Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Lika lön är givet ibland – men inte alltid

Lundhs Krönika

Islands fotbollsförbund följer trenden och ger nu herrar och damer lika ersättning i landslaget. Helt rätt drag – men i klubbarnas värld styr marknaden och så måste det vara.

På nyårsafton rullade Sigma-ägaren Dan Olofsson och hans son Johan Glennmo ut sin satsning segerpotten.se. Där ska företag och privatpersoner kunna skänka pengar som ska bli en guldbonus för vinnarna av allsvenskan för damer.

Även om svensk fotboll inte ställer sig upp och jublar över initiativet – så bemöter man det mesta som inte kommer inifrån familjen fotboll – så är det precis så man måste driva på utvecklingen. Företag och privatpersoner måste skapa resurser på en marknad.

Älskade när Åby snickeri i fjol agerade efter att IFK Norrköping inte visat att klubbens damlag var lika viktigt som herrlaget och man krävde flera hundra kronor i månaden av spelarna för att de skulle få använda gymmet. Spelare med begränsade löner.

Annons

Då flyttade Stefan Steen, som är vd för Åby snickeri, företagets sponsorpengar från herrarna till damerna efter 20 år som sponsor för herrlaget. Då signalerar man också vad man anser är fel och att man gör något åt det.

Men det blir oerhört lätt missförstånd när det debatteras om lika löner. Linköpings tweet från i höstas om att laget fick noll kronor i guldbonus är talande. För även Malmö FF fick noll kronor i guldbonus för SM-guldet samma höst.

Att sedan Malmö FF fick 17,7 miljoner kronor som sin del av de intäkter som mediarättigheter och sponsring ger Svensk elitfotboll är något helt annat. Visst, en del av pengarna speglar de senaste fem årens placeringar men miljonerna som MFF lyfter är ingen guldbonus.

Tyvärr är det så att marknaden inte värdesätter Linköping och de andra lagen i allsvenskan för damer lika högt som allsvenskan för herrar. Elitfotboll Dam har inte lika lätt att dra in mediaintäkter och sponsorpengar.

Annons

Vems fel är det? Jo, det är mitt, ditt och många andras då vi inte går på matcher, köper tv-abonnemang och skapar en marknad kring damfotbollen. Utan att det finns en marknad så kommer det inte komma in pengar.

Naturligtvis finns det strukturfel och där det är så att en hel del sponsring sker av gammal vana. Men det är trots allt så att Charlotte Kalla och Sarah Sjöström visat att det som idrottskvinna går att ta in betydligt mer pengar än herrar i samma sporter – och ingen kräver jämställdhet där.

Därför gillar jag att miljardären Dan Olofsson gör något för att skaka om och dessutom se om det finns intresserade som vill vara med och se till att det även ska finnas pengar i fotboll för damer. Marknaden måste skapas – det går inte att kommendera fram den.

Lika löner är dessutom svårt för vem ska bedöma att fotbollsspelare ska ha x kronor men inte orienterare, badmintonspelare, handbollsspelare och så vidare. Frågan är svårare än att bara kräva att en spelare i Linköping FC ska närma sig en spelare i IFK Norrköping i lön.

Annons

Okej, om staten anser att det är fel med skillnader kan man kanske införa en inkomstgaranti som konstnärer hade tidigare. Man avvecklade det från 2010 men så sent som för några år sedan hade fortfarande över 100 personer en garanterad livslång lön på fem basbelopp, men där andra inkomster gjorde att det minskade.

Däremot är det självklart att man ska sätta tryck på förbund som Svenska Fotbollförbundet. En folkrörelse borde signalera att den verkligen vill stå för sina värdegrunder och visa det genom exakt lika hög ersättning. Som Island, Norge och en del andra nationsförbund har beslutat.

Där är det svenska handbollsförbundet en föregångare som så ofta. Att man nu utjämnat allt kring ersättningar mellan herrar och damer i landslag visar att man är ett förbund för 2018 och inte bara lever kvar i det förgångna som stora delar av den svenska idrottsrörelsen gör.

Annons

Sedan är det självklart att svensk fotboll ska göra allt för att påverka organisationer som Uefa och Fifa att dela med sig av överskottet som herrarnas fotboll genererar och avsätta delar av det på damerna. Det, om något, kan skapa en ny marknad och nya intäkter.

Bara se hur EM och VM har vuxit de senaste åren och med det har följt ett ökat kommersiellt intresse. Uefa tillsätter nu en grupp som ska hjälpa till att jaga sponsorer till Champions League och EM för damer. Engelska FA kräver att sponsorer även satsar på damfotboll för att påverka marknaden.

Med större resurser kan fotbollen utvecklas och då kan man locka mer åskådare och tittare vilket ger fler sponsorer och så har man fått en bättre spiral. Återstår att se hur segerpotten utvecklas – för svensk fotboll behöver ta emot initiativ, inte kväva dem.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Landslagets årspremiär, Sverige-Estland i Abu Dhabi. Avspark 18:15 svensk tid (21:15 lokal tid) och den går att se i TV12 och på Cmore.se. Spelas på Zayed Sports City Stadium som är nyfixad inför klubblags-VM som avgjordes där i december. Tar 43 000 åskådare men blir max ett par hundra på söndag.

Helgens avstå
Syndigt leverne.

Veckans överraskning
Att Anders Christiansen valde belgiska ligafemman. Efter att ha sett hur belgiska ligan varit som ett svart hål för svenska spelare så är det tveksamt om det är rätt val.

Veckans bok
Väldigt taggad på Michael Wolffs bok om Donald Trumps första tid som USA:s president. Redan är det en storsäljare och man inser dragningskraften när det twittras om att böcker är på väg ut i bokaffärer i England och USA.

Veckans tryckkokare
Ramlar in många initierade uppgifter om rörigheterna i Landskrona Bois. Ideella föreningar har många plus, men det är inte alltid demokratin och insynen fungerar och då kan det sluta illa. Knappast någon bra uppladdning inför återkomsten i superettan.

Veckans fall
Landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson skulle ta emot en boll under fredagens träning, men bar joggingdojjor på den nyvattnade gräsmattan. Slutade med att han likt Bambi på hal is fick se benen gå åt olika håll och stöp i marken. Han hade rejält ont efteråt men var mest tacksam att ingen hade filmat det.

Veckans kloka skifte
John Guidetti byter klubb i jakt på en VM-plats. Bara hoppas att anfallaren kommer i gång igen och får speltid.

Veckans sanningssägare
Malmös sportchef Daniel Andersson tonar ner förväntningarna kring prislappen på Anders Christiansen. Dansken var givetvis allsvenskans bäste spelare men han fyller 28 år i sommar, misslyckades i Italien och tillhör inte landslaget. Då blir inte priset särskilt högt, även om man har kontrakt. Det finns väldigt liten potential i att göra en större vinst på affären och det är ingen klubb i någon av de största ligorna där det finns mer pengar. Ibland undrar jag om inte hemlighetsmakeriet kring priser på spelare är till nackdel för klubbarna när det gäller att förklara varför det blir vad det blir?

Veckans läsarmejl
Tja Olof, vad gör Marcus Allbäck nuförtiden? Vad hände med honom efter tiden med Erik Hamrén? Med vänlig hälsning, Richard

Han jobbar som spelarförmedlare numera.

Veckans ansvarsfråga
Hammarby sparkade Jakob Michelsen efter ett år. Det kanske är rätt, det får framtiden utvisa, men för mig är det obegripligt att vd:n Henrik Kindlund inte ställs till svars på ett annat sätt. Så här sa Kindlund i november 2016 när Jakob Michelsen var klar för Hammarby: ”Vi är oerhört nöjda med att vi lyckats rekrytera Jakob Michelsen som tränare i Hammarby de närmaste tre åren. I Michelsen får vi en taktiskt driven tränare och en mycket god ledare.” Även ordföranden Richard von Yxkull har ett ansvar för vad klubben efter ett år bedömer vara en felrekrytering, men det är tränaren som får gå. Visst, sportchefen Jesper Jansson, som kom i somras, har givetvis också ett ansvar men han anställde inte dansken från Sönderjyske och gav honom ett treårskontrakt.

Veckans pensionär I
Johan Elmander följer polaren Kim Källström och lägger av. Kanske inte konstigt att det tar emot när man vänder hem efter långa utlandskarriärer under helt andra förutsättningar än vad som gäller i den svenska fotbollsmyllan. Elmander var alltid en gentleman och han var något underskattad som spelare, inte minst i landslaget där han ofta underordnade sig laget.

Veckans ishockey
J-VM i Buffalo.

Veckans generösaste
Inte nog med att Andreas Granqvist tackar nej till ett fett kontrakt med Krasnodar om han flyttar hem till Helsingborg efter VM, han tänker även på HIF:s lönebudget. Fast det är klart att han har råd efter många år i Ryssland.

Veckans tecken på nya tider
I maj förlängde MTG tv-rättigheterna gällande FA-cupen till 2024, men innan man visat en enda FA-cupmatch i år så hade man sålt FA-cupen i Sverige till Discovery-Eurosport. Redan i kväll börjar Discovery att sända FA-cupen. Nu framgick inte om köpet gällde denna säsong eller flera, men det är troligt att det är ett tecken på att MTG och Discovery ser en möjlighet att samarbeta. Redan nu är MTG:s rättigheter La Liga och serie A (att sändas från hösten 2018) ute på marknaden och Premier League (från hösten 2019) är på väg ut. Då kan det vara bra att jobba ihop och inte driva upp priserna och dela på innehållet, och man kan även förenas mot konkurrenter som Bonniers (TV4/CMore) i Sverige och Egmont (norska TV2) i Norge. I Danmark delar redan Discovery och MTG på Superligan. Skrev krönika i Dagens Industri om att det är djungelns lag när nu tv-kanaler slåss för överlevnad och att man måste hitta någon att jobba med om man inte ska bli slukad.

Veckans dokumentär
Om Zlatan i franska Canal Plus på söndag. Räkna med att det rasslar till i rubriker.

Veckans pensionär II
Pressmiddagen på januariturnén. Enligt landslagschefen Lasse Richt var det jag som pensionerade den, och det var väl för väl det.

Veckans Leeds United
FA-cupmatch mot Newport väntar på söndag, men de flesta fans har fokus på vilka värvningar som ska komma under januari. Djurgårdens förre anfallare Prijovic är en som pekas ut som tänkbar i en enorm ryktesflora. Uppenbart att Leeds har svårt att göra mål, men osäkert om klubben har pengar att satsa. Deppigt besked att man nu även formaliserat samarbetet med Qatars akademi Aspire.

Veckans låt
”Jag är en vampyr” – Markus Krunegård.

Veckans poddintervju
Bröndbys svenska lagkapten Johan Larsson berättar om när klubbens storägare skrev under alias om tränaren och spelare på nätforum, om att han lagt ner landslaget, om att det smärtar att se tomma läktare på Borås Arena och om när han och Håkan Ericson rökte fredspipa. Sedan tidigare finns 175 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Hammarby visar pungkulor och styrka med det här beslutet.”

Kennedy Bakircioglü efter att Bajen sparkat danske tränaren Jakob Michelsen. Säger man pungkulor? Och apropå pungkulor, det finns väl knappast något känsligare än just pungkulor. Ingen hemlighet att Kennedy och Jakob inte var de bästa vänner, och där missbedömde dansken helt både Kennedys kvaliteter och hans ikonstatus.

Publicerad 2018-01-05 kl 17:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto