att freda sig vid de tillfällen det behövs och parallellt vilja hålla relationerna med de livsviktiga supportrarna vid liv.

Sedan kan jag förstå de som anser att de får lägga mer pengar på säkerhet och mindre på att värva spelare om de nu drar till sig oroligheter. Även här är den en existentiell fråga. Vad är det värt för ett samhälle att ha en verksamhet som lockar över två miljoner människor till läktare? Och där mycket är härligt och positivt.

Annons

Frågan är om Strömmers och Forssmeds tryck på fotbollen får någon märkbar effekt. För klart är att klubbarnas företrädare inte alltid gör vad de måste, även om man jobbar hårt kring de säkerheten. Det finns naturligtvis skäl till att det ibland blir lamt och det inte alltid man vill prata om det.

Häromdagen fick jag höra ännu en gång om hur en högt uppsatt klubbledare i 08-området nyligen tvingade en spelare att träffa en supportergruppering. Spelaren var skeptisk(ville inte) men det var bestämt och så blev det. Supportrarna fick uttrycka sin besvikelse (med andra och mer högljudda ord givetvis) och spelaren fick förklara och be om ursäkt.

Om ovan är bra eller dåligt går att diskutera. Klart att en dialog mellan supportrar och spelare kan vara bra och givande men det är kanske inte heller den bästa grunden för att prestera. Att det kan vänta ett så kallat kvartssamtal som en del supportrar anser sig ha rätt till – och som klubbar följer det – kanske inte får spelarna att nå max.

Annons

Det här förekommer i många storklubbar av och till och går då och då alldeles för långt. Något som i princip alla vill ligga lågt om för att det finns väldigt lite att vinna på att berätta om det. Om man någon gång berättar finns risken att ens upplevelse blir bagatelliserad eller ifrågasatt alternativt att de här människorna ger sig på en igen. Det finns ett tryck som säkert påverkar en del spelare.

Supportrarna är kring klubben på lång sikt om inte på livstid, men spelare, ledare och förtroendevalda passerar. Därför blir supportrarna på många sätt viktigare och man vill hålla sig väl med dem. Inte sällan uppskattar man även kärleken och passionen som finns där när det är bättre dagar resultatmässigt och det är roligare att tanka bekräftelse.

Klart att det är bra med en debatt kring svensk fotboll och att många ger sig in i den. Det kan bara vara bra att få nya perspektiv och mer människor som jobbar med det här. Det är bara att hoppas att det inte blir som många gånger tidigare, att en annan fråga blir het och då flyttas fokus dit. Tills vi får nya oroligheter i fotbollen.

Annons

Om Sverige och svensk fotboll skulle lyckas med att lösa problematiken med skandalscener likt senast hade det kunnat bli en exportprodukt. Många länder, klubbar och organisationer hade garanterat hellre lagt tid, kraft och pengar på fotbollen än på den skiten.

Tyvärr har ingen lyckats hittills, men fotbollen överlever – vilket är dess styrka och förklaringen till lockelsen för de destruktiva krafterna. Alla vill samlas kring fotbollen och använda den och enklaste vägen till lugn är att vinna matcher. Det är dock inte så att alla klubbar kan vinna hela tiden och därför finns oroligheten som en konstant. Frågan är bara om den går att kontrollera.

Fakta

Helgens måste
Finalen i Champions League mellan Barcelona och Wolfsburg som ni ser på Sportkanalen och C More på lördag. Blir studion med Gusten Dahlin och Vicki Blommé när Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist. FA-cupfinalen mellan City och United. 

Helgens avstå
Springa ett maraton. 

Veckans förhandlingar om namnet Friends Arena
Swedbanks pressansvarige Hannes Mård säger att banken och Stockholm Live för samtal kring namnrättigheten för Friends Arena. Något banken äger fram till 31 december 2023 då det 15 åriga avtalet löper ut. Ett möjligt namnskifte som jag skrev om i en krönika för tre veckor sedan. Mård säger att Swedbank inte vill svara på frågor om innehållet i samtalen med Stockholm Live, som äger de kommersiella rättigheterna till arenanamnet. Däremot påpekar han att banken är glad över att även ha ett bra samarbete med organisationen Friends och det kommer man att fortsätta ha oavsett. På den raka frågan om Swedbank är intresserat av att köpa namnrättigheten även efter årsskiftet kommer svaret om att partnerna för samtal med varandra, men inte ett ja eller ett nej. 

Veckans Åshöjden
Luton Town i Premier League. Älskar att det fortfarande går att trotsa alla naturlagar kring fotbollen i världens dyraste liga. 

Veckans klipp och kommentar
Förre domaren och numera SVT- och Discovery-experten Jonas Eriksson kommenterade på sin Instagram bilderna på när José Mourinho skrek på domaren Anthony Taylor efter Roma förlorat Europa League-finalen. Där Eriksson påpekar det brutala i att ordföranden i Uefas domarkommitté Roberto Rosetti kramar om Mourinho trots hur portugisen betett sig under matchen men även där han står och skriker om att det är en ”fucking disgrace” efter Taylor. Precis som Eriksson påpekar är det för jävligt att Taylors chef beter sig på ett sådant sätt och inte markerar mot José Mourinho. Nu i efterhand har Uefa anmält Mourinho. 

Veckans sorgliga klipp
Romas supportrar som trakasserar finaldomaren Anthony Taylor på Budapests flygplats efter finalen i Europa League. Inte nog med att Taylors chef gullar med José Mourinho, supportrar kan inte låta honom vara i fred. 

Veckans ångest
Borussia Dortmund. Hur är det möjligt att tappa en ligatitel på det sättet? 

Veckans piratdomar
Fem män som piratsände Premier League i England fick hårda fängelsestraff i veckan. Huvudmannen fick elva år och de andra mellan tre och fem i fängelse. Mellan 2016 och 2021 tjänade de närmare 100 miljoner kronor. De sålde visningsrätten för 130 kronor i månaden. 

Veckans kliv
Sheffield Wednesday krönte sin makalösa vändning mot Peterborough med att även slå Barnsley efter straffdrama och är tillbaka i Championship. 

Veckans på västfronten intet nytt
Fifas kamp mot TV-bolag i många av Europas större länder och även större fotbollsländer står stilla. Det är många av dem som inte vill höja sina bud kring VM i Australien och Nya Zeeland i sommar. Inte ens i Japan som ligger nära arrangörernas tidszon. I Norden är det sålt sedan länge och det är Viaplay som sänder. För övrigt första VM sedan 2003 som inte TV4 har rättigheterna till ett stort fotbollsmästerskap för damer. 

Veckans lokala sponsor
Viaplay har sedan 2017 (även om man då hette Nent) plöjt in pengar i kampen mot diabetes. För tre år sedan bröt man ut satsningen i form av stiftelsen Beat Diabetes men där Nent skulle investera minst 2,5 miljoner kronor årligen. Samma år skulle även Viaplay gå in som sponsor i Helsingborgs IF med pengar till dam- och ungdomsverksamheten, men kritik från Sef och Discovery ledde till att i stället för Viaplay på tröjan blev det Beat Diabetes som är en av klubbens huvudsponsorer. Fortsatt är Beat Diabetes en av tre huvudpartners i klubben och sitter på damtröjans framsida och satt även på herrtröjan i allsvenskan 2022. Kan det hänga ihop med att koncernchefen Anders Jensen är uppvuxen i Helsingborg och fortsatt bor i stadens närhet? Har i varje fall inte sett fler klubbar som har Beat Diabetes som partner, men det kanske finns. 

Veckans lag
Sevilla som tog hem ännu en Europa League-titel. Totalt sju stycken vinster. Spanska La Liga må bara ha ett finallag men ordnade en titel. Nu står det mellan Premier League och Serie A. 

Veckans läsning
Anders Norlén ger fin insyn i elitklubbarnas ekonomi, som kring Sirius här. Han gör liknande genomgångar kring alla allsvenskans klubbar och det är lärorikt och intressant att ta del av. Jonathan Wilson som skriver i Guardian och har gästspelat i Offside har skildrat Leicesters fall. Smärtsam och detaljrik text. Björn af Kleens artiklar i DN om fosterpappan Göthe Olsson var jobbiga att läsa men otroligt att det kunde gå till så. Ungdomar på glid som i stället för hjälp blev märkta för livet. 

Veckans sponsorinhopp
Google och Tysklands landslag för damer. Treårsavtal där Google fortsätter att satsa på damers idrott. 

Veckans slut
Succession. Den höll hög klass hela vägen in i mål. Starkt också att kunna skriva något som tar slut och inte pågår för all evinnerlig tid. 

Veckans Qatarvinnare I
Ekstrabladets Jan Jensen är en av de journalister som bevakat Fifa, Qatar och andra turer längst av alla i Norden. Under torsdagen fick han ett av Danmarks finaste pris för sitt jobb. Väl värt. 

Veckans genomgång
Det heter ofta att tränarskiften inte ger något, men The Athletics genomgång av årets Premier League visar att en del skiften trots allt gav lyft. Om det sedan hade blivit likadant om man hållit fast med sin tränare är svårt att veta. 

Veckans läsarbrev I
Hej! Det är förmodligen ingen som egentligen tycker att något är fel eller särskilt dåligt med Bundesliga, men i Sverige är det ju en nationalsport att försöka marginalisera det mesta som är tyskt, och så har det väl varit sedan andra världskriget. Anledningen till det? Det är fortfarande viktigt för svenskar att söka dölja det faktum att vi inte valde sida, och nu vill vi inte länkas till förlorarna, de ”all onda”. Exempel: Det är ju bara i Sverige vi missuppfattat John Cleese och sketchen Don’t mention the war…Cleese hade som ambition att förevisa trångsynthet och patologisk provinsialism genom Basil.  Cleese är en stor germanofil, vilket bl a återspeglas i Monty pythons fotbollssketch som inkluderar tyska filosofer (för komplicerat för svenskar?), därtill har Monty Python gjort ett specialprogram för tysk tv, på tyska. Att Basil i Fawlty towers har för vana att lappa till en spansk servitör berör inte svenskar särskilt mycket… Möjligen är detta ett sätt på vilket provinsen reagerar, när de stått utanför Europas moderna historia? Jag är helt säker på att svenskar inte heller skulle rösta på Tyskland i Eurovision eller glädjas åt om de exempelvis vann ishockey Vm. Provinsiell mentalitet, ja… /Janne 

 

Svar: Mejl apropå min krönika i förra veckan om Bundesliga. Intressant teori och klart är att Sverige inte är lika intresserat av Tyskland som av USA eller England. Om man sedan kan dra det tillbaka till ett krig som slutade för snart 80 år sedan undrar jag.

Veckans landslagsvärvning
Dejan Kulusevski befinner sig mitt emellan Tottenham och Juventus gällande framtiden som spelare. Ska den engelska klubben köpa loss honom? Försöker man förhandla ner priset på 35 miljoner euro? Det lär väl klarna, men redan nu har Kulusevski gjort ett skifte. För tre år sedan skrev svensken på för det Peter Forsberg-finansierade bolaget Next Level Group som skulle ta hand om Kulusevskis varumärke. Vi har sett honom göra reklam för Vitamin Well och Telia. Nu har Kulusevski bytt till nystartade 44 Sports Marketing Agency. Ännu så länge verkar han vara ensam klient.

Veckans Qatarvinnare I
Norska Josimar fick fint journalistpris för numret om VM i Qatar. Inget snack om att tidningen bidragit med viktig journalistik om fotbollens baksidor. Nyligen har Sam Kunti varit i Qatar för magasinet. Även Ekstrabladet har kört arbete från Kunti.

Veckans Leeds United
Kaos är ett svagt ord. Ägaren Andrea Radrizzani uteblev på sista matchen och det är oklart om han säljer Leeds United, men han har i varje fall använt Elland Road som pant för lånet som krävdes för att köpa Sampdoria. Något som knappast gör honom populärare i Leeds som saknar sportchef, tränare och klarhet kring både ägarskap och spelartrupp. Det enda som är klart är att det blir spel i Championship.

Veckans siffra
9,8. Antalet procent på ökningen på publiksiffran i allsvenskan för damer. Tacka nykomlingen Norrköping och Hammarby för att det går åt rätt håll, men det sker tyvärr lite för lite utveckling på många andra allsvenska arenor.

Veckans låt
”The Foreman O’rourke” – The Rumjacks.

Veckans poddgäst
Jens Gustafsson berättar om året i polska ligan, om lärdomarna av att vara svensk tränare i utlandet, om draget i polsk fotboll och om hur han ser på att återvända till Sverige. Sedan tidigare finns över 399 intervjuer med fotbollsprofiler och de hittar man via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-06-03 kl 13:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto